2021 Yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Envanterine Girecek Ürünler - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

2021 Yılında Türk Silahlı Kuvvetleri Envanterine Girecek Ürünler

Abone Ol 

2021 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine hem bazı ürünlerin ilk teslimatı hem de seri üretim devam teslimatları olacak şekilde pek çok ürün katılacak.

M5 Dijital Yayınlar Savunma Editörü Abdullah Şentürk, bu ürünleri listeledi.

Öncelikle belirtmem gerekirse listeyi firma ve SSB yetkililerinin açıklamalarından, firmaların yayımladığı raporlardan ve proje takvimlerini detaylıca takip etmem sonucu  yani tamamen açık kaynak bilgilerini kullanarak hazırladım.

İlk olarak Deniz kuvvetleri envanterine girecek ürünlere bakarsak:

-Deniz Kuvvetleri’nin kuvvet aktarım kabiliyetini çok daha üst seviyelere çıkaracak  TCG ANADOLU LHD bu yıl içerisinde Türk Donanması’na teslim edilecek.

-Deniz Kuvvetleri’nin bu yıl envanterine alacağı diğer gemi platformu Test, Eğitim ve İstihbarat Gemisi olan TCG UFUK olacak.

-Milli Gemisavar Füzesi ATMACA bu yıl ilk kez Türk Donanması envanterine girecek. ATMACA, ilk olarak TCG KINALIADA korvetinde kullanılacak.

-Deniz Kuvvetleri’nin bir diğer hayati silah sistemi projesi olan AKYA Ağır Torpidosu’nun teslimatlarına da bu yıl içerisinde başlanacak.

-Halihazırda ilk dört TUZLA sınıfı karakol botunda bulunan Denizaltı Savunma Harbi Roketleri, kalan 12 adet gemiye yerleştirilecek.

-KILIÇ-II sınıfı hücumbotlara ASELSAN üretimi ARES-2NC Elektronik Destek(ESM) sistemi takılacak. Bu sayede botlar, radarları ve RF güdümlü gemisavar füzeleri daha iyi şekilde tespit edebilecek.

-TÜBİTAK-BİLGEM ve ARMERKOM işbirliği ile geliştirilen PREVEZE sınıfı  Milli Denizaltı Savaş Yönetim Sistemi MÜREN-SYS PREVEZE  ilk kez bir PREVEZE sınıfı denizaltıya entegre edilecek.

-TCG ANAFARTALAR ve TCG BURAKREİS’de takılı olan ZOKA akustik dekoy fırlatma lançeri kalan altı adet denizaltıya eklenecek.

-Halihazırda BAYRAKTAR TB2 ve ANKA-B S/İHA’ları envanterinde olan Deniz kuvvetlerine yeni BAYRAKTAR TB2/TB3, ANKA-B/S  ve AKSUNGUR(?) S/İHA’lar bazıları veya hepsi(çok düşük bir ihtimal) katılacak. Bu gelişme aynı zamanda milli İHA motoru PD-170 ile milli elektro optik kamera CATS’in de yeni teslimatlarını sağlayacak.

-Geçtiğimiz yıl içerisinde ilki modernize edilen BURAK sınıfı korvetlerden kalan beş gemiden hepsi veya birkaçı yıl içerisinde modernize edilip deniz kuvvetlerine teslim edilecek.

-Lojistik Destek Gemilerinden ilki teslim edilecek.

-İlki geçtiğimiz Aralık ayında Deniz Kuvvetlerine teslim edilen P-72 Deniz Karakol Uçakları’nın üç tanesi yıl içerisinde Donanmaya teslim edilecek. Ayrıca bir adet ATR-72 600 Genel Maksat Uçağı’da envantere katılacak.

-Kesin olmamakla ile birlikte sözleşme ve üretim süreci hızlıca gerçekleştirilirse ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı, Deniz Kuvvetleri  envanterine girecek.

Hava Kuvvetleri’nin envanterine girecek ürünler :

-Pakistan üretimi SUPER MUSHAK Başlangıç Eğitim Uçakları’nın ilk teslimatı gerçekleştirilecek.

-Türk Hava Kuvvetleri’ne 15 adet teslim edilmesi için sözleşme imzalanan ve bazı gecikmeler yaşanan HÜRKUŞ-B Temel Eğitim Uçakları’nın teslimatı başlayacak.

-F-16 block30 uçaklarının gövde ömrünü 8 bin saatten 12 bin saate çıkaran ve ilk uçağın modernizasyonu geçtiğimiz yıl tamamlanan F-16 Block 30 yapısal modernizasyon projesinde kalan 34 uçaktan büyük bir kısmı yıl içerisinde Hava Kuvvetlerine teslim edilecek.

-İlk olarak F-16 block 30 uçaklarına uygulanacak ve milli görev bilgisayarı dahil pek çok unsuru barındıran ÖZGÜR projesinin geliştirme ve test çalışmalarının tamamlanarak modernize edilen ilk F-16 block30 uçağının hava kuvvetlerine teslim edilmesini bekliyorum.

-Halihazırda yedi uçağın modernizasyonu tamamlanan ERCİYES C-130 Aviyonik modernizasyonu kapsamında kalan dokuz uçaktan ikisi daha hava kuvvetlerine teslim edilecek.

-Milli havadan atılan seyir füzesi SOM’un A ve B1 modellerinin seri üretim teslimatları devam edecek. Beton Delici versiyon olan SOM-B2 ilk kez teslim edilecek.

-Bir F-16 savaş uçağında sekiz adet taşınabilmesiyle Hava Kuvvetlerinin satüre saldırı imkanını büyük ölçüde artıracak MİNYATÜR BOMBA’nın ilk teslimatları gerçekleştirilecek.

-GÖKTUĞ projesi altında TÜBİTAK-SAGE tarafından üretilen Milli Hava-Hava füzeleri BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN’ın ilk ürünler Hava Kuvvetlerine teslim edilecek. (GÖKDOĞAN içinde 2021 takvimi verildi lakin yetişmesini pek mümkün görmüyorum)

-Halihazırda ANKA-S ve HERON İnsansız Hava Araçlarını kullanan Türk Hava Kuvvetleri’ne BAYRAKTAR TB3, ANKA-S,AKSUNGUR ve AKINCI S/İHA’lardan bazıları teslim edilecek. AKINCI’nın ilk kullanıcısının Hava Kuvvetleri olması kuvvetle muhtemel. Bu gelişme aynı zamanda milli İHA motoru PD-170 ile milli elektro optik kamera CATS’in de yeni teslimatlarını sağlayacak.

-Hava üslerini seyir füzeleri, havadan atılan güdümlü mühimmatlar ve insansız hava araçlarında(alçak irtiada uçan veya kamikaze) korumak için ASELSAN tarafından modernize edilen 35mm Çekili Top ve Ateş İdare Cihazı seri üretim teslimatları gerçekleşecek.

-Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan HGK-82, HGK-84, HGK-84LAB, LGK, KGK ve TEBER güdüm kitlerinin yeni seri üretim teslimatları yapılacak. İlk kez LAÇİN güdüm kiti envantere alınacak.

-Halihazırda MK-84 geometrisindeki milli beton delici bomba NEB’i kullanan hava kuvvetlerine MK-83 geometrisine sahip SARB-83 teslim edilecek.

-Uçuşlu testlere başlayan milli elektronik harp podları EDPOD ve  EHPOD’un ilk prototipleri Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek. (2022’ye sarkma ihtimali oldukça kuvvetli)

-Envantere girdiğinde en uzun menzilli milli radar sistemi olacak Taşınabilir Erken ihbar Radar Sistemi (T/EİRS)’in ilki Hava Kuvvetlerine teslim edilecek. (2022’ye sarkma ihtimali kuvvetle muhtemel )

-ASELSAN tarafından üretilen ve F-4E 2020 ve F-16 Savaş Uçaklarına takılan Milli Hedefleme Pod’u ASELPOD’un seri üretim teslimatlarına devam edilecek.

Kara Kuvvetleri’nin envanterine girecek ürünler:

-Halihazırda Kara Kuvvetleri’ne bağlı Kara Havacılık Komutanlığı ve Jandarma’ya 57 adet teslim edilen T-129 ATAK’ın FAZ-2 versiyonu teslimatı başlayacak. Kara Kuvvetlerine en az 10 adet helikopter teslim edilecek.

-LOEPOD-2A4 modernizasyon projesi kapsamında ROKETSAN üretimi T1 zırh paketiyle modernize edilen tankların ilk teslimatları gerçekleşecek. Tanklara ASELSAN üretimi elektronik sistemlerin eklenmesi de bekleniyor.

-Halihazırda 14 adet M-60TM tankında bulunan PULAT aktif koruma sisteminin tanklara entegrasyonuna devam edilecek.

-Düşman unsurlar tarafından gerçekleştirilen havan, top ve roket atışlarını tespit ederek atım ve düşüm yerini hassas bir şekilde belirleyebilen ASELSAN üretimi SİLAH TESPİT RADARI (STR)’ın ilk teslimatı gerçekleşecek. Halihazırda kara kuvvetleri envanterinde olan Alman üretimi COBRA radarı 40km menzilli iken STR, 100km menzile sahip olacak.

-Milli Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi HİSAR-A+’nın ilk teslimatları gerçekleşecek.

-Hareketli birlikleri seyir füzeleri, havadan atılan güdümlü mühimmatlar ve insansız hava araçlarında(alçak irtiada uçan veya kamikaze) korumak için ASELSAN tarafından üretilen KORKUT hava savunma sisteminin seri üretim teslimatlarına devam edilecek.

-Kara üslerinin seyir füzeleri, havadan atılan güdümlü mühimmatlar ve insansız hava araçlarında(alçak irtiada uçan veya kamikaze) korumak için ASELSAN tarafından modernize edilen 35mm Çekili Top ve Ateş İdare Cihazı seri üretim teslimatlarına devam edilecek. (Proje ile hem hava hem de kara kuvvetlerine ait 35mm toplar modernize ediliyor)

-Katmanlı hava savunmanın ilk aşamalarından biri olan, doğrudan vuruş ile 8 km menzile kadar etkili olacak, sabit tesislere, hareketli kara birliklerine ve ilerde küçük-orta çaplı deniz platformlarına kısa menzilde füzeli savunma sağlayacak SUNGUR’un ilk teslimatı gerçekleşecek.

-Omuzdan atılan anti tank füzesi KARAOK’un ilk teslimatı gerçekleştirilecek.

-UMTAS/L-UMTAS/OMTAS tanksavar füzelerinin seri üretim teslimatlarına devam edilecek.

-Milli orta irtifa hava savunma radarı olan KALKAN-II’nin seri üretim teslimatlarına devam edilecek. Milli hava savunma ağı HERİKKS’ye entegre olan KALKAN-II’den diğer kuvvetlerde faydalanabiliyor.

-İlk lazer güdümlü karadan karaya füze sistemi olan TRLG-230’un Kara Kuvvetlerine teslimatlarına başlanacak.

-TRG-300 KAPLAN Füzesi’nin seri üretim teslimatlarına devam edilecek.

-Radar Elektronik Destek ve Elektronik Taarruz (REDET-II) Elektronik Harp Sistemi kapsamında yeni seri üretim teslimatlarına devam edilecek. Elektronik Taarruz aracı ilk kez teslim edilecek.

-Yüksek Frekans (HF) Taaruz Sistemi MİLKAR-4A2 teslim edilecek.

-OMTAS füzeleri ile sabit veya hareketli şekilde, sabit veya hareketli hedefleri vurabilen KAPLAN ve PARS Silah Taşıyıcı Araç (STA)’ların seri üretim teslimatlarına devam edilecek.

-ROKETSAN ve MKEK tarafından çalışmaları devam eden 155mm güdümlü obüs mühimmatının ilk ürünleri teslim edilecek. (Resimdeki mühimmat ABD üretimi EXCALIBUR. Milli mühimmatın henüz net fotoğrafı bulunmuyor.)

-Lojistik amaçla kullanılacak TUSAŞ üretimi  KARGO İHA Kara Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Kuvvet envanterine ilk kez bu amaçla kullanacağı bir insansız hava aracı eklemiş olacak.

-Havadan taşınabilir 105mm milli obüs sistemi BORAN’ın ilk teslimatları gerçekleştirilecek.

-2021 Kara Kuvvetleri’nin çeşitli boyutlardaki İnsansız Kara  Araçları(İKA) ile tanıştığı bir yıl olacak.

-Milli 155mm kundağı motorlu obüs sistemi FIRTINA’nın yeni versiyonu olan FIRTINA-II’nin ilk teslimatları gerçekleştirilecek.

-Halihazırda BAYRAKTAR TB2 S/İHA’ların en büyük kullanıcısı olan Kara Kuvvetlerine, BAYRAKATR TB2/TB3, ANKA-B S/İHA’lardan yenileri teslim edilecek(Bu bilgi kesin olmamakla birlikte kuvvetle muhtemel). Eğer gerçekleşirse bu gelişme aynı zamanda milli İHA motoru PD-170 ile milli elektro optik kamera CATS’in de yeni teslimatlarını sağlayacak.

-Başta üs bölgeleri olmak üzere birliklerde kullanılması amacıyla ASELSN üretimi DRAGONEYE gibi pek çok elektro optik sistemin teslimatına devam edilecek.

-Uzun yıllardır TSK envanterinde bulunan ZMA-15 araçlarının modernizasyonu projesinde ilk teslimatlar gerçekleştirilecek.

-Halihazırda yüz bin civarında TSK envanterinde bulunan MPT-55/55K/76 tüfeklerinin seri üretim teslimatlarına devam edilecek. Bu tüfeklerle kullanılan A940,A600 gibi optik sistemlerin seri üretim teslimatları da devam edecek. Kesin olmamak ile birlikte MKEK üretimi milli makinalı tüfek PMT-76’nın ilk teslimatları yapılacak.

-KARGU-II kamikaze drone seri üretim teslimatlarına devam edilecek. Ayrıca aynı anda 20’den fazla KARGU-I/II’nin sürü harekatı yapabilmesini sağlayacak algoritma kullanıma alınacak.

-ALPAGU sabit kanatlı kamikaze drone’un ilk teslimatları gerçekleştirilecek.

-Kara Kuvvetleri ve Özel Kuvvetler Komutanlığına silah sistemleri ve/veya çeşitli elektronik sistemler ile donatılmış 6X6 ve 8X8 PARS Taktik Tekerlekli Zırhı Araçlar teslim edilecek.

Bu listeyi yazının başında da belirttiğim gibi firma raporları ve yetkililerin açıklamalarını takip ederek oluşturdum. Bazılarında gelecek yıla sarkmaların yaşanması ihtimal dahilinde. Ayrıca bu listede olmayan farklı/yeni ürünlerinde TSK envanterine girmesi muhtemel.

 

 

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close