Yerli Kamikaze Drone'lar - M5 Dergi
Savunma Haberleri

Yerli Kamikaze Drone’lar

Abone Ol 

Türkiye, Temmuz 2015 tarihinde daha geniş bir alanda yürütmeye başladığı terörle mücadele operasyonlarında ve Suriye Harekatlarında farklı sistemlere ihtiyaç duymaya başladı. Hem saha personelinin bildirimi hem de mühendislerin kendi çalışmaları sonucu önemli ürünler ortaya kondu.

Çatışma anında hem sütre arkasındaki hedefi vurmak hem de düşülen pusudan kurtulmak için Kamikaze Drone’lar geliştirildi.

İlk geliştirilen araç olan KARGU, çok hafif zırhlı araçlar ve hedef personel’e karşı kullanılmak amacıyla STM tarafından geliştirilen bir Kamikaze Drone(Vurucu İnsansız Hava Aracı). Döner Kanatlı olan KARGU, Tek-Er tarafından taşınabiliyor ve otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabiliyor.

Gece-Gündüz kullanılabilen KARGU, 5 km azami menzile ulaşabiliyor. Görev süresi 25 dakika olan KARGU, azami 2800 metre irtifaya çıkabiliyor. Saatte 72km kadar hıza ulaşabilen KARGU, yaklaşık 7kg ağırlığında.

Ayarlanan irtifada patlayan KARGU, hedefe 10X yakınlaşma sağlayan Elektro-Optik kameraya sahip. Milli yazılım ve donanımları kullanan KARGU, hem sabit hedeflere hem de hareketli hedeflere angaje olabiliyor.

ALPAGU ise , saha unsurları için hem taktik seviye de keşif yapabilen hem de görüş hattı dışında kalan hedefleri yüksek isabetle vurabilen bir Vurucu İnsansız Hava Aracı. Tek-Er tarafından taşınabilen, otonom veya uzaktan kumanda ile görev yapabilen ALPAGU, KARGU’dan farklı olarak sabit kanatlı bir ürün.

ABD’nin SWITCHBLADE’i ile benzer olan ALPAGU, hem sabit hem de hareketli hedeflere karşı, gece-gündüz kullanılabiliyor.

ALPAGU, akıllı mühimmat, fırlatıcı tüp ve yer kontrol istasyonundan meydana geliyor. 5km azami menzile sahip olan ALPAGU, azami 400ft irtifaya çıkabiliyor. Görev Süresi 10 dakika olan sistem, azami 65 km/sa hıza ulaşıyor. Oldukça hafif olan ürün toplam da 1.9kg ağırlığa sahip.

Yüksek performanslı seyrüsefer, kontrol ve güdüm algoritmaları bulunan ALPAGU, gelişmiş yanal görüş açısına sahip. Ayrıca ALPAGU gerçek zamanlı nesne tespit, teşhis, takip ve sınıflandırması yapabiliyor. İlk ALPAGU teslimatlarının 2021 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close