Tayvan: Ada üzerinde rekor sayıda Çin istihbarat balonu faaliyet gösteriyor
Tayvan Savunma bakanlığı, Tayvan’ın 24 saatlik bir süre içinde ada üzerinde en az 11 Çin balonu tespit ettiğini açıkladı.
Bakanlığın raporunda, balonların yanısıra ada etrafında en az beş Çin uçağı ve altı savaş gemisi de tespit edildiği belirtildi.
AFP’nin Aralık 2023’e kadar uzanan verilerinin çetelesine göre bu, kaydedilen en yüksek balon sayısı oldu.
Çin, Tayvan’ın kendi topraklarının bir parçası olduğunda ısrar ediyor ve adayı kontrolü altına almak için güç kullanma tehdidinde bulunuyor.
Pekin, Taipei’nin reddettiği egemenlik iddiasını bastırmak için son yıllarda Tayvan çevresinde savaş uçakları ve donanma gemilerinin konuşlanmasını arttırdı.
Balonlardaki artış, Tayvan’ın geçen hafta 24 saatlik bir süre içinde ada yakınlarında bu yılki en yüksek sayı olan 45 Çin uçağı kaydetmesinin ardından geldi.
ABD’nin tepkisi
ABD’nin Hint-Pasifik bölgesindeki en üst düzey askeri komutanı geçtiğimiz ay bir savunma forumunda yaptığı konuşmada Çin’in tatbikat sıklığının gerçek bir saldırıyı örtbas etmek için kullanılabileceğini söyledi.
Bu yorumlara yanıt olarak Çin Savunma Bakanlığı, Pekin’in birleşmeyi sağlamak için güç kullanmaktan vazgeçmeyeceğini yineledi.
ABD Kongresi’nde Tayvan’a yönelik uzun süredir devam eden iki partili güçlü desteğe rağmen, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’in saldırması halinde adayı savunmaya değer görmeyebileceğine dair korkular var.
Kaynak: M5