Saab’dan ismi açıklanmayan ülkeye GlobalEye erken ihbar uçağı satışı

İsveçli savunma ve havacılık şirketi Saab, Orta Doğu’daki bir müşteri için iki adet GlobalEye Havadan Erken İhbar ve Kontrol (AEW&C) uçağı tedarik edilmesini kapsayan 10,1 milyar İsveç kronu (1 milyar dolar) değerinde sözleşme imzaladı.
Anlaşma kapsamında teslimatların 2030 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.
Saab, müşteri gizliliği ve ulusal güvenlik gerekçeleriyle satın alma gerçekleştiren ülkenin kimliğini açıklamadı.
Gelişmiş gözetleme kabiliyeti
GlobalEye, uzun menzilli aktif elektronik taramalı dizi (AESA) radarı, yeni nesil aviyonik sistemleri ve gelişmiş sensör paketi sayesinde aynı anda hava, deniz ve kara hedeflerini tespit ve takip edebilen çok görevli bir havadan erken ihbar ve kontrol platformu olarak öne çıkıyor.
Bombardier Global 6000/6500 iş jetinden geliştirilen platform, 35 bin feet (10 bin 668 metre) irtifaya çıkabiliyor, 12 saate kadar havada kalabiliyor ve 6 bin deniz mili (11 bin 112 kilometre) menzile sahip bulunuyor.
Sistem, 350 deniz miline (648 kilometre) kadar tespit ve gözetleme kapsama alanı sunuyor.
“Uluslararası ilgi giderek artıyor”
Saab Üst Yöneticisi (CEO) ve Başkanı Micael Johansson, Orta Doğu anlaşmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bu sipariş, müşterilerimize sahada kendini kanıtlamış, çok alanlı görev yapabilen havadan erken ihbar ve kontrol kabiliyeti sunma konusundaki kararlılığımızı gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Johansson, GlobalEye sistemine yönelik uluslararası ilginin giderek arttığını belirterek, bunun platformun modern hava savunma operasyonlarındaki etkinliği ve güvenilirliğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
NATO ve müttefik ülkeler de tercih ediyor
Son satış, NATO’nun yaşlanan Havadan Erken İhbar ve Kontrol filosunu modernize etmek amacıyla en fazla 10 adet GlobalEye sistemi satın alma kararı almasının ardından geldi.
Kanada da mayıs ayında ABD’li Boeing ve L3Harris’in tekliflerini geride bırakarak yeni Arktik gözetleme filosu için Saab’ın GlobalEye platformunu tercih etmişti.
Öte yandan Fransa, ocak ayı başında iki adet GlobalEye uçağı ile ilgili destek ekipmanlarını kapsayan 1,3 milyar dolarlık sözleşme imzaladı. Teslimatların 2029-2032 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Kaynak: M5, Defence Post



