Rapor: Güney Kore nükleer silahlanma adımı atabilir
ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve geldiği ilk gün Kuzey Kore’den “nükleer güç” olarak bahsetmesinin ardından Güney Kore’nin potansiyel nükleer silahlanmasına ilişkin tartışmalar yeniden gündeme geldi.
Güney Kore’de, değişen bölgesel güvenlik dinamikler karşısında ülkenin nükleer stratejisini yeniden gözden geçirilmesi konusunda çağrılar arttı.
İktidardaki Halkın Gücü Partisi milletvekilleri Güney Kore’nin kendi nükleer kapasitesine sahip olması gerektiğini savunuyor.
Uzun süredir nükleer silahlanmayı savunan iktidar partisinden milletvekili Na Kyung-won geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada; “Trump açılış konuşmasında Kuzey Kore’den ‘nükleer güç’ olarak bahsettiğine göre, Kore Yarımadası’nda nükleer denge için görüşmelere ve prosedürlere başlamalıyız.” ifadelerini kullandı.
Trump’ın yemin törenine katılan ve ABD’li milletvekilleriyle bir araya gelen Na, giderek artan sayıda Amerikalı yetkilinin Güney Kore’nin nükleer gelişimini gerçekçi bir seçenek olarak görmeye başladığını iddia etti.
Benzer şekilde Temsilci Yoon Sang-hyun da geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında ABD-Kuzey Kore müzakerelerinin Kuzey Kore’nin nükleer programının tasfiyesi yerine dondurulmasıyla sonuçlanması halinde bunun “Güney Kore için bir felaket olacağı” uyarısında bulundu.
Ülke içinde artan desteğe rağmen uzmanlar nükleer silahlanmanın önündeki jeopolitik ve yasal engellerin hala zorlu olduğuna dikkat çekiyor.
Aralık 2024’te ABD, Japonya, Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya ve Vietnam dahil olmak üzere sekiz ülkede yapılan bir KINU anketine katılanların %50,2’si Kuzey Kore’nin artan nükleer tehdidi karşısında bile Güney Kore’nin nükleer silahlanmasına karşı çıkmıştı.
Ancak gelinen noktada, Trump’ın Kuzey Kore konusundaki tutumu Seul’de, Washington’un Pyongyang’ın nükleer statüsünü kabul ederek Kore Yarımadası’ndaki güvenlik dengesini değiştirebileceği yönünde endişelere yol açtı.
Kaynak: M5