Gazze'de İsrail'in neden olduğu yıkımın boyutuna dair neler biliniyor? - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

Gazze’de İsrail’in neden olduğu yıkımın boyutuna dair neler biliniyor?

Abone Ol 

İsrail’in 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılar Gazze Şeridi’nin enkaz yığınına dönüşmesine neden oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Filistinlileri kalıcı olarak başka yerlere yerleştirdikten sonra ABD’nin Gazze Şeridi’ne sahip olması halinde Gazze Şeridi’nin “Orta Doğu’nun Rivierası” haline gelebileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, 16 ay süren İsrail saldırılarının ardından Gazze Şeridi’nin yeniden inşasının milyarlarca dolara mal olacağını tahmin ediyor.

Bu haberde Gazze Şeridi’nde meydana gelen yıkımın boyutlarıyla ilgili detaylar yer alıyor.

Kaç ölü ve yaralı var?

Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 47.000’den fazla kişinin ölümüne ve 111.000’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.

Enkazın kaldırılması ne kadar sürecek?

Birleşmiş Milletler geçtiğimiz ay İsrail bombardımanından geriye kalan 50 milyon tondan fazla molozun kaldırılmasının 21 yıl süreceğini ve 1.2 milyar dolara mal olacağını tahmin etti.

Molozların asbest ile kontamine olduğuna inanılıyor. Savaş sırasında yıkılan mülteci kamplarından bazılarının bu maddenin kullanıldığı malzemelerle inşa edildiği bilinmektedir. Enkazın insan kalıntıları içermesi muhtemelken, Filistin Sağlık Bakanlığı enkaz altında 10.000 cesedin kayıp olduğunu tahmin ediyor.

Bir Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yetkilisi Ocak ayında yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısının 69 yıllık kalkınmanın tüm sonuçlarını yok ettiğini söyledi.

Kaç ev yıkıldı?

Geçen yıl yayınlanan bir BM raporu, Gazze Şeridi’nde yıkılan evlerin yeniden inşasının en az 2040 yılına kadar sürebileceğini ve birkaç on yıl daha alabileceğini gösterdi.

Geçtiğimiz Aralık ayına ait BM uydu verilerine göre, Gazze’nin savaş öncesi binalarının üçte ikisi (170.000’den fazla bina) yıkıldı ya da yerle bir oldu; bu rakam Gazze Şeridi’ndeki tüm binaların yaklaşık yüzde 69’una denk geliyor.

Birleşmiş Milletler Uydu Merkezi (UNOSAT) bu istatistiğin toplam 245.123 konut birimini içerdiğini tahmin etmekte. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Gazze’de 1.8 milyondan fazla insanın barınma ihtiyacı içinde olduğunu açıkladı.

Altyapıya ne kadar zarar verildi?

BM ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan bir rapora göre, Ocak 2024 sonuna kadar altyapıya verilen zararın 18,5 milyar dolar olduğu ve bu zararın konutları, ticari ve endüstriyel binaları ve eğitim, sağlık ve enerji gibi temel hizmetleri etkileyeceği tahmin ediliyor.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından geçen ay yapılan bir güncelleme, savaş öncesi su kaynaklarının dörtte birinden daha azının şu anda mevcut olduğunu ve yol ağının en az yüzde 68’inin ciddi şekilde hasar gördüğünü gösterdi.

Gazze kendini nasıl besleyecek?

Birleşmiş Milletler tarafından analiz edilen uydu görüntüleri, savaştan zarar gören şeritte açlık çeken nüfusu beslemek için hayati önem taşıyan Gazze’deki tarım arazilerinin yarısından fazlasının çatışmalar nedeniyle tahrip olduğunu gösterdi.

Veriler, 15 ay süren İsrail bombardımanının ardından açlığın yaygınlaştığı Filistin bölgesinde meyve bahçeleri, tarla bitkileri ve sebzelerin tahribatında artış olduğunu ortaya koyuyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü geçen yıl çatışmaların başlamasından bu yana 15.000 baş hayvanın, yani tüm çiftlik hayvanlarının yüzde 95’inden fazlasının ve koyunların neredeyse yarısının kesildiğini ya da öldüğünü açıkladı.

Peki ya okullar, üniversiteler ve camiler?

Filistinlilere ait veriler, çatışmaların 200’den fazla hükümet tesisinin, 136 okul ve üniversitenin, 823 caminin ve üç kilisenin yıkılmasına yol açtığını gösteriyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) raporu, çatışmalar sırasında birçok hastanenin tahrip edildiğini ve Ocak ayında 36 birimden sadece 17’sinin kısmen çalıştığını gösterdi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close