Rapor: F-35B uzun menzilli AGM-158C füzeleri ile ilk uçuşunu yaptı - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Rapor: F-35B uzun menzilli AGM-158C füzeleri ile ilk uçuşunu yaptı

Abone Ol 

Lockheed Martin, AGM-158C Uzun Menzilli Gemi Savar Füzesini (LRASM) F-35B Lightning II hayalet savaş uçağına entegre etmek üzere ilk uçuş testini tamamladığını açıkladı.

ABD merkezli savunma sanayi devi Lockheed Martin tarafından verilen bilgilere göre; AGM-158 silah sistemleri F-35 Blok 4 yükseltmelerinin bir parçası olarak F-35’in dış taşıyıcısına entegre ediliyor.

Kısa kalkış/dikey iniş yapabilen F-35B ABD Deniz Piyadeleri, taşıyıcı tabanlı F-35C ise ABD Donanması tarafından kullanılıyor.

Lockheed Martin Füzeler ve Atış Kontrol Başkan Yardımcısı Jon Hill testlerin ardından yaptığı açıklamada; “AGM-158 saldırı sistemleri ailesinin entegrasyonu, ağır korumalı, stratejik hedeflere karşı daha fazla erişim ve ölümcüllük sağlıyor. Bu sistemlerin entegrasyonu, F-35’in önümüzdeki on yıllar boyunca gökyüzünün sahibi olarak baskın bir güç olarak kalmasını sağlamak için ona en gelişmiş yetenekleri nasıl eklemeye devam ettiğimizi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Uçuş Testleri

Uçuş testi sırasında, füzenin kanat uçlarındaki bir çift atıl AIM-9X’e ek olarak uçağın en içteki sert noktalarına harici olarak takıldığı görüldü.

4.26 metre uzunluğunda ve1,250 kilogram ağırlığındaki füzenin uçağın dahili silah bölmesine sığdırılmasının zor olduğu belirtiliyordu.

Verilen bilgilere göre; silahın F-35’in yanı sıra ABD Deniz Kuvvetleri’nin P-8 Poseidon deniz devriye uçağı ve Hava Kuvvetleri’nin F-15E Strike Eagle ve F-15EX Eagle II jetleriyle entegrasyonu da düşünülüyor.

Özellikler

Yerleşik hedefleme sistemi sayesinde füzenin istihbarat, gözetleme ve keşif platformlarına, ağ bağlantılarına ve GPS navigasyonuna olan bağımlılığı azaltılmıştır.

Çatışmalı ortamlarda, önceden tanımlanmış hedefleri bulmak ve yok etmek için daha az hassas hedef işaretleme verileri kullanır.

Füzenin toplam üç varyantı bulunmaktadır. İlk iki varyant yüzey karşıtı savaş kabiliyetine sahipken, gelecekteki C-3 varyantı için ek bir kara saldırı kabiliyeti planlanmaktadır ve 2026 mali yılının dördüncü çeyreğinde erken operasyonel kabiliyet planlanmaktadır.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close