Rafale’ye düşük maliyetli İHA önleme kabiliyeti hamlesi

Fransız Rafale savaş uçağı, düşük maliyetli 68 mm lazer güdümlü füzelerin entegrasyonu sayesinde insansız hava araçlarına (İHA) karşı yeni bir angajman kabiliyeti kazandı.
Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, LADAC (Lutte Anti-Drone sur Avion de Combat) sistemi kapsamındaki testler başarıyla tamamlandı. Sistem, 68 mm çapındaki Aculeus LG lazer güdümlü füzelerle İHA’ların etkisiz hale getirilmesini sağlıyor.
LADAC sistemi, Thales tarafından üretilen 12 tüplü JF12/TELSON roket lançerlerinden pilotlar tarafından ateşlenen mühimmat üzerine inşa edildi.
Hedefleme ise TALIOS hedefleme podu tarafından gerçekleştiriliyor. TALIOS, hedefi takip ederek imha edilene kadar lazerle işaretliyor. Hava aracının RBE2 AESA radarı ise İHA’yı tespit ediyor. Ardından mürettebat, geleneksel MICA hava-hava füzesine kıyasla çok daha düşük maliyetli mühimmatla önleme gerçekleştirebiliyor.
Testler tamamlandı, seri üretim başlıyor
Yeni sistemin testleri, Şubat 2026’da Fransa Savunma Tedarik Ajansı (DGA), Askerî Havacılık Uzmanlık Merkezi (CEAM), Dassault Aviation ve Thales’in katılımıyla başladı.
Denemeler kapsamında radarın hedef tespitinden başlayarak lazer güdümlü füzelerle hedef İHA’lara yapılan gerçek atışlara kadar sistemin tüm aşamalardaki performansı değerlendirildi.
Ayrıca füze podlarının savaş uçağının uçuş karakteristikleri üzerindeki etkisi ile sistemin yoğun elektronik harp ortamındaki etkinliği de test edildi.
Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı, LADAC sisteminin ilk operasyonel yeterlilik seviyesine ulaştığını açıkladı.
Öte yandan Thales, LADAC kitlerinin seri üretimine hazırlanırken, yeni füze podlarının muharip birliklere ilk teslimatlarının temmuz ayı içerisinde başlaması planlanıyor. Böylece yeni kabiliyetin görevdeki Rafale savaş uçaklarına kısa sürede entegre edilmesi hedefleniyor.
Fransa’nın kullandığı 68 mm mühimmat, hâlihazırda Tiger taarruz helikopterlerinde güdümsüz roket olarak da kullanılıyor. LADAC sistemi ise bu mühimmatı lazer güdümlü hâle getirerek düşük maliyetli bir İHA önleme çözümü sunuyor.
Ayrıca yalnızca Rafale değil, İngiliz BAE Systems da daha önce APKWS lazer güdümlü roketlerini savaş uçaklarına entegre etmiş ve bu mühimmatı Orta Doğu’da İran yapımı İHA’ların düşürülmesine yönelik operasyonlarda test etmişti.
Kaynak: M5, Militaryni



