Milli Bomba İmha Robotları: KAPLAN ve ERTUĞRUL - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Milli Bomba İmha Robotları: KAPLAN ve ERTUĞRUL

Abone Ol 

El yapımı patlayıcıların ve şüpheli paketlerin imhası oldukça risk barındıran operasyon türlerinden biridir.

Bu operasyonları gerçekleştirirken de insan hayatını riske atmamak için bomba imha robotları kullanılır.

Ülkemizde de ASELSAN üretimi KAPLAN ve ERTUĞRUL bomba imha robotları bulunuyor. İlk inceleyeceğimiz ürün KAPLAN.

KAPLAN aslında bir İnsansız Kara Aracı ailesi. Çünkü, modüler yapısı sayesinde kolaylıkla farklı faydalı yükler ile donatılabiliyor. Örnek vermek gerekirse bomba/eyp imhası dışında keşif gözetleme, silah taşıyıcı, istihbarat görevlerinde kullanılabiliyor.

Yazıda KAPLAN’ın robotik kollu bomba/eyp imha eden versiyonunu ele alacağız.

Operatörün hayati bir risk taşımayacağı mesafeden patlayıcıları etkisiz hale getirmek için geliştirilen KAPLAN, bunu 500 metre mesafeye kadar uzaktan kullanılabilmesi ile sağlıyor.

 Ayrıca ASELSAN, KAPLAN’ın kontrol konsolunun ara yüzlerini, operatöre en kolay kullanımı sağlayacak ve durumsal farkındalığını artıracak şekilde tasarlandı.  Bu sayede operatör, hem tehlikeye girmiyor hem de rahat bir şekilde imha işlemini gerçekleştiriyor. Aracın paletli yapısı da zor zeminlerde kullanımı rahatlatıyor.

KAPLAN’ın taşıdığı robotik kol, altı eksene sahip. Yatayda 150cm ve dikeyde 180cm uzayabilen  robotik kolun  ucundaki kıskaç 20 santimetre açılabilmekte ve 12 kilogram ağırlığındaki bir nesneyi kaldırabilmekte.

KAPLAN ayrıca ASELSAN üretimi imha edeceği unsur üzerindeki elektronik ekipmanları patlatacak faydalı yüke de  sahip.

ASELSAN’ın diğer bomba imha robotu ERTUĞRUL.

KAPLAN Bomba İmha Robotlarını kullanan Emniyet Genel Müdürlüğü, KAPLAN ile aynı performansı gösterecek ancak daha kolay taşınabilecek bir bomba imha robotuna ihtiyaç duymaktaydı.

Bu kapsamda ASELSAN ile Ekim 2015 tarihinde ERTUĞRUL isimli bomba imha robotu için sözleşme imzalandı.

ERTUĞRUL, KAPLAN temel alınarak tasarlandı. Aynı KAPLAN gibi altı eksenli robotik bir kola sahip olan ERTUĞRUL, operatörün el yapımı patlayıcı veya şüpheli herhangi bir nesneyi 500 metre  mesafeye kadar uzaklıktan inceleyebilmesini sağlıyor.

İster kablolu ister kablosuz iletişim kurulan ERTUĞRUL, video kaydını anlık olarak kullanıcıya aktarabiliyor.

KAPLAN’daki gibi altı eksenli kıskaça sahip olan ERTUĞRUL, 10 kg kilogram ağırlığındaki nesneyi kaldırabilmekte. ASELSAN şu ana kadar Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 100 adet ERTUĞRUL teslim etti.

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close