Kore helikopterine Türk gövdesi - M5 Dergi
Savunma Haberleri

Kore helikopterine Türk gövdesi

Abone Ol 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Eskişehir ziyareti burada faaliyet gösteren Coşkunöz firmasına dikkatleri çekti.

TUSAŞ Engine (TEI) tesislerinde TJ-300 turbojet motorun testine katılan Bakan Varank daha sonra Coşkunöz firmasının havacılık ve savunma bölümlerini ziyaret etti.

Havacılık bölümünde Kore Cumhuriyeti havacılık şirketi KAI’nin çift motorlu KUH-1 Surion genel makat helikopterinin orta gövdesi üretiliyor. KAI KUH-1’in deniz, arama-kurtarma, taarruz versiyonları geliştiriyor. Bakan burada hem orta gövde montajını yerinde inceledi ve temsili olarak montaj yaptı. Coşkunöz, helikopterin ilk orta gövde teslimatını 2017 yılında gerçekleştirdi. 10 yıl boyunca toplam 60 adet orta gövde üretilecek.

Bakan firmanın İHA çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Coşkunöz firması dikey iniş kalkışlı (VTOL) Çağatay 50 ve hedef uçak Cengaver’i üretiyor. Çağatay 50 ağ merkezli muharebeye uygun olarak geliştirildi. Bir antenden diğerine görev aktarımı ile havalandığı alandan 200 km uzakta veya Ankara’da karargahtan komuta edilebiliyor.

Çağatay VTOL, 4.65m kanat açıklığına sahip. Gövde, kompozit malzemeden, kalıplı imalat ile üretiliyor. Yaklaşık 5 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip üründe 100cc’lik bir motor kullanılıyor. Ortalama yakıt tüketimi 1 litre/saat. Bu sayede 6 saat görev yapabiliyor.

Çağatay VTOL, dikey olarak gerçekleştirdiği iniş ve kalkışta elektrik motoru kullanıyor bu nedenle pist veya katapult/lançer gerektirmiyor.  Çağatay VTOL, 5×5 m’lik bir alana iniş gerçekleştirebiliyor. Deniz ve hareketli noktalara iniş çalışmaları devam ediyor.

Jet motorlu Cengaver ise hava savunma eğitimi için kullanılıyor. Bu İHA hedefini kızılötesi iz arayan füzelerin eğitiminde görev yapıyor.

İHA’ların motoru hariç bütün her türlü aksamı yazılım gövde avionik dâhil yüzde yüz yerli.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close