Kanada'dan yeni Arktik gözetleme uçağı filosu için anlaşma - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Kanada’dan yeni Arktik gözetleme uçağı filosu için anlaşma

Abone Ol 

Kanada, yeni Arktik gözetleme uçağı filosunun tedariki için İsveçli savunma şirketi Saab ile ilerleme kararı aldı. Başbakan Mark Carney, çarşamba günü yaptığı açıklamada Ottawa yönetiminin Stockholm merkezli şirketle resmi satın alma müzakerelerine başlayacağını duyurdu.

Bu kararla Kanada, ABD merkezli iki alternatifi; L3Harris’in Aeris X platformu ile Boeing’in E-7 Wedgetail sistemini devre dışı bırakmış oldu.

Carney’e göre karar, Kanada’nın iki temel önceliğine aynı anda hizmet ediyor: Arktik bölgesindeki savunma kapasitesinin güçlendirilmesi ve ülkenin ABD ile ekonomik bağımlılığının azaltılması.

Ottawa’da düzenlenen savunma sanayi etkinliğinde konuşan Carney, “GlobalEye tedariki, aynı anda hem kuzeyimizi güvence altına almamıza hem de ekonomimizi güçlendirmemize yardımcı olacak” dedi.

Saab ise kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, Kanada savunma sanayisini büyütecek bilgi ve teknoloji transferi planlarına dikkat çekti. Bu vurgu, Carney yönetiminin yerli savunma sanayi kapasitesini geliştirme hedefiyle de örtüşüyor.

Arktik önceliği ve artan rekabet

Kanada Başbakanı Carney, Arktik bölgesini ülkenin stratejik öncelikleri arasında konumlandırıyor. Ottawa yönetimi, özellikle Rusya ile bağlantılı artan jeopolitik rekabet nedeniyle Kanada’nın kuzeydeki savunma duruşunu hızlı biçimde güçlendirmesi gerektiğini savunuyor.

Bu kapsamda Saab’ın GlobalEye platformu, Kanada’nın geniş Arktik sahasında hava ve deniz gözetleme kabiliyetlerini geliştirecek kritik bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Washington ile yeni gerilim başlığı

Kanada’nın ABD’li şirketler yerine Avrupalı bir tedarikçiyi tercih etmesi, Başkan Donald Trump yönetimiyle mevcut gerilimleri daha da artırabilecek bir gelişme olarak görülüyor.

Washington yönetimi, Ottawa’nın ABD yapımı F-35 savaş uçakları için planlanan milyarlarca dolarlık anlaşmayı yeniden değerlendirme kararından zaten rahatsızlık duyuyordu.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Elbridge Colby, bu ayın başlarında Pentagon’un Kanada ile 86 yıllık ortak savunma danışma kurulundaki iş birliğini askıya aldığını açıklarken, F-35 anlaşmasındaki belirsizliği gerilimi artıran unsurlardan biri olarak göstermişti.

Carney ise Kanada ile ABD arasındaki tarihsel olarak yakın ilişkilerin kalıcı biçimde değiştiğini savunuyor. Kanada Başbakanı, Ottawa’nın ekonomik ve güvenlik ilişkilerini çeşitlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, iki ülke ilişkilerinin Trump öncesi dönemdeki normale geri dönmeyeceğini ifade ediyor.

Kaynak: M5, Defense News

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close