Japonya’dan denizaltılar için hipersonik füze programı

Japonya Savunma Bakanlığı, 2027 mali yılı bütçesi kapsamında denizaltılardan fırlatılabilecek hipersonik bir füzenin geliştirilmesi için kaynak talep etti.
Kyodo News tarafından aktarılan gelişme, Japonya’nın denizaltı filosunun uzun menzilli taarruz kabiliyetini güçlendirmeye yönelik yeni bir program olarak değerlendiriliyor. Resmi bütçe talep dokümanı henüz yayımlanmış değil. Bununla birlikte Japonya, denizaltılarda kullanılmak üzere seyir ve balistik füzeleri ateşleyebilecek bir dikey lançer sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Yeni program, Japonya Savunma Bakanlığı’nın Öz Savunma Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla rekor seviyede bütçe talep ettiği bir dönemde gündeme geldi. Bakanlık, 2027 mali yılı için yaklaşık 8,9 trilyon yen, yani yaklaşık 60,1 milyar dolarlık bütçe istiyor. Söz konusu bütçenin yeni nesil harp yöntemlerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere Japonya’nın savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesinde kullanılması planlanıyor.
Denizaltılar füze taşıma kapasitesini artıracak
Japonya’nın hipersonik silah geliştirme çalışmaları yeni değil. Ülke, hipersonik seyir füzeleri de dahil olmak üzere bu alandaki projelerini 2019’dan bu yana sürdürüyor.
Japonya Savunma Bakanlığı, Aralık 2025’te uzun menzilli savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla yeni hipersonik güdümlü füzelerin seri üretimine başladığını açıklamıştı. Füzenin tüm geliştirme sürecinin 2031 mali yılına kadar tamamlanması beklenirken, 2023’te başlayan çalışmalardan elde edilen ara sonuçların başarılı olması üzerine Japonya seri üretime geçme kararı aldı.
Japonya aynı zamanda denizaltılarda farklı füze türlerinin kullanılmasına imkân sağlayacak dikey lançer sisteminin geliştirilmesine devam ediyor. Haziran 2026’da aktarılan bilgilere göre sistemin geliştirilmesi 2026-2029 döneminde sürdürülecek ve araştırma maliyetinin yaklaşık 3,9 milyar yen olması bekleniyor.
Mühendisler, deniz konuşlu varyantı da dahil olmak üzere HVGP balistik füzeleri, seyir füzeleri ve hipersonik füzeleri ateşleyebilecek bir sistem geliştiriyor.
Resmi olarak yayımlanan tasarıma göre her lançer modülünde füze muhafazası için 7 ila 8 hücre bulunacak. Bir Japon denizaltısının iki veya üç adet lançer sistemi taşıması ve böylece toplamda 14 ila 24 füze hücresine sahip olması planlanıyor.
Japonya Savunma Bakanlığı ayrıca Ekim 2025’te su üstü savaş gemileri ve denizaltılarda kullanılacak yeni seyir füzelerinin seri üretimi için sözleşme imzaladı. 12SSM-ER olarak adlandırılan bu füzelerin, Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri, Hava Öz Savunma Kuvvetleri ve Kara Öz Savunma Kuvvetleri için standart uzun menzilli taarruz silahı haline gelmesi planlanıyor.
Kaynak: M5, Defence Post



