İsveç donanması için dört Fransız fırkateyni üretilecek - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

İsveç donanması için dört Fransız fırkateyni üretilecek

Abone Ol 

Fransız savunma şirketi Naval Group, İsveç Kraliyet Donanması için dört adet savunma ve müdahale fırkateyni inşa edilmesine yönelik sözleşmeyi pazartesi günü Stockholm’de imzaladı.

Anlaşma, İsveç’in Fransız tasarımı FDI sınıfı fırkateynleri seçtiğini açıklamasından yaklaşık dört ay sonra hayata geçirildi.

İmza töreni, Emmanuel Macron ve Ulf Kristersson’ın katılımıyla gerçekleştirildi. İsveç adına İsveç Savunma Malzeme İdaresi Genel Direktörü Mikael Granholm, Naval Group adına ise şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Pierre Éric Pommellet sözleşmeye imza attı.

Anlaşma, Naval Group ile İsveç Savunma Bakanlığı arasında Fransız hükümetinin desteğiyle yürütülen özel müzakerelerin ardından sonuçlandı.

Pommellet yaptığı açıklamada, “Bugün Stockholm’de, iki ülke arasındaki iş birliğinde önemli bir dönüm noktası olan İsveç’e dört adet FDI fırkateyninin teslimatına yönelik sözleşmeyi imzalamaktan büyük mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

İsveç Kraliyet Donanmasının egemenliği ve deniz üstünlüğü için şirketin uzmanlığını sunmaktan onur duyduklarını belirten Pommellet, Naval Group’un projenin teslimatı için halihazırda tamamen harekete geçtiğini ve sürece güçlü şekilde bağlı olduğunu ifade etti.

İlk İsveç fırkateyni 2030’da teslim edilecek

FDI, Fransız tasarımı yeni nesil bir fırkateyn sınıfı olarak Fransız ve Yunan donanmalarında hizmet veriyor. Bugüne kadar iki geminin teslimatı gerçekleştirildi.

Naval Group, mevcut üretim hattının İsveç’in hızlı teslimat talebini karşılamaya olanak sağlayacağını belirtti. İlk İsveç FDI fırkateyninin 2030 yılında teslim edilmesi planlanıyor.

ASTER füze sistemi etrafında şekillendirilen hava savunma kabiliyetlerine sahip olan fırkateynler; Yüksek Kuzey, Baltık Denizi ve Kuzey Atlantik gibi zorlu deniz ortamlarında görev yapmak üzere tasarlandı.

Naval Group, yeni fırkateynlerin İsveç’in NATO kapsamındaki görevlerine ve müttefikler arası deniz operasyonlarına katkı sağlayacağını bildirdi.

İsveç’in Baltık Denizi görevi değişiyor

İsveç Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Johan Norlén, aynı gün yayımlanan bir görüş yazısında, fırkateyn alımının İsveç’in NATO’ya katılmasıyla birlikte donanmanın görev anlayışında yaşanan değişimi yansıttığını belirtti.

Norlén’e göre İsveç Donanmasının görevi artık yalnızca ülke topraklarını savunmakla sınırlı değil. Donanmanın Baltık Denizi ve denize erişim hatları üzerinde operasyonel kontrol sağlaması, Finlandiya ve Baltık ülkelerine yönelik deniz taşımacılığını da koruması gerekiyor.

Norlén, “İsveç Donanması artık Finlandiya ve Baltık ülkeleri gibi müttefiklerimize ulaşacak önemli deniz taşımacılığının güvenliğini sağlamak zorunda” ifadelerini kullandı.

Tuğamiral Norlén, fırkateynlerin büyüklüğünün insansız hava araçlarından balistik füzelere kadar geniş bir tehdit yelpazesine karşı hava savunması için gerekli silah ve sensörleri taşımasına olanak sağladığını belirtti.

Ayrıca gemilerin Baltık Denizi’nin ötesindeki bölgelerde uzun süre görev yapabileceğini ifade etti.

İsveç’in yalnızca insansız sistemlere yatırım yapması gerektiği yönündeki eleştirileri de değerlendiren Norlén, yakın zamanda Ukraynalı deniz kuvvetleri yetkilileriyle yaptığı görüşmeye atıfta bulundu.

Norlén, Ukrayna’nın bugün büyük ölçüde başka kabiliyetlerden yoksun olduğu için insansız sistemler kullandığını belirterek, Ukrayna’nın Rusya’nın Karadeniz’in bazı bölgelerini kendi amaçları doğrultusunda kullanmasını engellemede başarı sağladığını ancak kendi deniz taşımacılığını koruma konusunda daha büyük zorluklar yaşadığını ifade etti.

İsveçli şirketlerle uzun vadeli ortaklık

Naval Group, anlaşma kapsamında İsveçli şirketlerle uzun vadeli bir sanayi ortaklığı kuracağını da açıkladı.

Bu kapsamda birçok İsveçli ortağa bilgi birikimi ve teknoloji transferi yapılması planlanıyor.

Kaynak: M5, Defence Blog

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close