İngiltere, Fransa’yı ikna etti! Eurofighter ile Meteor füzesi de geliyor. GÖKHAN’da son durum!
Milliyet’in özel haberine göre İngiltere, Türkiye’ye Eurofighter savaş uçaklarında kullanılmak üzere Meteor füzelerinin satışını onaylaması için Fransa’yı ikna etti. Eğer Türkiye Eurofighter savaş uçaklarını ve bu uçaklarda kullanmak üzere Meteor füzelerini satın alırsa hava-hava muharebesinde çok ciddi bir yetenek sağlamış olacak.
Çift motorlu, delta kanatlı, gelişmiş AESA radarlı (Türkiye’nin almak istediği modellerde bu radar türü olacak) Eurofighter’lar hava-hava muharebesi için başlı başına bir güç. Bu uçaklara Meteor gibi uzun menzilli hava-hava füzesi takıldığında uçak, düşman uçaklarını hem çok uzun menzillerden görebilir hem de vurabilir hale geliyor.
Halihazırda TSK envanterinde METEOR muadili bir füze bulunmuyor. Elimizdeki en uzun menzilli hava-hava füzesi ABD’den satın aldığımız AIM-120 C7 füzeleri. Meteor ile kıyaslandığında bu füzelerin menzili yarı yarıya daha az denebilir. (Hava-hava füzeleri sık sık manevra yaptığı için kağıt üstündeki menzil rakamı gerçek değeri göstermez.)
YUNANİSTAN’DA METEOR FÜZELERİ VAR
Yunanistan’ın envanterinde Fransa’dan satın aldığı Rafale savaş uçakları ve Meteor füzeleri bulunduğu düşünüldüğünde bu füzeleri almak ayrıca bir önem taşıyor. Yunan Başbakanı Miçtokis Kasım ayı sonunda Yunan Alpha TV kanalına Yunan Hava Kuvvetleri’nin Tanagra hava üssünde bir röportaj vermiş ve arkasına Meteor füzeleri ile yüklü Rafale savaş uçağını almıştı.
METEOR FÜZESİ
Meteor füzesi, Avrupa merkezli MBDA şirketi tarafından İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İsveç dahil olmak üzere birçok ülkenin ortaklığıyla geliştirilen gelişmiş bir Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM).
Füzede katı yakıtlı ramjet motoru yer alıyor. Bu motor füzenin ulaştığı menzil ve sürat ile ilgili temel aktör.
Çeşitli kaynaklarda 200 km menzile ulaşabildiği belirtilen Meteor füzesi, ses hızının 4 kat (Mach 4) üstü süratlere ulaşabilmekte.
METEOR’UN MİLLİ MUADİLİ: GÖKHAN
Türkiye halihazırda GÖKTUĞ projesi kapsamında kısa menzilli BOZDOĞAN ve orta menzilli GÖKDOĞAN hava-hava füzelerini geliştirdi ve seri üretim aşamasına geldi. Tübitak SAGE tarafından geliştirilen bu füzeler F-16, AKINCI, ANKA-3, KIZILELMA ve KAAN’da kullanılacak. Yine Tübitak SAGE tarafından Meteor gibi ramjet motoru kullanacak ve çok daha uzun menzil ve süratlere ulaşacak GÖKHAN füzesi için ise çalışmalar devam ediyor. Tübitak SAGE alt yapısında hem milli ramjet motorun hem de füzenin geliştirme ve test çalışmaları yürütülüyor. Füzenin yakın gelecekte kamuoyuna tanıtılması bekleniyor.
KAYNAK: Milliyet, M5