Dört NATO ülkesinden IRIS-T füzelerinin geliştirilmesi için anlaşma
Diehl Defence, dört NATO ülkesi için IRIS-T Blok II havadan havaya füze geliştirmek üzere bir sözleşme imzaladığnı duyurdu.
Şirket tarafından verilen bilgilere göre uzun süredir bilinen kısa menzilli kızılötesi güdümlü füzenin yeni bir versiyonu Almanya, İtalya, İspanya ve İsveç için geliştirilecek.
Verilen bilgilee göre anlaşma geçtiğimiz günlerde Bundeswehr Ekipman, Bilgi Teknolojisi ve Hizmet İçi Destek Federal Ofisi (BAAINBw) ile imzalandı.
Değeri açıklanmayan sözleşme yeni füzelerin geliştirilmesini ve seri üretimini öngörüyor.
Diehl Defense, IRIS-T füzesinde yapılması planlanan geliştirmelerin ayrıntılarını açıklamıyor. Geliştirmenin ne zaman tamamlanmasının planlandığı da bilinmiyor.
IRIS-T
IRIS-T (InfraRed Imaging System – Tail/Thrust Vector Controlled) Avrupa menzilli bir kısa menzilli havadan havaya füzedir.
IRIS-T, Eurofigther/Typhoon ve Gripen’in standart silahları arasındadır ve F-16, Tornado, EF-18, KF-21 ve F-5E platformlarına entegre edilmiştir.
Füze aynı zamanda Ukrayna Savunma Kuvvetleri’nde hizmet veren IRIS-T SLS hava savunma sisteminde de kullanılıyor.
Kaynak: M5