Denizcilik ülkesi Portekiz’e askeri gemi ihracatı! Tarihi imzalar art arda
STM, Türk Savunma Sanayii adına tarihi bir ihracat başarısına imza attı. Portekiz Deniz Kuvvetleri’nin açmış olduğu Lojistik Destek Gemisi ihalesini STM kazandı.
Bu kapsamda STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ana yükleniciliğinde iki adet gemi tasarlanarak, Türkiye’de özel bir tersanede inşa edilecek.
Türkiye böylece ilk kez bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracatı gerçekleştirmiş oldu.
STM Genel Müdürü ihracatı şu şekilde özetledi:
“Bu kilometre taşı aynı zamanda, Türkiye’nin bir Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülkeye gerçekleştirdiği ilk askeri gemi ihracatı olma özelliğini taşımaktadır. Ülkemize böyle bir gurur yaşattığımız ve Türk askeri gemi mühendisliğini dünyaya gösterdiğimiz için mutluyuz. Tarihte denizcilik alanında çığır açan bir ulus olan Portekiz’in, çağın gerekliliğine uygun, modern gemi isteme vizyonunu ve bu ihtiyaç için Türkiye’yi ve STM’yi seçmeleri bizler için bir onur kaynağıdır.”
DENİZDE İKMAL VE LOJİSTİK DESTEK GEMİLERİ
Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemilerinin inşaları, modüler bir tasarım içeriyor. Gemiler, lojistik destek sağlama, denizde akaryakıt ve kargo transferi yapmasının yanı sıra, zırhlı araç taşıma kapasitesi ile müşterek güç aktarımı ve amfibi harekat maksatlı da görev alabiliyor. Gemiler de 20 adede kadar hafif taktik zırhlı araç taşıyabilecek.
Gemiler ayrıca kriz zamanlarında; insani yardım, arama kurtarma, hastane gibi görevleri de yerine getirecek.
90 Gün Kesintisiz Görev Süresi, 137 metre uzunluğa, 11.000 ton deplasmana, 18+ knot azami sürate sahip olacak gemiler, 90 gün boyunca kesintisiz denizde kalabilecek. Toplamda 100 görev personeline ilave olarak 100 hariçten kişi barındırma kapasitesine sahip gemiler, Portekiz donanmasının operasyonel yeteneklerini büyük oranda artıracak.
Gemiler; yakın hava savunma sistemleri, 12.7 mm uzaktan kumandalı silah sistemleri ve chaff /dekoy sistemleri ile donatılacak, çok sayıda ileri sensör ve sistemleri bünyesinde barındıracak. Gemilerde ayrıca Helikopter ve İnsansız Hava Araçları (İHA) için platform ve İHA’lar için hangar da olacak.
TÜRKİYE İHRACAT DA REKORA KOŞUYOR
Türkiye’nin savunma sanayi ürünleri ihraç ettiği ülke sayısı 185’e, İHA/SİHA’lar, kara araçları ve deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidi yaklaşık 230’a çıkmış durumda. Sektör 2024 yılını 6.5-7 milyar dolar arası bir ihracatla kapatmayı, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde de 10 milyar dolara ulaşarak savunma ihracatında lig atlamayı hedefliyor.