Analiz: Türkiye’nin Suriye – Libya hattına Kıbrıs kuşatması!
Suriye’deki Beşar Esed rejiminin yıkılması sonrasında ortay acıkan yeni jeopolitik, Batılı emperyal güçler ve bölgesel ortakları açısından Kıbrıs’ı özellikle Türkiye’ye karşı bir “koç başı” olarak kullanma eğilimini güçlendirdi.
ABD tarafından 2017 yılı itibariyle Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki varlığına karşı yapılandırılan Yunanistan-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)-İsrail üçlü ittifakı, Suriye’deki gelişmeler ve Libya’daki dört yıllık Türk askeri varlığı karşısında zor günler yaşıyor.
Rusya’nın 2020 yılında Libya’daki isyancı lider Halife Hafter üzerinden Trablus’u ele geçirme planı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin müdahalesi ile püskürtülmüştü. Türkiye şimdi, Suriye’nin başkenti Şam’da en güçlü siyasi aktör kimliğini kazanmış durumda.
Gelişme, Doğu Akdeniz’de Türkiye açısından yeni bir Şam-Trablus Stratejik Hattı’nı oluşturuyor. Bu gelişmeden Yunanistan, GKRY, İsrail ile Ortadoğu coğrafyasında demokratikleşme süreçlerine karşı politikaları ile tanınan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan gibi hanedan yönetimleri rahatsızlık yaşıyorlar.
BATI’NIN UZUN SÜRELİ HAZIRLIĞI HIZLANDI
Kıbrıs adasının Batı’nın özellikle İsrail güvenliği konusunda büyük önem kazanması, İsrail’in Gazze Savaşı ve devamında Lübnan müdahalesini başlatmasıyla açıklık kazandı.
Rum lider Nikos Hristoludis’in artık görevinden ayrılmak için gün sayan Amerikan Başkanı Joe Biden tarafından Beyazsaray’a davet edilip üst düzey protokol ile karşılanması, bunu, 54 yıllık bir aradan sonra ilk kez, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın Lefkoşa ziyaretinin takip etmesi dikkat çekti.
Bu süreçte, çok kısa bir zaman diliminde Amerikan-GKRY ilişkisi “stratejik ittifak” düzeyine ulaştı ve Güney Kıbrıs’ın Terazi bölgesinde yerleşik Andreas Papandreu Hava Üssü bir Amerikan üssüne dönüşmeye başladı. Rum yönetimi, bu çerçevede, Fransa’ya da bir donanma üssü hakkı sağladı.
Kıbrıs’ın güney kesimi giderek “fiili” NATO üssüne dönüşürken, Amerikan, İngiliz yönetimlerinin yanında, son olarak Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri de 2020 yılından bu yana “iki devletli çözümü” gündeme getiren Türkiye’ye “federatif çözüme dönmesi” çağrısını ısrarla tekrarlamaya başladılar.
KIBRISLI UZMAN GAZETECİDEN ÖNEMLİ UYARILAR
Kıbrıs’ta ‘iki devletli çözüm’ talep eden Türkiye’ye karşı federasyon isteyen ABD ve İngiltere’nin Rum yönetimiyle yaptığı ikili anlaşmalara dikkat çeken gazeteci Sabahattin İsmail, ‘Kıbrıs konusunda bir şeyler pişiriliyor.” dedi.
X hesabından paylaşım yapan İsmail, şu gelişmeleri paylaştı:
“Rum yönetimi, ABD’den sonra İngiltere ile de ‘stratejik diyalog’ başlattı. Bu kapsamda Londra’da yapılan iki ülke dışişleri bakanlıkları heyetleri görüşmesinde ortak bir yol haritası belirlendi. Bunun İngiltere Başbakanı’nın geçen hafta Rum kesimine yaptığı ziyaret sonra olması dikkati çekti. Görüşmede, “Bölgesel Politika, Savunma ve Güvenlik, İngiliz üsleri, Kıbrıs’a federal çözüm’ başlıkları ele alındı. Ortak toplantı ardından yapılan açıklamada federasyon çözümüne destek verildi.
Diğer yandan ABD Senatosu da Rum ordusunun ABD ordusu ile 2027 yılına kadar yapılacak ortak tatbikatlara katılmasına yönelik kararı onayladı. Adada Terazi bölgesinde başlatılan yeni ABD üssü inşaatı ve Rum ordusunun ABD silahları ile donatılması ise hızla sürüyor. Ek olarak, İsrail tarafından güneyde ‘Demir Kubbe’ hava savunma sistemi kurulmuş durumda.”