Analiz: Küresel silahlanma hız kazandı, Hangi ülkeler hipersonik füze geliştiriyor? - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Analiz: Küresel silahlanma hız kazandı, Hangi ülkeler hipersonik füze geliştiriyor?

Abone Ol 

Son günlerde Kuzey Kore’den arka arkaya gelen hipersonik füze denemeleri, ülkeler arasındaki silahlanma yarışının gündemine oturdu. Diğer füzelere kıyasla çok daha hızlı olan hipersonik füzelerin savunma sistemleri ile engellenmesi oldukça zor. Peki, hangi ülkelerde hipersonik füze var?

Ses hızından beş kat daha hızlı olan hipersonik füzeler, ülkelerin savunma teknolojilerinde önemli çalışmalardan biri olarak ön plana çıkıyor. Geleneksel füzelerin aksine izlenmesi oldukça zor olan hipersonik füzelerin savunma sistemlerini de devre dışı bırakabileceği öngörülüyor. Bu nedenle ülkeler arası silahlanma yarışında hipersonik füzelerin yeri çok önemli.

Askeri teknolojide dünyanın önde gelen ülkeleri hipersonik füze geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. Bazı ülkeler henüz geliştirme aşamasındayken, bazı ülkeler ise füzelerle test yapmaya başladı. Peki, ülkelerin hipersonik füze yarışındaki son durumu nasıl?

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

ABD ilk olarak Mart 2010’da nükleer kapasiteli bir hipersonik füzenin silahsız prototipini test etti. Yakın tarihli hükümet raporlarında, çoğu Savunma Bakanlığı’na ait olan hipersonik silah ve teknolojilerini geliştirmek üzere 70 çalışmanın olduğu kaydedildi.

RUSYA

Hipersonik füzelerin geliştirilmesi Moskova hükümeti için öncelikli bir konu. Rusya’nın hipersonik teknoloji üzerine araştırmaları 1980’lere dayansa da program ABD’nin 2001’de Anti-Balistik Füze (ABM) Antlaşması’ndan çekilmesinden sonra hız kazanmaya başladı.

Rus ordusunun kullanılabilir iki hipersonik füzesi var: Avangard ve Kinzhal. Avangard, ses hızının 20 katı hızla uçabilen nükleer kapasiteli bir füze. Kinzhal ise ilk olarak Aralık 2017’de fırlatıldı ve yine nükleer kapasiteli havadan fırlatılan bir balistik füze olarak geliştirildi.

ABD’nin füze testi, Rusya’nın “yenilmez ve rakipsiz” olarak nitelendirdiği hipersonik füzelerini test etmesinin ardından geldi. 19 Temmuz’da açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, yeni nesil füze sistemlerinin bir parçası olan Tsirkon (Zirkon) hipersonik seyir füzesinin başarıyla test edildiğini aktardı. Rusya, Zirkon füze sistemini denizaltılarına ve gemilere yerleştirmeyi planlıyor.

ÇİN

Çin, hipersonik alanında önemli ilerlemeler kaydetti ve önemli bir aktör olarak kabul ediliyor. Ekim 2019’da kuruluşunun 70. yıldönümü kutlamalarında askeri geçit töreninde ilk kez DF-17 füzesi sergilendi. 1800-2500 kilometre menzile sahip DF-17, hipersonik sisteme sahip orta menzilli bir füze.

Çin’in bir diğer füzesi DF-ZF ise yüksek manevra yeteneğine sahip hipersonik füzelerden biri. DF-17 ve DF-ZF’nin birlikte çalışmak üzere tasarlandığını belirten uzmanlar, böylece iki füzenin gücünün artırıldığını vurguluyor.

KUZEY KORE

Son günlerde arka arkaya yaptığı füze testleriyle gündeme gelen Kuzey Kore’nin hipersonik füze sistemleri üzerinde çalıştığı biliniyor. Kuzey Kore’nin geliştirdiği silahlara yönelik çok fazla veri bulunmasa da son yaptığı testlerde ilk defa yakıt ampulünü devreye soktuğu belirtildi. Korea Times gazetesinde yer alan haberde, füze ampulü sayesinde füze atışına hazırlık için gereken süre azaltılıyor.

Uzmanlar, füze ampulünün önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak, kriz durumunda daha hızlı reaksiyon gösterileceğini ve alanda yakıt doldurma ihtiyacının ortadan kalkacağını ifade etti.

HİNDİSTAN

Hindistan, 2008’den bu yana Shaurya hipersonik füzesini geliştiriyor. Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü tarafından geliştirilen füze, 700 ila bin 900 kilometre menzile sahip ve ister konvansiyonel ister nükleer olsun, 1 tona kadar yük taşıyabilir.

 

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close