Almanya, SAMP/T NG için Fransa ile ortak üretime hazırlanıyor

Almanya, Fransa’nın SAMP/T NG hava savunma sistemlerinin ortak üretimine yönelik teklifini değerlendirecek. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, teklife ilişkin açıklamayı Kassel’deki KNDS Deutschland tesislerine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaptı.
Hartpunkt’un haberine göre Pistorius, Fransa’nın girişiminin ilgi çekici olduğunu ancak uygulanabilmesi için bir dizi teknik ve operasyonel sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.
Bu sorunlardan biri, Alman Silahlı Kuvvetleri’nin hâlihazırda Patriot hava savunma sistemlerini kullanması. Pistorius’a göre benzer görevleri yerine getiren iki farklı sistemin aynı silahlı kuvvetler içerisinde eş zamanlı olarak işletilmesi, çeşitli zorluklar ortaya çıkarabilir.
Bununla birlikte Alman Bakan, hava savunma kapasitesinin önümüzdeki yıllarda da geliştirilmesinin zorunlu olmaya devam edeceğini vurguladı. Pistorius, bu nedenle farklı iş birliği seçeneklerinin halen masada olduğunu belirtti.
Pistorius, “Bu teklifi çok ciddi şekilde ele almalı, kabul etmeli ve ayrıntılı biçimde üzerinde çalışmalıyız. Bugün sonucun ne olacağını söyleyemem” ifadelerini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, söz konusu teklifi geçtiğimiz hafta Brühl’de düzenlenen Fransa-Almanya Hükümetlerarası Konseyi toplantısında gündeme getirmişti.
Macron, Avrupa’nın hava savunma alanındaki stratejik egemenliğini güçlendirmek amacıyla Almanya’nın Fransa ve İtalya ortaklığında geliştirilen SAMP/T NG sisteminin üretimine katılmasını önermişti. Girişimin ayrıntıları ise henüz açıklanmadı.
Almanya, Patriot yatırımlarını da sürdürüyor
Fransa’nın teklifine rağmen Almanya, ABD ile Patriot sistemleri konusundaki iş birliğini de genişletiyor.
Bu kapsamda Bavyera eyaletindeki Schrobenhausen’de Patriot hava savunma sistemlerinde kullanılan GEM-T önleyici füzelerin üretiminin gerçekleştirilmesi ve üretim kapasitesinin önemli ölçüde artırılması planlanıyor.
Bu durum, Berlin’in bir yandan Avrupa’nın ortak hava savunma kapasitesini güçlendirmeye yönelik SAMP/T NG seçeneğini değerlendirirken, diğer yandan ABD merkezli Patriot mimarisine yönelik yatırımlarını da sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
SAMP/T NG’nin teknik özellikleri
Almanya’ya ortak üretim için önerilen SAMP/T NG sistemi, Avrupa’nın füze savunma kapasitesinin geliştirilmiş yeni nesil versiyonu olarak öne çıkıyor.
Fransa ve İtalya tarafından ortaklaşa geliştirilen sistem, her iki ülkenin 2011 yılından bu yana hizmette tuttuğu orijinal SAMP/T hava savunma sisteminin geliştirilmiş versiyonu olarak tasarlandı.
Geliştiriciler SAMP/T NG’yi, müttefik ülkeler için hava ve füze savunması sağlayan ve üretim programına katılım imkanı sunan tamamen Avrupa merkezli bir çözüm olarak tanımlıyor.
Fransız Kara Kuvvetleri, Aralık 2015’te Eurosam ile yeni nesil SAMP/T NG sistemi için Aster 30 Block 1 NT füzesinin geliştirilmesine yönelik sözleşme imzaladı. İtalya ise Aralık 2016’da geliştirme programına dahil oldu.
Yeni füze, 25 bin metreye kadar irtifada ve 150 kilometreye kadar menzilde bulunan hedefleri etkisiz hale getirmek üzere geliştirildi. Füzenin Mach 5’in üzerindeki hızlarda hareket eden hedeflere karşı da kullanılabileceği belirtiliyor.
Bu kabiliyetin, SAMP/T NG’nin 1.500 kilometreye kadar menzile sahip balistik füzeleri önlemesine imkan sağlayacağı ifade ediliyor.
Sistem, yeni füzelere ek olarak yeni nesil radarlarla da donatıldı. İtalya için Leonardo’nun Kronos Grand Mobile High Power radarı, Fransa için ise Thales’in Ground Fire 300 radarı kullanılıyor.
Her iki radarın da 350 kilometreye kadar tespit menziline ve 30 kilometreye kadar irtifa kapsama kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.
SAMP/T NG sistemlerini satın almak üzere anlaşma imzalayan ülkelerin sayısı da giderek artıyor. Sistemi geliştiren Fransa ve İtalya’nın yanı sıra Danimarka ve Ukrayna’nın da yeni sistemleri teslim alması bekleniyor.
Mevcut anlaşmalar kapsamında Danimarka ve Ukrayna’nın SAMP/T NG sistemlerinden dörder batarya alacağı biliniyor.
Ukrayna’ya yönelik plan kapsamında ise sipariş edilen SAMP/T NG sistemlerinin üretimi tamamlanana kadar Fransa tarafından geçici olarak iki SAMP/T sistemi Kiev’e teslim edilecek.
Kaynak: M5, Militaryni



