ABD’den Mısır’a 5 Milyar dolarlık askeri satışa onay
Amerika Birleşik Devletleri Mısır’a 5 milyar dolardan fazla askeri teçhizat satışına onay verdiğini açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 555 adet ABD yapımı M1A1 Abrams tankı için 4.69 milyar dolarlık ekipman, 183 Hellfire havadan karaya füze ve hassas güdümlü mühimmatın Mısır’a satışını onayladığını ve Kongre’ye bildirdiğini açıkladı.
Yapılan açıklamada; “Bu satış, Orta Doğu’da önemli bir stratejik ortak olmaya devam eden ve NATO üyesi olmayan önemli bir müttefik olan Mısır’ın güvenliğini arttırmaya yardımcı olarak ABD’nin dış politikasını ve ulusal güvenliğini destekleyecektir.” ifadeleri kullanıldı.
ABD Başkanı Joe Biden 2021 yılında göreve geldiğinde, Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi yönetimindeki Mısır’a karşı insan hakları endişeleri nedeniyle daha sert bir tutum takınacağına söz vermişti. Ancak yönetimi Mısır ile defalarca silah anlaşması imzaladı.
Mısır ve ABD, 2023’te Gazze’de savaşın patlak vermesinden bu yana giderek daha yakın çalıştı ve Kahire arabulucu bir rol oynamaya çalıştı.
Mısır’a yapılan satışların yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Tayvan’a 295 milyon dolarlık ekipman, Fas’a 170 milyon dolarlık bomba ve füze, Yunanistan’a ise 130 milyon dolarlık mürettebatsız uçak sistemleri ve zırhlı araç satışına da onay verdi.
Kaynak: M5