4900 ATLAS El Telsizi - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

4900 ATLAS El Telsizi

Abone Ol 

Muharebe sahasında iletişim, birliklerin müşterek hareket edebilmeleri için hayati önemde.

Başta kara birliklerinin haberleşmesi için de çeşitli modellerde telsizler kullanılıyor. Kıbrıs Barış Harekatı’nda yaşanan haberleşme sıkıntıları sonrası kurulan ASELSAN’ın da bugün en iyi olduğu alanlardan biri telsizler.

Telsiz alanında da ASELSAN’ın yoğun kullanılan telsizlerinden birisi 4900 ATLAS telsiz ailesi. Aile, el, araç ve sabit tesis tipi üç farklı modelden oluşuyor. Yazımızda 4900 ATLAS El Telsizini ele alacağız.

4900 ATLAS El Telsizi,  donanım ve yazılım değişikliği gerekmeksizin VHF/UHF çift band çalışabilen bir telsiz. Telsiz üzerindeki işlemler, LINUX işletim sistemi ve ARM9 işlemci ile yapılıyor.

4900 ATLAS’da dahili GPS modülü, gün ışığında okunabilen 2,4 inç QVGA renkli LCD ekran ve USB konektör bulunuyor. Telsiz ayrıca 14 saatin üstünde dayanıma sahip Li-Ion pile ve cihaz ortam gürültüsünü azaltmak için çift mikrofona sahip.

Telsizin almaç VHF Frekans Aralığı 136-174 MHz, almaç UHF Frekans Aralığı 380-470 MHz, göndermeç VHF Frekans Aralığı 136-174 MHz ve son olarak göndermeç UHF Frekans Aralığı 380-470 MHz.

4900 ATLAS El Telsizi, sayısal kanallarda ASELSAN’ın geliştirdiği SK2 haberleşme protokolünü, APCO konvansiyonel, APCO trunk ve APCO direkt mod kullanımları desteklemesinin yanı sıra analog kanallarda da haberleşme yeteneğine sahip. Sayısal kanallar için kullanıcının isteğine göre yazılımsal kripto ya da donanımsal kripto desteği eklenebilmekte.

4900 ATLAS telsizinin ünvanlarından birisi dünyanın ilk entegre harita uygulamasına sahip olması.  Bu uygulama sayesinde kullanıcıya navigasyon, anlık yön ve hız bilgileri sağlanıyor. Blue Force özelliği de bulunan uygulama görevli birimin pozisyonunu belirli aralıklar ile merkeze bildiriyor.

4900 ATLAS El Telsizinden türetilen 491, 412, 495 ATLAS, VHF, UHF ve dual bant telsizlerde bulunuyor.

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close