Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı: Türkiye’nin Acilen Hava Savunma Gemisi ve Uçak Gemisi’ne İhtiyacı Var
Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı geçtiğimiz günlerde HabertTürk TV’de Mehmet Akif Ersoy’un Doğu Akdeniz, Adalar Denizi ve Libya hakkındaki sorularını yanıtladı.
Libya ile yapılan deniz yetki alanı antlaşmasının mimarı ve geçtiğimiz günlerde görevinden istifa eden Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Libya ve Türk Donanmasına dair ses getirecek açıklamalarda bulundu. Yaycı, Türk Donanması’nın kesinlikle hava savunma gemisi ve uçak gemisi’ne sahip olması gerektiğini söyledi. Libya’da hava hakimiyetini sağlamanın yegane yolunun Libya hava sahasında savaş uçağı bulundurmak ve bunları hava savunma sistemi yüklü gemilerle desteklemek olduğunu söyledi.
Tcg Anadolu Lhd gemisinin yakın zamanda envantere katılacağını belirten Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, planlamalarda serinin ikinci gemisi olan Tcg Trakya’nın da bulunduğunu ve bu geminin de mutlaka üretilmesi gerektiğini söyledi. Yaycı, F-35B gelmediğinden büyük bir umutsuzluk söz konusu, bunun yerine iha’lar konmak isteniyor ama iki sistem görevleri farklı sistemlerdir dedi.
F-35’in alternatifinin sihalar olamayacağını belirten emekli amiral, bunun yerine Harrier tipi savaş uçaklarının alınabileceğini belirtti. Gerekirse Çin’den dahi uçak alınabileceğini belirten Yaycı, Donanma’nın kendine verilecek her gemiyi en iyi şekilde kullanabileceğini, nitekim uçak gemilerinden kalkacak uçaklara pilot yetiştirmek için Deniz Tayyare Okulu’nun çok önceden açılıp çalışmalara başlandığını belirtti.
Tf-2000 Türk Donanması’nın Gelecekteki Vurucu Gücü
Bilindiği gibi Türk Donanması, Ada sınıfı Korvetlerle denizaltı savunma harbi korveti ihtiyacını karşılamış, Ada sınıfının daha büyük bir versiyonu olan İstif Sınıfı Fırkateynlerle genel maksat fırkateyni ihtiyacını karşılamak üzere Tcg İstanbul’un üretimine başlamıştır. Türk Donanması’nın hava savunma gemisi ihtiyacını karşılamak için tasarladığı Tf-2000 Hava Savunma Muhribi geçtiğimiz İdef 2019’ta tanıtıldı. 166 metre boy ve 7000+ ton tonaja sahip olması planlanan gemi, gerek tonaj ve büyüklüğü gerekse de üstünde bulunduracağı Çafrad radar süiti ile öne çıkıyor. 7 adet üretilmesi planlanan gemi üretimi tamamlandığında Türk Donanması’nı uzun süredir hasret kaldığı tartışılmaz bir güç sınıfına eriştirecek.
TCG Anadolu: Amfibik Canavar
Geçtiğimiz yıllarda Türk Donanması’nın Amfibik Çıkartma Gemisi projesinde isterler oldukça genişlemiş ve ihaleyi İspanyol Juan Carlos Lhd’sine dayanan tasarımla sedef tersanesi kazanmıştır. Asıl görevi yüksek miktarda amfibi piyade, çeşitli zırhlı araçlar ve tankları çıkartma alanına sevk ederken onlara döner kanatla hava desteği sağlamak olan gemi , geniş güvertesi ve ski-jump rampası ile Harrier ve F-35B tipi uçaklarla hafif uçak gemisi olarakta kullanılabiliyordu.
Ancak Türkiye’nin F-35 projesinden çıkartılmasından sonra , Anadolu’nun uçak gemisi olarak kullanılma planları sekteye uğramış, Savunma Sanayi Başkanlığı gemiye farklı bir uçak platformu yerleştirmek için çalışmalar yürütmekteydi. Gemide iha’mı yoksa harrier tipi operasyonel ömürlerinin sonu yaklaşan uçaklar mı alınarak kullanacağı şu an belli değil. Ancak Anadolu’nun sadece döner kanat hava araçları için kullanılıp daha büyük ve savaş uçaklarına yönelik bir gemi yapılması da gündeme gelebilir.