Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı, Türkiye'de İlk Kez M5'e Konuştu - M5 Dergi
Öne ÇıkanRöportaj

Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı, Türkiye’de İlk Kez M5’e Konuştu

Abone Ol 

Pakistan Donanması, çok boyutlu ve dengeli bir güç olarak Pakistan’ın deniz sınırlarını korumak, denizcilik çıkarlarını gözetmek ve bölgesel denizcilik güvenliğine katkıda bulunmak için yapılandırıldı.

Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muhammed Amjad Khan Niazi, Pakistan’ın deniz stratejisini ve Şubat ayında düzenlenecek ülkenin en kapsamlı tatbikatı olan AMAN 2021’i Türkiye’de ilk defa M5 Dijital’e anlattı.

Pakistan jeostratejik olarak Orta Doğu, Orta Asya ve Güney Asya arasında Umman Denizi’nin kuzey kıyılarında, dünyanın enerji geçiş yoluna bitişik bir coğrafyada konumlanmıştır. Pakistan Donanması bölgesel denizcilik güvenliğinde, denizlerde iyi bir düzen sağlamak için ABD önderliğindeki Birleşik Denizcilik Güçleri (CMF) gibi uluslararası girişimlere ve kendi denizcilik güvenliği girişimi olan Bölgesel Denizcilik Güvenlik Devriyesi Güçleri’ne (RMSP) katılarak önemli bir rol oynamıştır.

Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun (CPEC) gelişmesiyle ve bölgede değişen jeostratejik gerçeklerle birlikte, Pakistan Donanması’nın rolü ve sorumlukları artmıştır.

Pakistan Donanması denizcilik güvenliği ihtiyaçlarına yanıt vermek ve gelişen denizcilik tehditlerine karşı caydırıcı olmak için kendi gelişme planlarını yeniden yapılandırıyor.

Bölgenizdeki denizcilik güvenliği ortamındaki değişiklikleri nasıl görüyorsunuz? Pakistan Donanması’nın ulusal savunmanızdaki ve toplamda bölgesel savunma mimarisindeki merkezi rolü nedir?

Benim değerlendirmeme göre, küresel çevre uluslararası ve ulusal çıkarların yeniden sıraya girmesiyle karakterize edilir ve bir akış durumu içerisinde kalmaktadır, belli durumlarda bir çatışmadan diğerine geçerek, özellikle Hint Okyanusu Bölgesinde (IOR). Bizim hemen yakınımızdaki komşularımızda, Afganistan’daki uzun süreli istikrarsızlık bölgesel güvenliği zorluyor ve tehdit etmeye devam ediyor.

Hindistan’ın devam eden yasadışı Cammu ve Keşmir işgali insan hakları durumlarını kötüleştiriyor ve Sınır Kontrol Hattında Hindistan Silahlı Kuvvetlerinin ateşkes ihlallerini arttırıyor. Bütün bunlar, şu anda baskın olan aşırı Hindutva ideolojisinin bölgesel güvenlik üzerinde ciddi tehdit oluşturan ifade biçimleridir. Hint Okyanusunun Hindistan tarafından uzun menzilli nükleer silahlarla donatılmış denizaltılarla nükleerleştirilmesi de bölgedeki stratejik dengeleri bozmuştur.

Batı tarafımızda, Basra Körfezi’nde rahatsız edici bir sakinlik devam ediyor, bu arada sırada parlayan ABD-İran gerilimleri uluslararası enerji deniz iletim hatlarına (SLOC) yapılan gemi taşımacılığı için ciddi bir durum ifade edebilir. Yemen ve Suriye’de devam eden çatışmaların da bölgesel denizcilik güvenliği üzerinde etkileri olabilir, özellikle sahillerde konuşlanmış füzelere erişimde ve Kızıldeniz’i ve Aden Körfezini transit geçen SLOC’lere tehdit oluşturan silahlı gruplara karşı kullanılan uzaktan kumandalı silahlar açısından.

Pakistan’ın genişletilmiş komşuluk alanında istikrarsızlık aynı zamanda denizcilik terörizmine, korsanlığa, uyuşturucu kaçakçılığına ve insan kaçakçılığına da fırsatlar vermiştir. Kısacası, denizcilik güvenliğimizdeki zorluklar geleneksel tehditlerden geleneksel olmayan tehditlere kadar ve bunların bir birleşimi olan tehditlerden ibarettir.

Pakistan Donanması’nın başlıca görevleri savaşı engellemek, Pakistan’ın deniz savunmasını güvenceye almak, önemli deniz yollarını korumak ve ulusal denizcilik çıkarlarını gözetmektir. Pakistan Donanması, öngörülebilen, geleneksel olmayan, konvansiyonel altı ve konvansiyonel tehditlerle başarıyla başa çıkmak ve düşmanın tüm kötü niyetli planlarını savuşturmak için ve bunlara etkili ve yerinde bir yanıt vermek için tam donanımlı ve hazırdır. Buna ek olarak, Pakistan Donanması, denizlerde denizcilik güvenliğini ve iyi düzeni yüksek tutmak için alınan girişimlerde uluslararası ve bölgesel oyuncularla işbirliği yapmaktadır.

Son dönemde uluslararası dikkat çeken bir tatbikat olan “AMAN”ı düzenleyerek bölgesel liderlik rolü gösteriyor. Bu tatbikatı düzenlemenizin arkasındaki vizyon nedir ?

Pakistan barışı seven bir ülkedir ve her zaman bölgede barış için gösterilen çabaları desteklemiştir. Bölgesel ve Bölge Dışındaki Donanmalar arasındaki birlikte işlevselliği arttırmak amacıyla bir forum sağlamak için, Pakistan Donanması 2007 yılında iki yılda bir yapılan çok uluslu Deniz Tatbikatı AMAN’ı düzenlemeye başladı. AMAN Pakistan’ın yardımlaşma içerisindeki yaklaşımıyla, “Barış için Hep Birlikte” sloganında da bulduğumuz barış ve güvenliğe yönelik olan bağlılığının açık bir ifadesidir.

AMAN-19 Şubat 2019’da dünyadaki 46 ülkenin katılımıyla düzenlendi. AMAN serisinin 7. Tatbikatının Şubat 2021’de Karaçi’de yapılması planlanıyor.

Düzenleyeceğiniz AMAN Tatbikatının bölgedeki etkileri nelerdir ? Uluslararası ortaklarınız için önemi nedir?

‘AMAN’ Urduca’da şu anlama gelen bir kelimedir: Barış. Bu çok uluslu tatbikatların amacı, ortaklarımızı güçlendirmek, işbirliğini geliştirmek ve IOR’deki Bölgesel ve Bölge Dışındaki Donanmalar arasındaki birlikte işlevselliği arttırmaktır.

Uluslararası Denizcilik Tatbikatı AMAN, katılımcı donanmalar arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve birlikte işlevselliklerini arttırmak için kullanışlı ve etkili bir forum olmuştur. İlk başladığından bu yana, bu tatbikatlara katılımlar giderek artmıştır. Bu artan katılım, küresel ortak çıkarlar bakımından Tatbikatların değerine giderek artarak hissedilen güveni ve Pakistan Donanmasının Batı ve Doğu donanmalarını ortak bir platform altında toplamaktaki güvenilirliğini arttırmıştır.

Pakistan Donanması CMF’nin bir parçası olarak etkili bir rol oynadı ve çok uluslu Birleşik Görev Güçleri’ne (CTF 150 ve 151) katıldı. Pakistan Donanması’nın buradaki destekleri nelerdi ?

Pakistan denizcilikte özgürlüğe denizcilik güvenliğinde işbirliğine inanır. Pakistan Donanması bölgesel denizcilik güvenliğini sağlamak ve çok gerekli uluslararası enerji SLOC’lerini korumaktaki yükümlülüklerini gerçekleştirmek için üzerine düşen haklı rolünü oynayacaktır. Günümüzdeki denizcilik ortamında, yeni güvenlik tehditleri ortaya çıkıyor ve donanmaların daha fazla ve artan bir rol oynamasını gerektiriyor.

Bu tehditlerin asimetrik boyutu önceden tedbir alınmasını, korsanlığa karşı harekete geçmeyi, narkotik silahların kontrolünü, insan kaçakçılığının engellenmesini ve çeşitli düzenlemelerin zorlayıcılığını öngörüyor; bunlar dünyadaki donanmaların gerçekleştirdiği sadece ek görevlerdir. Pakistan Donanması ayrıca Savaş Dışındaki Askeri Operasyonlar (MOOTW)’nin bütün yelpazesindeki benzeri zorluklarla karşılaşmış ve bunları halletmiştir.

Pakistan Donanması IOR’deki denizcilik güvenliğine ve korsanlık karşıtı çabalara belirgin biçimde katkıda bulunmuştur. Pakistan Donanması, 2004’te Birleşik Görev Gücü 150’ye (CTF-150) katılmıştır, bu güç Batı Hint Okyanusu Bölgesinde Denizcilik Güvenliğini sağlamak için idare edilmektedir. Ondan itibaren Pakistan Donanması çok uluslu güç CTF-150’yi on bir kere komuta etmiştir.

Pakistan Donanması ayrıca 2009’da Birleşik Görev Gücü-151’e (CTF-151) katılarak, Aden Körfezi’nde ve Somali Yarımadası’ndaki artan korsanlık olaylarını engellemek için yapılan uluslararası çağrıya da açık bir biçimde yanıt vermiştir. Pakistan Donanması bu zamandan beri CTF-151’e sekiz kez komuta etmiştir ve 20 Aralık’ta komutayı yeniden aldı.

Şimdiye kadar, 103’ten fazla Pakistan Donanması gemisi taşıdıkları helikopterlerle dönüşümlü olarak CTF-150 ve CTF-151 devriye görevlerine ve operasyonlarına katılmıştır. Bu sevkiyatların bir bölümü olarak, Pakistan Donanması gemileri birçok narkotik ticaret aktivitesini ve diğer yasadışı eylemleri engellemiştir ve suçluları alıkoymuştur. CTF-150 ve CTF-151 için sevkiyatları sırasında, Pakistan Donanması gemileri açıkta kalan balıkçılara ve denizcilik topluluğunun gemilerine milliyetleri ne olursa olsun insani yardım sağlamıştır.

Bölgesel Denizcilik Güvenliği Devriyesi (RMSP) nedir ? Detay verebilirmisiniz ?

Geleneksel olmayan tehditlere karşı koruma sağlamak için, Pakistan Donanması uluslararası ortaklarıyla çalışmak zorunda olduğu kadar bağımsız sevkiyatlar da yürütmektedir. Bu bakımdan, Pakistan Donanması, Mayıs 2018’de Bölgesel Denizcilik Güvenliği Devriyesi (RMSP) girişimini uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmek ve ulusal çıkarlarımızı korumak için çıkartmıştır. Bu devriyeler üç önemli eksen boyunca kurulmuştur, Somali Yarımadası, Kuzey Arap Denizi ve Orta Hint Okyanusu.

RMSP’nin temel amacı ‘yabancılaşmadan ziyade bütünleşme’ yoluyla sağlam bir denizcilik düzeni kurmaktır. RMSP’nin yaygın hedefleri arasında denizlerde iyi bir düzenin sağlanmasına katkıda bulunma, korsanlık belasını engellemek ve bitirmek ve denizcilik terörizmini karşılamak, narkotik ticaretini, silah kaçakçılığını, insan kaçakçılığını ve diğer yasadışı etkinlikleri engellemek bulunmaktadır. RMSP’nin diğer bir önemli amacı da bölgedeki ülkelerle ortaklığı geliştirmek ve birlikte işlevselliği arttırmaktır.

Pakistan Donanması’nin başlıca tedarik ve modernizasyon programlarını bize anlatır mısınız?

Benim Pakistan Donanması’nı geliştirme vizyonum, güncel ve gelişen tehditleri karşılamak amacıyla dengeli, potansiyelli ve savaşa hazır bir kuvvet yaratmak için “düzenli olarak yeterliliklerin geliştirilmesidir’. Bu bakımdan, biz Çin, Türkiye ve diğer dost ülkelerle Teknoloji Transferi yoluyla yeni savaş gemilerinin inşası konusunda işbirliği yapıyoruz.

Karaçi Tersanesi’ni büyüttükten sonra, Çin’de ve Pakistan’da inşa edilen HANGOR sınıfı denizaltıların inşasına giriştik. Uzun menzilli Anti-Denizaltı Silahlarımızın (ASW) ve Su üstü Harbi Silahlarımızın (AsuW) yeteneklerini Jet LRMP’lerin ve SİHA’ların dahil edilmesiyle geliştirilmesine odaklanıyoruz ve hali hazırdaki Yüzey Gemileri Filomuzun son model silahlarla ve gözetleme sistemleriyle modernize edilmesi için çalışıyoruz. Aynı zamanda, modern helikopterler ve Sığ Sularda Saldırı Denizaltıları (SWAT) satın almak için arayış içerisindeyiz.

Pakistan Donanması çeşitli füze sistemlerine sahip. Bu füzeleri de tatbikatlarda deniyor. Bu tatbikatların size katkıları nelerdir ?

Canlı silah denemeleri tüm sistemlerin test edilmesi anlamına gelir, buna optimum savaşa hazırlık durumunu sağlamak için anahtar değerde olan personel profesyonelliğinin de test edilmesi dahildir. Son zamanlarda, Pakistan Donanması, son model füze sistemlerinin geliştirilmesi ve dahil edilmesiyle beraber, saldırı füzeleri teknolojisinde kendi kendine yeterlilik sağlamak için büyük atılımlar yapmıştır.

Pakistan Donanması füze sistemlerinde teknolojik ilerlemeler sağlarken operasyonel yeteneklerini arttırmaya devam edecektir ve sahilde dayalı olanlar da dahil çoklu platformlarda bunları test etmeyi sürdürecektir.

Pakistan’ın çok maksatlı fırkateyn programının donanmanızın operasyonel yeteneklerini daha da  arttırcağı belirtiliyor. Çin ile beraber yürüttüğünüz Tip 54A sınıfı fırkateyn programı hakkındaki son gelişmeleri bizimle paylaşır mısınız?

Pakistan Donanması, geçmişte başlıca 8 ya da 9 savaş gemisiyle görev yapıyordu. Ancak, tehdit dinamiklerinde meydana gelen değişikliklerle ve artan denizcilik güvenliği gereksinimleriyle, fırkateynler, korvetler ve büyük çaplı karakol botları gibi modern ve potansiyelli gemi platformlarının kullanıma alınması bizim için daha fazla aciliyet gerektiriyor.

Tip-054 A/P fırkateynleri Çin’den alınıyor ve bu gemilerin Pakistan Donanması’na 2021 ile 2023 arasında teslim edilmesi bekleniyor. Bu modern gemiler uzun menzilli süpersonik füzelerle, son model komuta ve kontrol sistemleriyle donatılmış olacaktır.

Deniz Operasyonlarını desteklemek için Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) envantere katma planınızı açıklarmısınız ?

Şu anda sorumluluk bölgemizde görüş kabiliyetini arttırmak amacıyla İHA’ların kullanılması için önemli bir proje elimizde vardır. Pakistan Donanması hali hazırda Taktiksel İHA’larla çalışmaktadır ve yakın bir zamanda Orta İrtifa Uzun Havada Kalış (MALE) özelliklerine sahip Silahlı İHA’ların satın alınması için bir sözleşme imzalamıştır.

Pakistan Donanması’nın savunma diplomasisi alanındaki girişimleri nelerdir ?

Pakistan Donanması denizcilik diplomasisi aracılığıyla ulusumuzun dış politika hedeflerine katkıda bulunmaktadır, Pakistan’ın bayrağını uzak ülkelerde de dalgalandırarak bunu, önemli askeri iş birliği anlaşmalarıyla, donanmalar arası uzman düzeyinde görüşmelerle, uzun menzillerde kuvvet aktarımı ve düzenli bir şekilde çok yönlü uluslararası tatbikatlara katılarak bunu yapmaktadır.

Pakistan Donanması gemileri düzenli olarak dost ülkelerin donanmalarıyla dünyanın her yerinde ikili tatbikatlar düzenler. Bu tatbikatlar ikili bağları güçlendirmek için çok faydalıdır ve iyi niyet göstergesidir. 2020’nin başlarında, Pakistan Donanması gemileri Afrika’ya gitti ve Hükümetimizin “Afrika Politikası” ile aynı çizgide 8 Afrika ülkesini ziyaret etti. Ev sahibi donanmalarla işlevsel ve işbirliği etkinliklerini bir kenara bırakırsak, Pakistan Donanması’nın liman ziyaretleri sırasında ayrıca yerel halka yardım etmek için tıp merkezleri ve sağlık ocakları kurdu. Bu sayede 10.000’den fazla kişiye tıbbi bakım imkanı sağladı.

Pakistan Donanması aynı zamanda Pakistan’ın denizcilik alanındaki bakış açısını uluslararası alanda sergilemektedir ve Hint Okyanusu Denizcilik Sempozyumu’nun (IONS) bir üyesidir aynı zamanda Batı Pasifik Denizcilik Sempozyumu’nun da (WPNS) gözlemci üyedir.

Sayın Muhammed Amjad Khan Niazi bize vakit ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz. Sizi Mart ayı başında İstanbul’da misafir etmek ve tekrar görüşmek üzere bekliyoruz. Şahsınızda Pakistan Genelkurmay Başkanlığı’na, Pakistan Hükümeti’ne ve Pakistan Halkına selamlarımızı gönderiyoruz.

PAKISTAN ZINDABAD!

Mete Sohtaoğlu

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close