Saildrone: ABD Donanması insansız 'yelkenlilerini' test ediyor! - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Saildrone: ABD Donanması insansız ‘yelkenlilerini’ test ediyor!

Abone Ol 

ABD Donanması, geniş alanlarda okyanus gözetimi için uzun ömürlü insansız yüzey gemilerini ve yerleşik sensörleri test ediyor. Saildrone ve MANTAS üzerinden, ABD Donanması, devriyeye daha fazla denizci göndermeye gerek kalmadan okyanuslar hakkında daha fazla bilgi edinmenin yollarını arıyor.

 

Deniz uçsuz bucaksız ve sırlarla dolu ve ABD Donanması bunları öğrenmenin peşinde. Bu sonbaharda, Kızıldeniz ve Basra Körfezi’nde ABD yeni insansız yüzey gemilerini (USV’ler) denedi.

Bu makineler, yani Saildrone ve MANTAS T-38 USV, donanma komutanlarının devriye gezdikleri sular hakkında bilebileceklerinin kapsamını genişletmeyi vaat eden, gelecekteki otonom algılama makineleri filolarının öncüleri olarak görülüyor.

Okyanus gözetimi için kullanılan Saildrone Explorer, üzerine insan binmemiş bir rüzgar sörfüne benziyor. 23 fit uzunluğunda bir gövdeye ve 16 fit yüksekliğe sahip olan Explorer, çoğunlukla yelkenden oluşuyor. Elektrik gücünü güneşten ve itici gücünü ise gücü rüzgardan alıyor.

Yelken gücü altında, drone saatte 2 ila 7 mil arasında seyahat edebiliyor. Bu araçlar, uzun mesafeler ve süreler boyunca okyanusa yelken açabilir ve şirket, bu insansız yelkenlilerin bakım için karaya çıkması gerekmeden önce 12 ay kadar bir görevde kendi başına çalışabileceğini iddia ediyor.

Yelkenli insansız yüzey aracı, rüzgar hızı ve yönü, hava sıcaklığı ve nem, okyanus yüzeyinin tuzluluk ve manyetik alanını ölçmek ve hatta yüzey altındaki balık biyokütlesini ve memeli varlığını tespit etmek için bir dizi sensörle donatılabilir. Ek olarak, Saildrone’lar yüzeyin üstünde video kaydedebilir ve hedefleri tespit etmek için makine öğrenimi algoritmalarını kullanabilir; Donanmayı ilgilendiren de tam olarak bu.

Şirket, Saildrone’daki kameraların ve diğer ekipmanın “başka türlü konumlarını iletmeyen hedeflerin gerçek zamanlı, görsel olarak tespit edilmesini” sağladığını iddia ediyor ve daha sonra bir görüşü doğrulamak için radar, akustik sensörler ve diğer tespit sistemleri ile gözlemlerini doğrulayabiliyor.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close