Rapor: “Küresel gerilim arttıkça nükleer silah harcamaları da artıyor”
İki farklı uluslararası rapora göre nükleer silah sahibi ülkeler, artan jeopolitik gerilimlerin ortasında stoklarını modernize ederken atom silahları cephaneliklerine yaptıkları harcamaları son beş yılda üçte bir oranında arttırdı.
Uluslararası Nükleer Silahları Ortadan Kaldırma kurumunun yeni raporuna göre, dünyanın dokuz nükleer silahlı ülkesi geçen yıl cephanelikleri için 91 milyar dolar harcadı.
Bu rapor ve Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) ayrı bir raporu, nükleer silah sahibi devletlerin modernize olurken ve hatta yeni nükleer silahlar konuşlandırırken harcamalarını önemli ölçüde arttırdıklarını ortaya koydu.
SIPRI’nin kitle imha silahları programı başkanı Wilfred Wan ise yaptığı açıklamada; “Soğuk Savaş’tan bu yana nükleer silahların uluslararası ilişkilerde bu kadar belirgin bir rol oynadığını görmemiştik” ifadelerini kullandı.
SIPRI’nin raporu dünyadaki toplam tahmini nükleer savaş başlığı sayısının bir önceki yıl 12,512 iken bu yılın başında bir miktar azalarak 12,121’e gerilediğini gösterdi.
Ancak bunun bir kısmı sökülmesi planlanan eski savaş başlıkları olduğuna dikkat çekildi.
Rapora göre ayrıca 2,100 adet balistik füze de “yüksek operasyonel alarm” durumunda tutuluyor.
SIPRI, bunların neredeyse tamamının ABD ve Rusya’nın elinde olduğunu, ancak Çin’in de ilk kez yüksek operasyonel alarm durumunda bazı savaş başlıklarına sahip olduğuna inanıldığını açıkladı.
Nükleer Silah Harcamalarında Artış
Uluslararası Nükleer Silahları Ortadan Kaldırma kurumu tarafından rapor edilen harcama artışı bu tahminleri detekliyor.
Rapor, sadece 2023 yılında dünya çapında nükleer silah harcamalarının bir önceki yıla göre 10.8 milyar dolar arttığını ve bu artışın yüzde 80’inin ABD’ye ait olduğunu gösterdi.
Uluslararası Nükleer Silahları Ortadan Kaldırma kurumu, ABD’nin toplam harcamalardaki 51.5 milyar dolarlık payının “diğer tüm nükleer silah sahibi ülkelerin toplamından daha fazla olduğunu” açıkladı.
Bir sonraki en büyük harcayıcı 11.8 milyar dolarla Çin olurken, onu 8.3 milyar dolar harcayan Rusya takip etti.
Bu arada İngiltere’nin harcamaları üst üste ikinci yılda da önemli ölçüde artarak yüzde 17 artışla 8.1 milyar dolara yükseldi.
Kaynak: M5