Yakın Tarihin En Acı 5 Denizaltı Felaketi - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Yakın Tarihin En Acı 5 Denizaltı Felaketi

Abone Ol 

Geçtiğimiz günlerde Endonezya’nın KRI Nanggala-402 denizaltısı bir eğitim tatbikatının parçası olarak yaptığı derin bir dalış sonrasında kayboldu. Endonezya ve ABD Donanması da dahil olmak üzere uluslararası güçlerin tüm kurtarma çabalarına rağmen denizaltı bulunamadı ve süreç bir facia ile sonuçlandı.

Amerikan savunma sitesi Sandboxx’da yayımlanan bilgiler M5 tarafından çevrilmiştir.

Bu talihsiz durum; askeri tatbikatların tehlikeli doğasının yanı sıra denizaltıların karşılaştıkları tehlikeleri de tekrar gündeme getirdi.  İşte yakın dönemin en kötü ilk 5 denizaltı faciası…

5) Rusya, Nerpa (K-152)

Denizaltı Afetleri

2008’de Rus Nerpa denizaltısı Rus Donanmasına katılmadan önce son deniz testlerinden geçiyordu.

Bu önemli günde, sivil ve denizcilerden oluşan bir mürettebat ekibi denizaltıyı bir dizi teste tabi tutuyordu. Aniden, Nerpa’nın yangın söndürme sistemi devreye girdi ve ilk iki pruva bölmesini kapattı. Yangın söndürme sistemi kimyasal madde ile doluydu ve çıkamayarak mahsur kalanların arasında toplamda 20 kişi öldü ve 41 kişi ise yaralandı.

Daha sonra yapılan bir soruşturma birinin yanlışlıkla yangın söndürme sistemini çalıştırdığını ortaya çıkardı. Nerpa şu anda Hindistan Donanması’na hizmet veriyor.

4) Arjantin, ARA San Juan (S-42)

Denizaltı Afetleri

2017’de Arjantin Donanması’na ait ARA San Juan denizaltısı, bir limandan diğerine rutin bir yolculuk sırasında kayboldu. Arjantin denizaltısının 44 kişilik mürettebatıyla iletişim kesildi.

Uluslararası bir görev gücü uzun süre kayıp gemiyi bulmaya çalıştı fakat çalışmalar işe yaramadı. Arama kurtarma güçlerinin kayıp denizaltını denizin dibinde bulması bir yıl aldı ve süreç bir facia ile sonuçlandı.

3) Endonezya, KRI Nanggala-402

Denizaltı Afetleri

Bu Endonezya denizaltısı geçen hafta bir eğitim tatbikatı sırasında kayboldu. Bali sahilinden yaklaşık 60 mil açıkta bir derin deniz dalışından sonra bağlantı kuramadı. 

Yaklaşık 1 hafta süren araştırmalar sonucu bulunan Endonezya denizaltısının bir torpido ateşlediği esnada üç parçaya ayrıldığı ve 53 kişilik mürettebatının hayatına malolan feci hasar gördüğünü gösterdi.

2) Çin, Changcheng 361

Denizaltı Afetleri

2003 yılında bir balıkçı teknesi, Çin’in Ming sınıfı bir denizaltısının Kuzey Kore’ye yakın bir bölgede seyrettiğini gördü. Çinli balıkçılar denizaltı ile temas kurmaya çalıştı. Fakat mümkün olmayınca yardım çağrısı yapıldı. Kurtarma ekipleri geldiğinde 70 mürettebatının tamamının öldüğü tespit edildi.

Çin Donanması, denizaltısının kaybolduğunun ve acil bir durum olduğunun farkında değildi çünkü gerçekçi savaş alanı koşullarını simüle eden bir tatbikatta yer alıyordu. Böyle durumlarda denizaltılar, sınıflarına bağlı olarak günlerce, hatta haftalarca yüzeye çıkamayabilir.

Yapılan soruşturma bir motor arızası nedeni ile motor sisteminin tüm oksijeni kullandığını ve mürettebatı boğdunu ortaya koydu. 70 kişilik mürettabatın tamamının öldüğü facia yakın tarihin en kötü ikinci denizaltı felaketidir.

1) Rusya, Kursk (K-141)

Denizaltı Afetleri

Yakın tarihin inkar edilemez en kötü denizaltı felaketi ve gerçekten de tüm zamanların en kötü denizaltı kazalarından biri 2000 yılında Rusya’da gerçekleşti.

2000 yılında, Rus nükleer güce sahip güdümlü füze denizaltısı Barents Denizi’ndeki bir tatbikat sırasında kayboldu. 118 mürettebatıyla devasa bir deniz altı olan Kursk, Rus filosundaki en güçlü denizaltılardan biriydi.

Kurtarılan denizaltıda yapılan araştırmada, torpidolarından birinin Kursk’un mürettebatı tarafından fırlatılmaya hazırlanırken patladığını ortaya çıkardı. 

Bu ilk patlama, denizaltıdaki birkaç torpidonun daha büyük patlamalarını tetikledi. Güncel raporlar, denizaltını batıran ikinci patlamanın Alaska’daki sismografik istasyonların tespit edeceği kadar büyük olduğunu ortaya koydu.

Mürettebatından 23’ü dramatik bir şekilde her iki patlamadan da sağ çıkmayı başararak geminin arkasında sağ kalan bir kısımda 5 gün boyunca kurtarılmayı bekledi. Onları kurtarmak için büyük çabalar sarfedilmesine rağmen o dönem yeni seçilen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,  ABD Donanması da dahil olmak üzere uluslararası yardımı reddetti ve mürettebatın tamamı hayatını kaybetti.

Kaynak:M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close