Hollanda Medyası Analiz: "Türkiye'nin Kanal İstanbul ve Kuşak Bir Yol Orta Koridor Girişimi" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Hollanda Medyası Analiz: “Türkiye’nin Kanal İstanbul ve Kuşak Bir Yol Orta Koridor Girişimi”

Abone Ol 

“Muhtemel çevresel ve siyasi sorunlar nedeniyle siyasi ve sivil toplum gruplarının artan muhalefetine rağmen, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Denizi’ni Akdeniz’e bağlayacak 45 km uzunluğundaki yapay bir nakliye kanalı olan Kanal İstanbul projesine devam etmeye kararlı.”

Global Voice’da yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Erdoğan, 26 Haziran’da ” çılgın projesi ” olarak nitelendirdiği projenin temel atma törenine katıldı. İstanbul’un Belediye Başkanı dahil, bilim adamları , emekli amiraller ve büyükelçiler ve sıradan insanlar projeyi çevresel, ekonomik ve güvenlik etkisi nedeniyle eleştirdiler.

Şu ana kadar projenin tahmini maliyeti 15 milyar ABD doları olarak tahmin ediliyor. Ancak, işletme ve finansman maliyetleri de eklendiğinde miktarın 21,06 milyar ABD dolarına ulaşması muhtemel olarak

Erdoğan, Kanal İstanbul’un Türkiye ekonomisine katkıda bulunacağı ve Boğaziçi trafiğinin azalmasına yardımcı olacağı konusunda ısrar ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na göre kanaldan elde edilecek kazançlar, kanalın tamamlanmasından tahmini 12 yıl sonra maliyetleri karşılayacak.

Kâr ve maliyet projeksiyonlarına rağmen, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ülkenin finansman kapasitesini hafife almış ve bunun yerine yabancı yatırımcıları güvenceye almaya çalışıyor gibi görünüyor. Bu potansiyel yatırımcılardan bazıları Hollanda, Belçika ve Rusya ancak Çin en uygun seçenek olarak ortaya çıkıyor. 

Türkiye’nin Orta Koridor Girişimi

Orta Koridor ticaret yolu projesi; Çin’in Bir Kuşak Bir Yol projesini demiryolları ve karayolları aracılığıyla Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlamaktadır. Türkiye, Orta Koridoru bir fırsat olarak görmektedir .

2017 yılında tamamlanan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu, bu girişimin ana projelerinden biridir. Türkiye’nin bu yolla 2034 yılına kadar yılda 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton kargo taşıyacağı tahmin ediliyor.

Şimdiye kadar, Avrupa’ya Çin’den ilk kargo treni Orta Koridor kullanarak, Kasım 2019 yılında Türkiye’ye gitti ve Türkiye’den ilk kargo treni aynı yolu kullanarak Aralık 2020 yılında Çin’de gitti.

Orta Koridor ve BRI kapsamında Türkiye çok sayıda önemli altyapı yatırımı yapmıştır. Bunlardan en öne çıkanları Marmaray denizaltı demiryolu, Avrasya Tüneli ve Avrupa ile Asya’yı İstanbul ve İstanbul Havalimanı üzerinden birbirine bağlayan Üçüncü İstanbul Köprüsü’dür. Çanakkale Boğaz Köprüsü, Edirne-Kars hızlı treni, Üç Katlı Tüp Tüneli gibi birçok altyapı projesi de devam ediyor.

Hem Çin hem de Türkiye , BRI ve Orta Koridor’u entegre etmeye istekli. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orta Koridor… BRI’nin kalbinde yer alıyor” ve Türkiye “Orta Koridoru BRI’ye entegre etmek için Çinli dostlarımızla çalışmaya devam edecek” açıklamasında bulundu. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping,  “iki tarafı Kuşak ve Yol Girişimi ile Türkiye’nin Orta Koridor projesinin ortak inşası arasındaki sinerjiyi teşvik etmeye çağırdı.” 

Bu arada Türkiye’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu  ,  Kanal İstanbul’un Orta Koridor’un ayrılmaz bir parçası  olduğunu belirterek, “Kanal İstanbul ile Orta Koridor hedefimiz daha da güçlenecek” dedi.

Türkiye-Çin ticari ilişkileri, Çin’in 11 Aralık 2001’de Dünya Ticaret Örgütü’ne katılmasından sonra önemli ölçüde büyüdü. O zamanlar ikili ticaret 2 milyar ABD dolarının altındaydı. Önümüzdeki 20 yılda ciro 26 milyar ABD dolarına ulaştı.

Çin, Türkiye’deki ilk on yatırımcı arasında yer almasa da, 1000’den fazla Çinli şirket finans, enerji, üretim ve altyapı gibi alanlarında Türkiye’de yatırım yaptı. 2019 yılında Çin’in eski Türkiye Büyükelçisi Deng Li , Çin yatırımlarının 2021 sonunda 6 milyar ABD dolarına ulaşmasını bekliyordu. Turizm gelirleri ile birleştiğinde, Türkiye’deki Çin yatırımları Türkiye’den döviz çıkışını azaltmada önemli bir rol oynayabilir.

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close