Armageddon: "Çin-Hindistan Nükleer Savaşı; Kısa, Acımasız ve Yıkıcı Olacak!" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Armageddon: “Çin-Hindistan Nükleer Savaşı; Kısa, Acımasız ve Yıkıcı Olacak!”

Abone Ol 

Hindistan ve Çin arasındaki varsayımsal bir savaş, Asya’daki en büyük ve en yıkıcı çatışmalardan biri olacaktır. İki güç arasındaki bir savaş Hint-Pasifik bölgesini sallayacak, her iki tarafta da binlerce can kaybına neden olacak ve küresel ekonomiye önemli zararlar verecektir.

ABD Natioanl Interest’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

“Hindistan ve Çin, kuzey Hindistan/batı Çin ve doğu Hindistan/güney Çin olmak üzere iki bölgede toprak anlaşmazlıkları yaşamaktadır. Çin, Ekim 1962’de her iki bölgede de saldırılar gerçekleştirdi ve sahada küçük kazanımlarla sonuçlanan bir aylık bir savaş başlattı.

Fakat bugün gelinen noktada her iki ülkenin de nükleer silahlarla ilgili politikaları bir nükleer savaşın patlak vermesini çok olası kılıyor.

Her iki ülkenin de her biri 1,3 milyarı aşan o kadar büyük nüfusları var ki esasen eğer olası bir savaş insan gücüne dayalı olsaydı iki ülke de “fethedilemez ülkeler” olarak tanımlanabilirdi.

Gelinen noktada her iki ülke nükleer güce sahip olan devasa güçler haline gelmiştir.  Fakat olası bir çatışma öncelikle hem uçak hem de füzelerle yapılan bir hava çatışmasına sahne olacaktır. Bununla birlikte korkunç sonuçları olan bir deniz çatışması da yaşanabilir ve Hindistan’ın benzersiz konumu dengeleri değiştirebilir.

Diğer yandan Çin’in Hindistan’a büyük bir zafer elde etmesi için mutlak deniz birliklerine de ihtiyacı yok. Çin, havadaki gücünü Çin Halk Kurtuluş Ordusu Roket Kuvvetleri’nin balistik füzeleriyle destekleyebilir. Çin, hem nükleer, hem konvansiyonel hem de çift kullanımlı balistik füzeleri ile Hindistan’a komşu olan pozisyonlara büyük saldırılar düzenleyebilir.

Hindistan ise en azından kısa vadede, savaşı caydıracak bir hava kuvvetine sahip olduğundan makul ölçüde emin olsa da, Çin’in balistik füze saldırısını durdurmanın hiçbir yolu olmadığının farkında. Örnek olarak Sincan ve Tibet’ten ateşlenecek olan Çin füze birimleri, Hindistan’ın kuzey yarısındaki hedefleri bile vurabilir. Hindistan’ın balistik füze savunması yok ve bu konuda önleme yapacak varlıklara sahip değil. 

Karada Hint ve Çin orduları arasındaki savaş, ilk bakışta savaşın en belirleyici aşaması gibi görünebilir. Ancak iki ülkenin coğrafi durumu göz önüne alındığında aslında bu durum tam tersi. Hem batı hem de doğu bölgeleri, ulaşım zorlukları ve engebeli yapıları ile mekanize bir ordunun ilerlemesini zorlaştırıyor hatta imkansız hale getiriyor. Saldıracak olan kuvvetler bölgede sınırlı olan ve iyi bilinen vadiler ve dağ geçitlerinden geçeceği için toplu saldırılar ile kolayca durdurulabilir. Her iki ordunun da muazzam büyüklüğüne rağmen karada savaşmak tarafların tercihi olmayacaktır.

Bu şartlarda havadaki mücadeleden sonra denizdeki bir savaş, iki ülke arasındaki bir çatışmada belirleyici cephe olacaktır. Hint Okyanusu’nun üzerindeki konumu ile Hindistan, Çin’in adeta şah damarı üzerinde yer alıyor. Hint Donanması, denizaltı gücü ve yüzey gemileri ile Çin ile Avrupa, Orta Doğu ve Afrika arasındaki ticaret akışını kolayca kesebilir. Çin Donanması’nın böyle bir ablukaya karşı koyabilecek bir filoyu bir araya getirip mücadele ederek saf dışı bırakması ise en iyi ihtimalle haftalar alacaktır.

Her iki ülkenin bu açmazları arasında olası bir savaşın sonuçlarını kestirmek aslında güç değil. Çünkü iki ülkede kayıpları arttıkça nükleer tehditlerini sahneye koyma adımını atabilir.  Bu nedenle ortaya koyduğumuz bu güç dengelerini bir kenara koyarak şunu diyebiliriz ki; Hindistan ve Çin arasındaki bir savaş acımasız ve kısa olacaktır.

Her iki taraf da kayıpları arttığı anda kesin olarak sonuçlandıracak nükleer adımları atma noktasına gelecektir.”

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close