İsral’in savunma sistemi nedir? Sistem nasıl çalışıyor ve ne kadar etkili?
Hamas’ın Cumartesi günü başlattığı saldırıda çok sayıda füzenin Demir Kubbe’yi delmesi, askeri uzmanların “aşılmaz” olarak görülen sistemi sorgulamasına neden oldu.
Cumartesi günü Mescid-i Aksa Tufanı Operasyonu’nun başlatılmasından sonra Gazze Şeridi’ndeki Hamas güçleri tarafından İsrail’e yaklaşık olarak 5.000 roket atıldı.
İsrail’in dünyanın “en iyi hava savunma sistemlerinden biri” olarak tanımladığı Demir Kubbe sistemi atılan çok sayıda roketi engellemiş olsa da, uluslararası basına yansıyan bilgilere göre 100’de fazla füze İsrail’deki Hamas’ın hedeflediği noktaları vurdu.
Bu gelişme; askeri uzmanların “aşılmaz” olarak görülen sistemi sorgulamasına neden oldu.
Demir Kubbe Nedir?
Demir Kubbe her türlü hava koşulunda çalışabilen hareketli ve yaklaşık 70 kilometre mesafeden atılan kısa menzilli roket, topçu mermisi ve havan atışını havada imha edebilen bir hava savunma sistemidir.
Sistem özellikle kısa menzilli roketleri, mermileri ve havan toplarını yok etme kapasitesine sahipken, 2011 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana İsrail savunmasının ana parçası haline gelmiştir.
Sistem füze savunma bataryalarından güç alıyor ve 4-70 km mesafeden atılan füzeleri imha etme kapasitesine sahip. Sistem ayrıca; hareketli unsurlara monte edilebilir olduğundan istenilen yere taşınabiliyor.
Demir Kubbe nasıl çalışıyor?
Sistem esas olarak karşı taraftan fırlatılan roketin imhası prensibine dayanıyor. Radar, kontrol-komuta ünitesi ve füze fırlatıcıdan oluşan üç parçalı sistem, öncelikle karşı cepheden atılan roketi tespit ediyor.
Daha sonra gelişmiş bir yazılım ile roketin güzergahını ve düşeceği noktayı hesaplıyor ve bu bilgi doğrultusunda roketi zararsız hale getirmek üzere en yakın üniteden füze fırlatıyor.
Hamas’ın İsrail hava sahasına çok sayıda roket fırlatarak Demir Kubbe sistemini etkisiz hale getirmek amacıyla taktik geliştirdiği kaydediliyor.
Demir Kubbe, iki İsrailli firma Rafael Advanced Defence Systems ve Israel Aerospace Industries tarafından geliştirildi ve sistemin geliştirilmesinde bu iki firma ABD’den de destek aldı.
İsrailli yetkililer sistemin yüzde 70 ila 90 etkin olduğunu belirtiyor.
Sistemi geliştiren Rafael İleri Savunma Sistemleri firması ise Nisan 2021’de sistemin onuncu yılını değerledirdiği açıklamasında, son 10 yılda 2 bin 500’den fazla roketin zararsız hale getirildiğini ve başarı oranının yüzde 90 olduğunu kaydetmişti.
Kaynak: M5