Lavrov: "Gelecek yıl BRICS'de çok kritik kararlar alacağız" - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Lavrov: “Gelecek yıl BRICS’de çok kritik kararlar alacağız”

Abone Ol 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Primakov Okuma Forumu’nda BRICS ve çok kutuplu dünya hakkında konuştu.

Başkent Moskova’da düzenlenen 9. Primakov Okumaları Uluslararası Forumu’nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, alternatif ödeme sistemlerinin hızla uygulamaya konulduğu BRICS ve Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyeleri arasında ödemelerde dolar yerine ulusal para birimlerinin kullanılmasına hızlı bir geçişin gözlemlendiğini söyleyerek, “Gelecek sene BRICS içinde tek ödeme sistemine geçeceğiz” ifadesini kullandı.

‘Rusya, BRICS’in uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmek için her şeyi yapacak’

Rusya’nın BRICS başkanlığı süresince örgütün uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmek için her şeyi yapacağını söyleyen Lavrov, şöyle konuştu:

“Gelecek yıl, artık beşli olmayacak bir gruba başkanlık edeceğiz; üye sayısı neredeyse iki katına çıkacak olan BRICS’in uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmesini ve adil bir dünya düzeninin oluşmasında giderek daha önemli bir rolde olmaya devam etmesini sağlamak için her şeyi yapacağız.”

‘Rusya’nın Avrupa’nın ekonomik ‘kıvraklıklarına’ bağımlılıktan nasıl kurtulacağını düşünmesi gerekiyor’

Lavrov, Rusya’nın şu anda Avrupa ile ilişkileri yeniden tesis etmeyi değil, ekonomideki ‘kıvraklıklarına’ bağımlılıktan nasıl kurtulacağını düşünmesi gerektiğini ifade etti.

“Avrupa ile ilişkilerimizi nasıl yeniden tesis edeceğimizi düşünmemize hiç gerek olmadığını düşünüyorum. Avrupa’nın özellikle ticaret, ekonomi ve yatırım politikasında Washington’un etkisi altında yaptığı kıvraklıklara bağımlılıktan nasıl kurtulacağımızı düşünmeliyiz” diye konuşan Lavrov, Rusya’nın, geleceğinin bağlı olduğu ekonomi, yaşam ve güvenlik gibi tüm kilit sektörlerde kendisini koruma altına alması gerektiğini vurguladı.
‘Rusya’nın komşularına karşı saldırgan planları yok ve olmayacak’

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in defalarca ABD’nin Ukrayna’yı desteklememesi halinde Rusya’nın kazanacağını ve komşu ülkelere saldıracağını söylediğini hatırlatan Lavrov, söz konusu söylemin gerçeği yansıtmadığının altını çizdi. Rus diplomat, “Rusya’nın herhangi bir saldırgan planı, herhangi bir fetih planı yoktur, hiçbir zaman olmadı ve olamaz” vurgusunu yaptı.

‘Küresel çoğunluk Batı’nın G20’yi kendi amaçları için kullanmasına izin vermeyecek’

Bakan Lavrov, dünyada çoğunlukta olan ülkelerin G20 zirvelerinde Batı’nın bu forumu kendi jeopolitik çıkarları doğrultusunda kullanmasına izin vermeyeceklerini gösterdiklerini dile getirdi. “Bu grubun son zirveleri, küresel çoğunluk ülkelerinin, Batı’nın küresel finansal ve ekonomik sorunları ortak çıkarlar doğrultusunda değerlendiren bu forumu ABD ve müttefiklerinin dar bencil jeopolitik tasarımlarını teşvik edecek bir araca dönüştürmesine izin vermeme kararını doğruladı” diyerek, Batılı ülkelerin Hindistan’daki G20 zirvesinde gündemi ‘Ukraynalaştırmaya’ çalıştıklasrını ancak sonuç alamadıklarını vurguladı.

‘Mevcut duruma soğuk savaş denemez’

Lavrov, uluslararası alanda mevcut durum için ‘İkinci Soğuk Savaş’ ifadesinin uygun olup olmayacağı sorusu karşısında, “Muhtemelen, (uluslararası arenadaki durum) farklı şekilde adlandırılmalı, zira Soğuk Savaş sırasında kontroller ve dengeler vardı, büyük güçler arasında, iki rakip kamp arasında, ABD – SSCB, NATO-Varşova Paktı arasında, rekabetin her şeye rağmen siyasi ve diplomatik çerçevede tutulması yönünde bir eğilim vardı” yanıtını verdi. Rus diplomat, Soğuk Savaş dönemi ile mevcut durum arasındaki temel farkın, Batılı ülkelerin uluslararası kolektif güvenlik sisteminin temellerini yok etme ve Ukrayna’yı Rusya ile açık bir çatışma için kullanma arzusu olduğunu kaydetti.

‘AGİT hala kurtarılmaya çalışılabilir, ancak pek fazla şans yok’

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) diyalog platformu olarak hala ‘kurtarılmaya’ çalışılabileceğine dikkat çeken Lavrov, ancak bunu yapmak için pek fazla şansın olmadığını ifade etti. “Ne yazık ki, ABD ve müttefiklerinin hakimiyetinde olan NATO, AB, G7 ve şimdi de Avrupa Konseyi ile AGİT gibi birliklerin akıbeti konusunda iyimser olamıyorum. Son iki örgüt başlangıçta geniş, karşılıklı saygıya dayalı genel Avrupa diyaloğu için platform olarak düşünülmüştü. Nihayetinde ise takıntılı bir şekilde AB ve NATO’nun uzantılarına, Batı’nın kendi bencil politikaları uğruna kullanmaya çalıştığı tamamen marjinal yapılara dönüştürülüyor” diyen Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü: “AGİT hala kurtarılmaya çalışılabilir, ancak dürüst olayım, buna pek fazla şans yok.’

Kaynak: Sputnik

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close