Hindistan, fırlattığı bir füzenin içinden 'torpido' ateşledi: İşte nedeni! - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Hindistan, fırlattığı bir füzenin içinden ‘torpido’ ateşledi: İşte nedeni!

Abone Ol 

Hindistan ordusunun yaptığı son testler, suya girmeden önce hava yoluyla uzun mesafelere bir torpido göndermenin iyi bir yolunu gösteriyor.

-Popular Science’da yayımlanan makalenin çevirisi M5 tarafından yapılmıştır.

 

Bazen, bir torpidonun bir gemiyi batırmak için su altında seyahat etmeden önce havada da uçması gerekir. Hindistan, ordusunun süregelen modernizasyonunun bir parçası olarak, kısa süre önce füze ile taşınan bir torpido sistemini test etti.

FÜZENİN İÇİNDEN TORPİDO ÇIKIYOR

Bu son test, bir geri sayım ve bir ateşleme kükremesi ile başladı ve ardından torpido içeren füze gökyüzüne fırladı. Çıkardığı dumanın izini dalgalandıran füze, zaman geçtikçe dikeyden yataya döndü zira nihai hedefi gökten çok su üzerindeydi.

Test edilen silah, Hindistan’ın Süpersonik Füze Destekli Torpido Atışı veya SMART silahıydı ve modern deniz savaşının karmaşıklığının bir hatırlatıcısıydı.

Hindistan Savunma Bakanlığı tarafından açıklanan ve 13 Aralık’ta yapılan test, Kalküta’nın yaklaşık 140 mil güneybatısındaki Wheeler Adası’nda gerçekleşti. Füze oraya taşındı ve daha sonra özel bir aracının arkasından fırlatıldı. Bu sistemin kurulması biraz zaman alıyor, ancak bu, fırlatma sahasının tehlike anlarında hareket ettirilebileceği anlamına da geliyor. Konum değiştirme esnekliğine sahip olmak, fırlatıcıların daha ateş etmeden düşman keşif ekipleri tarafından bulunmasını ve yok edilmesini önleyebilir.

‘DERS KİTAPLARINA GEÇEBİLECEK BİR DENEMEYDİ’

Açıklamada “Bu, tüm yörüngenin elektro optik telemetri sistemi, çeşitli menzilli radarlar, düşük menzil enstrümantasyonu ve menzil gemileri de dahil olmak üzere izlendiği bir ders kitabı örneğiydi. Füze, kendi içinde bir torpido, paraşüt atma sistemi ve serbest bırakma mekanizmalarını taşıdı” ifadelerine yer verildi.

Torpidolar, tipik olarak okyanus yüzeyinin altına veya hemen üstüne fırlatılan kendinden tahrikli patlayıcılardır. Suya girdikten sonra, torpidolar hedeflerine gider ve ardından su hattının altında patlar ve denizin, vurulan gemiyi batırması için acele etmesine izin verir. Öte yandan, füzeler patlayıcı yüklerini bir hedefe çarpmadan önce havada (veya bazen uzayda) hareket eder.

Aralık ayındaki testinde Hindistan, bir torpido taşımak ve ardından fırlatmak için bir füze kullanarak diğer ulusların örneğini izledi.

TORPİDOLAR 1874 YILINDAKİ POPULAR SCIENCE MAKALESİNDE İLK KEZ HABER OLDU

Torpidolar, gemilerin uzak mesafeden diğer gemilere saldırması için bir yol olarak 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanır.

Popular Science ilk olarak Ocak 1874’te askeri bir torpidodan söz etti ve “yeni Hertz torpido en şaşırtıcı sonuçları verdi, torpidolar en yüksek dakiklikle ve çarpıcı bir şekilde özet bir şekilde takılan nesneleri imha etti” dedi.

 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close