Global Data Küresel Askeri Uçak Pazarı Raporu - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Global Data Küresel Askeri Uçak Pazarı Raporu

Abone Ol 

Uluslararası veri ve analitik şirketi Global Data, küresel askeri sabit kanatlı uçak pazarının gelişimi ve pazar payı hakkında bir rapor yayımladı.

Askeri teknolojilerin hızla gelişmesi nedeniyle orduların ihtiyaç duyduğu; daha fazla görünmezlik özellikleri, daha fazla hız, elektronik harp ve iletişim alanlarındaki gelişmeler, ağ merkezli bir savaş alanında çalışabilen yeni uçakların geliştirilmesine ve bu konudaki üretime odaklanılmasına yol açtı.

Bu talebi karşılamak için son dönemde özellikle Türkiye, Hindistan ve Endonezya gibi yükselen güçlerin orduları, teknoloji transfer anlaşmaları, yerli üretim ve yabancı şirketlerle ortaklıklar gibi çeşitli yollarla büyümeye odaklanıyor.

Global Data’nın ‘Küresel Askeri Sabit Kanatlı Uçak Pazarı 2023-2033’ raporu, 4,5’inci ve 5’inci nesil çok rollü savaş uçaklarının üretilmesi ve satın alınmasının artması nedeniyle, dünyadaki pazar payının hızla artacağını ortaya koyuyor.

Bu çerçevede araştırmalar yapan uluslararası veri ve analitik şirketi Global Data’nın hazırladığı son rapora göre; küresel askeri sabit kanatlı uçak pazarının 2023 yılında 71,7 milyar dolar olan pazar payı, 2033 yılında yaklaşık olarak 110,6 milyar dolara çıkacak..

Savaş uçağı segmentindeki başlıca oyuncular arasında; Lockheed Martin, Northrop Grumman, Turkish Aerospace Industries, Korea Aerospace Industries, Hindustan Aeronautics Limited ve Dassault Aviation yer alıyor. Bu şirketler, gelişmiş beşinci nesil savaş uçaklarının geliştirilmesini amaçlayan Ar-Ge programlarına büyük yatırımlar yapıyor.

GlobalData Havacılık ve Savunma Analisti Udayini Aakunoor konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede;

“Askeri sabit kanatlı uçak pazarının büyümesi, şu anda ABD, Çin, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerden gelen askeri uçaklara yönelik artan talepten kaynaklanıyor. Ülkeler, eskiyen uçak filolarını üstün performans özelliklerine sahip gelişmiş yeni nesil platformlarla değiştirmek için yeni sabit kanatlı uçaklar edinmek istiyor.”

ifadelerini kullandı.

Rapora göre; neredeyse tüm dünyada artan jeopolitik gerilimler ve çatışmalar, ülkeleri yeni nesil uçak alımı için bütçelerini artırmaya zorladı. Birkaç ülke ayrıca, gelecekteki gereksinimlerini karşılamak için işbirlikçi bir strateji oluşturmak üzere proje giderlerini, üretim uzmanlığını ve teknolojiyi paylaşmak için özel geliştirme ve üretim programları başlattı.

Örnek olarak; Endonezya ve Güney Kore, KF-21 Boramae’nin geliştirilmesi konusunda işbirliği yapıyor. Benzer şekilde, İngiltere, Japonya ve İtalya, Global Combat Air Programı (GCAP) kapsamında ortaklaşa yeni nesil savaş uçakları geliştiriyor.

Hindistan, Türkiye ve Endonezya gibi gelişmekte olan ordular ise, bu konudaki bağımlılıklarını azaltmak ve küresel tedarik zinciri kesintilerine karşı savunmasız kalmamak için kendi özel projelerini yürütüyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close