Finlandiya Hükümet Raporu: “Ukrayna savaşı gerilimi Kuzey Kutbu’na yayılıyor”
Finlandiya hükümeti için hazırlanan bir rapora göre, Ukrayna savaşı ile birlikte NATO-Rusya arasındaki olası bir çatışmanın Kuzey Kutbu bölgesine yayılma riski iyice arttı.
Lapland Üniversitesi bünyesindeki Arktik Merkezi öncülüğünde Fin Uluslararası İlişkiler Enstitüsü desteğiyle hazırlanan raporda, şubatta Ukrayna’ya yönelik askeri operasyon başlatan Rusya’nın Arktik Konseyi ve Barents Avro-Arktik Konseyi üyeliğinin devam ettiği, ancak Moskova’nın dahil olduğu tüm faaliyetlerin askıya alındığı hatırlatıldı.
Arktik Konseyi’nin diğer üyeleri Finlandiya, İsveç, Norveç, Danimarka, İzlanda, Kanada ve ABD. Barents Avro-Arktik Konseyi’nde ise ABD yerine Avrupa Komisyonu yer alıyor.
Raporda, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması halinde, Batı ile Rusya arasındaki askeri çatışma tehdidinin Kuzey Kutbu’na kadar yayılacağı belirtildi.
NATO üyesi olarak Finlandiya, Kuzey Avrupa’nın güvenliğini güçlendirmeye yönelik Avro-Atlantik işbirliğine katılmak ve onu etkilemek için daha iyi fırsatlar bulacaktır. Artan askeri kabiliyet büyük ihtimalle kısa vadede yeni bölgesel gerginlikler yaratacaktır. Ancak uzun vadede, Nordik bölgesinde daha güçlü bir askeri denge yakalamak saldırganlık eşiğini yükseltecek ve bölgesel güvenlik ortamını istikrara kavuşturacaktır.
Rusya’nın Batı ülkeleriyle işbirliğinin askıya alınmasının Kuzey Kutbu bölgesindeki iklim değişikliği araştırmalarını aksattığı kaydedilen raporda, Avrupa Birliği’nin çevre dostu enerji kaynakları geliştirme çabalarının altı çizildi.
Raporun öneriler bölümündeyse, Finlandiya’nın yeni bir Soğuk Savaş dönemine hazırlıklı olması tavsiye edilerek, Kuzey Kutbu bölgesindeki uluslararası işbirliklerinin sekteye uğrayacağı tahminine yer verildi.
Kuzey Kutbu bölgesindeki yerli halkların statülerinin ve yaşam koşullarının önemli bir gündem maddesi olmayı sürdüreceği belirtilen raporda, Avrupa Birliği’nin Rusya’dan kaynaklanan işbirliği boşluğunu doldurabileceği öne sürüldü.
Diğer yandan, Rusya’nın iklim değişikliği ve balıkçılık gibi konulardaki anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklerinin devam ettiğine dikkat çekildi.
Kaynak: M5, Independent, Reuters