Çin uzay faaliyetlerini Afrika'ya taşıdı: Etiyopya'nın ilk mikro uydusu fırlatıldı - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Çin uzay faaliyetlerini Afrika’ya taşıdı: Etiyopya’nın ilk mikro uydusu fırlatıldı

Abone Ol 

Afrika ülkelerindeki maden projeleri ile sık sık gündeme gelen Çin, uzay iş birliğinde de yine bölgeyi seçti. Etiyopya’nın ilk mikro uydusu ETRSS-1, 2019 yılında Addis Ababa eteklerindeli Entoto Gözlemevi’nden uzaya fırlatılmıştı.

Çin’in Afrika ülkeleri ile güçlü iş birlikleri maden projeleri ile başlayıp, baraj inşaatları ile devam etti. ‘Yumuşak Güç’ politikası ile ülkelerin iç işlerine müdahale etmeden yerini sağlamlaştıran Çin, kıtadaki ‘beyaz adam’ imajını da yıkmayı başardı.

Kısa sürede geniş bir alana yayılan Çinli firmalar, bugün küresel güçler arasında ikinci sırada yer alan Pekin yönetiminin aktif varlık gösterdiği alanların da çeşitlenmesinde rol oynadı.

Batı’nın saldırgan politikasına karşın alternatif yaklaşımı ile kısa sürede birden fazla alanda iş birliği sağlayan Çin son olarak uzay faaliyetlerinde Afrika ülkelerinin major destekçisi konumunda.

Geçtiğimiz hafta Çin’in Afrika Birliği Misyonu’nun ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte üç taikonot, sekiz Afrika ülkesinden öğrencilerle video bağlantısı aracılığıyla özel bir görüşme gerçekleştirdi.

Henüz yapım aşamasında olan Tiangong uzay istasyonunda da önemli rol oynayan ve taikonotlar olarak bilinen Çinli astronotlar tarafından yapılan görüşmeye ilişkin VAO’ya açıklama yapan Nijeryalı uzay bilimci ve web sitesi genel müdürü Temidayo Oniosun, “Bu etkinlik, Çin ve Afrika ülkeleri arasında devam eden işbirliğinin bir yansımasıdır. Afrika’daki uzay endüstrisi inanılmaz bir hızla büyüyor, bu nedenle Çin, Avrupa, Rusya ve ABD gibi ülkeler ve bölgeler endüstride bir pay için rekabet etmeye başlıyor” ifadelerini kullandı.

Gençlerin uzayda günlük hayata ilişkin sorularını yanıtlayan üç taikonot, uzayda yedikleri, “leziz mor pirinç lapası, lezzetli sote çam fıstıklı tatlı mısır ve karabiber soslu doğranmış dana eti” gibi yemekleri paylaştı.

Uzmanlar, etkinliğin yalnızca Pekin adına bir yumuşak güç gösterisi olmadığını, aynı zamanda Çin’in Afrika’nın küresel uzay yarışında oynamasına yardımcı olabileceği role verdiği önemi de gösterdiğini vurguladı.

Çin’in Afrika’daki faaliyetlerine değinen Oniosun, “Bu angajmanlar, Çin ve diğerlerinin Afrika’ya yardım etmekle meşgul oldukları için değil, karşılığında ekonomik, sosyal ve kültürel sermaye elde ettikleri için yapılıyor” dedi.

Uzay çalışmalarında ABD’den sonra ikinci sırada yer alan Çin’in Afrika’daki faaliyetlerine ilişkin hazırlanan 2020 Johns Hopkins İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu Raporu’nda, Çin’in uzayda işbirliği uygulamalarından biri olarak “Kuşak ve Yol (BRI) ortak devletlerinin lojistik entegrasyonunu desteklemesi” ifadeleri yer alırken, Çin’in AU Misyonu Başkanı Hu Changchun Addis Ababa’daki konuşmasında, aynı noktayı işaret etti.

Changchun konuşmasında, uzayın, gelişmekte olan ülkelerde hızla altyapı inşa eden Başkan Xi Jinping’in Kuşak ve Yol Girişimi’nin önemli bir parçası olduğunun altını çizerek, “Afrikalı insanlar, son yıllarda Kuşak ve Yol Girişimi’nin rehberliğinde uzayı keşfetmeye kararlı. Uzay çalışmaları, Çin – Afrika iş birliğinin en önemli konusu haline geldi” ifadelerini kullanarak, “Uydu fırlatmalarının, uzay altyapısının ve uydu kaynaklarının paylaşımının verimli sonuçlarını gördük… Afrikalı araştırmacılar için yüksek kaliteli eğitim de sağladık” dedi.

ÇİN AFRİKA’DA UZAY ÇALIŞMALARINA NE KADAR YATIRIM YAPTI?

2007 yılında Nijerya’nın ilk iletişim uydusunu, 2011’de Nijerya’nın ikinci iletişim uydusunu fırlatmasına destek olan Çin, 2017 yılında da Cezayir’in en büyük destekçisi oldu. 2018 yılında Beidou Uydu Navigasyon Sistemi analistleri için Çin dışındaki seçilen ilk lokasyon Tunus oldu.

2019 yılında Etiyopya ve Sudan’ın ilk uydusunu fırlatmasına destek olan Çin’in hâlihazırda 20’den fazla Afrika ülkesinde uzay programı yürütüyor.

Yalnızca 2021 yılında Afrika’nın uzay çalışmalarına 19.49 milyar dolar aktaran Çin’in önümüzdeki dört yıl içerisinde yatırımlarını yaklaşık yüzde 16 oranında büyütmesi bekleniyor.

Kıtadaki bağlantı boşluğunun kapatılması için sürüdürülen faaliyetlere de destek olan Çin, 13 Afrika ülkesinde altı adet uydunun da sahibi.

“Afrika’da uydu faaliyetlerinin sözleşmelerinde ilk sırada Fransa, ikinci sırada Çin ve üçüncü sırada da ABD yer alıyor.”

Delaware Üniversitesi’nden uzmanlar VOA’ya yaptığı açıklamada Çin’in kıtadaki yatırımlarını “Afrika’da uzayın bir şekilde bir lüks ya da aşırı bir arayış olduğu fikrine meydan okumak” olarak yorumlarken, Afrika’daki uzay faaliyetlerinin halen büyük bölümünün devletler tarafından finanse ettiklerinin altını çizdi.

Kaynak: Intel4

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close