Çin Tayvan'la Savaş Başlatmaya mı Çalışıyor? (Çeviri/Analiz) - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Çin Tayvan’la Savaş Başlatmaya mı Çalışıyor? (Çeviri/Analiz)

Abone Ol 

Çin son dönemde, bölgede savaş uçaklarıyla yaptığı uçuşlara ek olarak, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması (PLAN), Tayvan’ın doğu kıyısı yakınlarında Liaoning uçak gemisi de dahil olmak üzere savaş gemileri konuşlandırdı.

National Interest’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Pekin giderek daha çok “kılıç sallamaya” başladı ve belki de büyük bir krizi kışkırtmaya çalışıyor.

Bu haftanın başlarında Çin, belkide son dönemdeki en büyük tatbikatı olarak Tayvan’ın “hava savunma tanımlama bölgesine” (ADIZ) yirmi beş savaş uçağını gönderdi. Ve geçen Eylül ayından bu yana Tayvan hava sahasına düzenli uçuşlar gerçekleştirdi.

ADIZ, hem kara hem de su dahil olmak üzere bir ülkeyi veya bölgeyi çevreleyen, sivil hava araçlarının tanımlanması ve kontrolünün ulusal güvenlik yararına gerçekleştirildiği, kendi ilan ettiği bir hava sahası alanıdır . Ancak Kore Savaşı sırasında oluşturulan ADIZ kavramı hiçbir uluslararası antlaşmada tanımlanmadığından herhangi bir uluslararası kuruluş tarafından düzenlenmemiştir. Bu tür bölgeler genellikle sadece tartışmasız bölgeleri kapsar. Yani hava trafiğini yönetmek için kullanılan uçuş bilgi bölgeleri (FIR’ler) ile aynı değildir. Bununla birlikte, uluslararası hukukta bir dayanak olmasa bile, başka bir ülkenin tanımladığı bu bölgesini ihlal etmek bir saldırı eylemi olarak görülüyor.

Tayvan örneğinde ADIZ, Tayvan Boğazı’nın çoğunu, Doğu Çin Denizi’nin bir bölümünü ve bitişiğindeki hava sahasını kapsamaktadır. Aynı zamanda Tayvan’ın münhasır ekonomik bölgesini (MEB) kapsar.

Pekin , 2013 yılında Doğu Çin Denizi üzerinde, Japonya ve Tayvan ile bölgesel anlaşmazlıkların konusu olan küçük adalar da dahil olmak üzere geniş bir hava sahasını kapsayan kendi ADIZ’ini kurdu . Amerika Birleşik Devletleri ve Doğu Asya ülkelerinden üst düzey yetkililer Çin’in eylemini eleştirdiler ve yeni ADIZ’in bölgesel anlaşmazlığı çevreleyen gerilimi tırmandırabileceği ve hatta çatışmaya yol açabileceği endişelerini dile getirdiler. Geçen yıl, Çin’in Güney Çin Denizi’nde de benzer bir ADIZ oluşturmayı planladığı bildirildi.

Birden fazla kaynağa göre,  Tayvan ADIZ’ine yapılan son saldırı sırasında, uçakta on dört J-16 savaş uçağı ve dört J-10 savaş uçağı dahil olmak üzere on sekiz savaş uçağı bulunuyordu ve bu bombardıman uçakları nükleer silah taşıyabilir. 

Üstelik bu uçuş, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Washington’un Çin’in Tayvan’a karşı saldırgan tutumundan endişe duyduğunu söylemesinden bir gün sonra geldi. Blinken; herhangi bir gücün Batı Pasifik’teki statükoyu değiştirmeye çalışmasının “ciddi bir hata” olacağı konusunda uyardı.

Bununla birlikte Pekin, neredeyse yirmi dört milyon nüfuslu demokratik ada ülkesi, yetmiş yıldan fazla bir süredir kendi kendini yönetirken bile Tayvan’ı kendi bölgesi olarak talep etti. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping hükümeti Tayvan’ın resmi olarak bağ23ımsız olmasına asla izin vermeyeceğini açıkça belirtti ve adayı anakara ile yeniden birleştirmek için güç kullanımını teşvik etti.

Çin son dönemde, bölgede savaş uçaklarıyla yaptığı uçuşlara ek olarak, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması (PLAN), Tayvan’ın doğu kıyısı yakınlarında Liaoning uçak gemisi de dahil olmak üzere savaş gemileri konuşlandırdı.

Gelişmeler gösteriyor ki Çin Tayvan’la açık bir şeklide bir savaş başlatmaya çalışıyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close