Filistin’in BM’ye tam üyelik talebi, 7 Ekim sonrası İsrail’in Gazze’ye yönelik acımasız bir katliama girişmesinden ve yaklaşık 35.000 kişiyi öldürmesinin ardından geldi.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) Filistin’in BM’ye tam üye olma teklifini destekleyen oylamasını memnuniyetle karşılayarak, kararın barış ve iki devletli çözüme ulaşma yolunda “tarihi bir adım” teşkil ettiğini belirtti.
BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada, “BAE, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin Devleti’ne tam üyelik verilmesini destekleyen ve Güvenlik Konseyi’nden Filistin Devleti’nin üyelik başvurusunu yeniden değerlendirmesini talep eden ezici çoğunluktaki oylamasını memnuniyetle karşılamıştır” denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Karar, barışa giden yolda ve iki devletli çözüme ulaşılmasında tarihi bir adım teşkil etmektedir.”
BM Genel Kurulu Cuma günü Filistin’in BM’ye tam üye olma teklifini desteklemiş ve Filistin’in BM’ye katılmaya uygun olduğunu kabul ederek BM Güvenlik Konseyi’ne “konuyu olumlu bir şekilde yeniden değerlendirmesi” tavsiyesinde bulunmuştu.
193 üyeli Genel Kurul’da yapılan oylama, ABD’nin geçen ay BM Güvenlik Konseyi’nde veto etmesinin ardından Filistin’in BM’ye tam üye olma teklifine (bir Filistin devletini etkin bir şekilde tanıyacak bir hamle) verilen desteğin küresel bir göstergesi oldu.
Meclis Cuma günü 143 lehte ve 9 aleyhte oyla -ABD ve İsrail dahil- bir karar kabul ederken 25 ülke çekimser kaldı. Karar Filistinlilere BM’ye tam üyelik hakkı vermiyor, sadece BM’ye katılma hakkı tanıyor.
BM Genel Kurulu’nun acil oturumunda Filistin’in BM’de tam üyeliğe hak kazandığını belirleyen kararı sunan BAE, “barış ve adaleti güçlendirme … ve Filistin-İsrail çatışmasını sona erdirmeyi amaçlayan BM kararları ve ilgili anlaşmalar uyarınca bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti kurma taahhüdünde kararlı olduğunu” söyledi.
Filistin’in BM’ye tam üyelik talebi, İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’nde yedi aydır devam eden ve Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’na göre şimdiye kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 34.971 Filistinlinin ölümüne ve 78,641’inin yaralanmasına neden olan savaşın ardından geldi.
Kaynak: Mepa News