Analiz: NATO'nun Ukrayna politikası ve Polonya'nın önemi - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Analiz: NATO’nun Ukrayna politikası ve Polonya’nın önemi

Abone Ol 

Moskova’nın Kiev’e saldırıları, Rus tehdidini hisseden Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki dayanışmayı artırıyor. Rusya-Ukrayna savaşı başladığından beri yoğun şekilde silahlanan Polonya, Ukrayna ile ilişkilerini güçlendiriyor. Peki, Varşova hükümeti Kiev’e hangi yardımları yapıyor?

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları, Rus tehdidi ile karşı karşıya kalan Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki iş birliğini artırıyor. Bu ülkelerin başında da Ukrayna ve Polonya geliyor.

Polonya’nın, dünya tarihindeki en güçlü ittifak olan NATO’nun üyesi olması, Varşova hükümetinin endişelerini gideremiyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle savaşın kendi topraklarına ulaşacağı endişesini yaşayan Varşova, Kiev ile ilişkilerini güçlendirme yoluna gidiyor.

Polonya, AB ülkelerine de “köşelere saklanmamaları” yönünde çağrıda bulunuyor. Varşova, Rusya ile ilişkilerin tamamen kesilmesini ve Moskova’nın yaptırımlarla kıskaca alınmasını istiyor.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulanmasını istemeyen ülkelere karşı olduklarını belirterek, Moskova’yı durdurmanın herkesin yararına olacağını söylüyor.

Varşova hükümeti, Ukraynalı askerlerin sadece kendileri için değil, Doğu Avrupalı komşularının özgürlüğü için de çarpıştıklarını açıklıyor. Bu nedenle Polonya, Rus saldırısı altındaki Ukrayna’ya, 24 Şubat’tan bu yana askeri yardım tedarikinde bulunuyor.

Kiev’in komşusu Polonya, Ukraynalı mültecilere de kucak açıyor. Milyonlarca Ukraynalı, Polonya topraklarına sığınıyor.

Polonya geçtiğimiz yıl Ukrayna’ya 6,4 milyar avroluk yardımda bulundu. Varşova bu yıl da Ukrayna’ya; siyasi, askeri, mali ve insani yardımlarını sürdürüyor.

Polonya hükümeti, şubat ayında Ukrayna’ya vermeyi kararlaştırdıkları 14 adet Leopard 2 tankından 4 tanesini Ukrayna’ya teslim ettiklerini açıkladı. Bu teslimat, Varşova tarafından gerçekleştirilen ilk tank teslimatı olarak tarihe geçti.

Polonya ordusu, Ukrayna askerlerine Leopard 2 ana muharebe tanklarının kullanımı konusunda da Varşova’da eğitim vermişti.

POLONYA, UKRAYNA’YA SAVAŞ UÇAĞI GÖNDEREN İLK NATO ÜLKESİ OLDU

Mart ayında ise Polonya, Sovyet döneminde üretilen MiG-29 jetlerini Ukrayna’ya teslim edeceğini açıklamıştı. Polonya bu hamlesiyle, Ukrayna’ya savaş uçağı gönderecek ilk NATO üyesi olmuştu.

Geçtiğimiz günlerde de Polonya Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin Uluslararası Politika Bürosu Başkanı Marcin Przydacz, ülkesinin Ukrayna’ya birkaç MiG-29 savaş uçağı teslim ettiğini açıkladı. Przydacz, RMF FM kanalına verdiği demeçte; “Bildiğim kadarıyla birkaç MİG-29 savaş uçağı çoktan gönderildi” ifadelerini kullandı.

Söz konusu savaş uçaklarını kullanan Polonya’da halen 28 adet MiG-29 bulunuyor.

MiG-29 filosunu kademeli olarak ABD yapımı F-16′lar ve Güney Kore yapımı FA-50 çok amaçlı jetlerle değiştiren Varşova hükümeti, ayrıca ABD yapımı F-35 savaş uçakları satın alıyor.

DUDA, ZELENSKİ’YE “BEYAZ KARTAL” NİŞANI VERDİ 

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Ukrayna ve Polonya liderleri sık sık bir araya geliyor.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski geçtiğimiz gün, Doğu Avrupa’daki müttefiki ve komşusu Polonya’ya resmi ziyaret düzenledi.

Burada Volodimir Zelenski’ye Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda tarafından ülkedeki en yüksek nişan olan “Beyaz Kartal” verildi.

Polonya lideri Duda, törende yaptığı konuşmada, “Beyaz Kartal Nişanı en eski ve en değerli Polonya nişanıdır. Polonya Cumhuriyeti’ne ve onu çevreleyen yaşamlara istisnai katkılarda bulunan istisnai insanlara verilir. Sayın Zelenski, hiç şüphe yok ki siz özelsiniz. Vatana hizmetinizi izlerken gözyaşlarımı saklamak çok zor. Ne Ukrayna’yı ne de yurttaşlarınızı terk etmediniz. Siz devletin ve milletin örnek bir liderisiniz” dedi.

Andrzej Duda, ABD ve İngiltere’den sonra ülkesinin Ukrayna’yı destekleyen ülkeler arasında üçüncü sırada geldiğini belirterek, “Bugüne kadar Rus işgalciye karşı ülkelerini savunmaları için Ukrayna’ya 300’den fazla tankın yanı sıra obüsler, omuzdan atılan hava savunma füzeleri Piorun, askeri envanterimizdeki on binlerce tüfek ve cephaneyi verdik. Ukrayna’ya kararlı direnişinden ötürü teşekkür ederiz, desteğimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, en kısa süre içerisinde 6 adet MiG-29 uçağını daha Ukrayna’ya vereceklerini duyurdu.

Volodimir Zelenski de silah desteğinin sürmesinin kendileri için hayati önemde olduğunu söyledi.

Şu anda en zor durumun Bakhmut’da yaşandığını belirten Zelenski, “Hemen her gün mermimiz bitiyor. Bir gün ilerleme kaydediyorsak ertesi gün mermimiz bittiği için geri çekiliyoruz. Bizler için önemli olan orada savaşan insanlarımızın hayatı, onları riske atmamak için mermimiz bittiğinde geri çekilmek durumunda kalıyoruz. Bu, hemen her gün böyle oluyor. Ne kadar silah ve mühimmat desteği alırsak ülkemizi o kadar uzun süre, o kadar iyi savunacağız” dedi.

RUSYA İÇİN “BELARUS’UN”, UKRAYNA İÇİN “POLONYA’NIN” ÖNEMİ ARTIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Batılı ülkelerden daha çok silah yardımı talep ediyor. Zelenski ayrıca, Batı ülkelerini savaştan önce Rusya’ya karşı yaptırım kararı almadıkları için eleştiriyor.

Polonya da Ukrayna’ya daha çok silah teslimatı, Rusya’ya karşı daha sert yaptırımlar ve enerji ambargosu uygulanması çağrılarında bulunuyor.

Varşova hükümeti ayrıca savunma harcamalarını büyük ölçüde artırıyor. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, bu yıl gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) en az yüzde 3’ünün savunmaya ayrılacağını söylüyor.

Ülkede sivillere yönelik de askeri eğitimler düzenleniyor. Ülkenin çeşitli kentlerinde gerçekleştirilen kurslarda sivil katılımcılar savaş tekniklerini öğrenip, askeri teçhizat ve silahlar hakkında bilgi sahibi oluyor.

Brüksel ise Polonya’ya mali yardım talebinde bulunuyor ancak Varşova bunu yeterli bulmuyor. Polonya, Rus politikaları karşısında AB’yi uyarmıştı ama Berlin bu uyarıları dikkate almamıştı.

Günümüzde, Polonya’nın jeopolitik önemi artıyor. Varşova hem Berlin hem de NATO için önemli hale geliyor. NATO, doğu kanadını güçlendirme yoluna gidiyor. Polonya, yoğun şekilde silahlanıyor.

Ancak Batı’nın yardımları Rusya’yı caydırmıyor. Moskova, Batılı ülkeleri Rusya’nın egemenliğini savunmak ve her türlü tehdidi savuşturmak için hem askeri potansiyele hem de iradeye sahip olduğu konusunda uyarıyor.

Bu savaşta, Rusya’nın Doğu Avrupa’daki tek müttefiki Belarus ve Ukrayna’nın komşusu Polonya, cephane devletine dönüşüyor. Rusya-Ukrayna savaşı, Moskova-Batı savaşına evriliyor.

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close