Analiz: Kuzey Kore'nin artan füze testleri neyi amaçlıyor? Kim Jong Un ne planlıyor? - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

Analiz: Kuzey Kore’nin artan füze testleri neyi amaçlıyor? Kim Jong Un ne planlıyor?

Abone Ol 

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un son haftalarda yaptığı saldırgan açıklamalar ve politika hamleleri, savaşa hazırlanıyor olabileceği uyarıları da dahil olmak üzere, Kim’in niyetleri hakkında bir yorum telaşına yol açtı.

Kim’in bundan sonra atacağı adımları kestirmek mümkün olmasa da, Kuzey Kore’yi uzun süredir gözlemleyenler ne planlamış olabileceğine dair ipuçları bulmak için davranışlarını yakından izliyorlar.

Sonuç, dünyanın en gizli devletlerinden birinin içindeki güç entrikaları hakkında çelişkili -ve nihayetinde spekülatif- teoriler olmuştur.

İnsanlar Kim’in bundan sonra ne yapabileceği konusunda neden endişeleniyor?

Kim son zamanlarda dikkat çeken bir dizi provokatif adım attı.

En önemlisi, Güney Kore ile barışçıl bir şekilde yeniden birleşmenin artık mümkün olmadığını açıkladı. Bazı gözlemciler bunu Kuzey ve Güney’in yeniden birleşmesini savunan onlarca yıllık politikadan eşi görülmemiş bir kopuş olarak görüyor.

Geçen hafta Kuzey Kore parlamentosunda yaptığı bir konuşmada Kim, anayasanın Güney Kore’yi “birincil ve değişmez baş düşman” olarak tanımlayacak şekilde değiştirilmesi gerektiğini ve Koreler arası uzlaşmayı teşvik etmekle görevli üç kurumun kapatılacağını söyledi.

Birkaç hafta önce Kore İşçi Partisi’nin bir toplantısında Kim, komşuların “iki düşman ülke” haline geldiği ve “her an savaş çıkabileceği” için barışçıl yeniden birleşmenin imkansız olduğunu söyledi.

Viyana Üniversitesi’nde Doğu Asya ekonomisi ve toplumu profesörü olan Ruediger Frank, Güney Kore’nin yabancı bir ülke olarak tanımlanmasının teorik olarak ya çatışmaya ya da ilişkilerin normalleşmesine yol açtığı için “önemli” olduğunu söyledi.

Al Jazeera’ye konuşan Frank, “‘Aile’ olarak görülen bir nüfusa karşı topyekün bir savaşı ideolojik olarak savunmak daha zordu, özellikle de Kuzey Kore milliyetçiliğinin ağır ırksal alt tonları olan etnik bir milliyetçilik olduğunu düşünürsek” dedi.

“Dahası, birleşik bir Kore’ye entegre edilecek toprakların tahrip edilmesi ve en kötü ihtimalle nükleer kirliliğe maruz bırakılması pek anlamlı değil. Güney Kore’nin başka bir ülke olarak tanımlanmasıyla bu iki engel en azından kağıt üzerinde ortadan kalkmış oldu.”

Bu arada Pyongyang, bu ay hipersonik bir savaş başlığı ile donatılmış katı yakıtlı bir füze ve nükleer kapasiteli bir sualtı saldırı aracı olarak tanımladığı bir füzenin fırlatılması da dahil olmak üzere çok sayıda silah denemesi gerçekleştirdi.

Bazı gözlemciler Kim’in son hamlelerinin Pyongyang’dan gelen alışılagelmiş kabadayılıktan farklı olduğunu öne sürdüler.

Kim’in yeniden birleşmeyle ilgili konuşmasından önce ABD merkezli 38 North web sitesi tarafından yayınlanan bir yorumda, önde gelen iki Kuzey Kore analisti, Kore Yarımadası’ndaki durumun 1950-53 Kore Savaşı’ndan bu yana herhangi bir noktada olduğundan daha tehlikeli olduğu ve Kim’in “savaşa girmek için stratejik bir karar” verdiği uyarısında bulundu.

Robert L Carlin ve Siegfried S Hecker 11 Ocak’ta yayınlanan analizlerinde “Kim’in tetiği ne zaman ve nasıl çekmeyi planladığını bilmiyoruz ama tehlike şimdiden Washington, Seul ve Tokyo’nun Pyongyang’ın ‘provokasyonlarına’ ilişkin rutin uyarılarının çok ötesinde” diye yazdılar.

Carlin ve Hecker, Kim’in ABD ile ilişkileri normalleştirmek için onlarca yıldır sürdürülen çabaların boşa gittiği sonucuna vardıktan sonra “askeri bir çözüme” karar vermiş olabileceğini söyledi.

Kuzey Kore Çalışmaları Üniversitesi’nde doktora adayı olan Gabriela Bernal, geçen hafta South China Morning Post’ta yayınlanan bir yazısında, Kim’in Güney Korelileri artık yurttaş olarak görmemesi nedeniyle çatışma ihtimalinin “aniden çok daha yükseldiğini” savundu.

Diğerleri ise Kim’in açık bir savaşa hazırlanmasa bile silah denemeleri ya da Pyongyang’ın 2010 yılında Güney Kore’nin Yeonpyeong adasını bombalayarak dört Güney Korelinin ölümüne yol açmasına benzer sınırlı bir saldırı gibi daha düşük seviyeli provokasyonlara başvurabileceği uyarısında bulundu.

George W. Bush’un Kore işlerinden sorumlu başdanışmanı Victor Cha, eski adı Twitter olan X’te yaptığı bir paylaşımda Kuzey Kore’nin önümüzdeki yıl daha da saldırganlaşabileceğini ve “kafesleri kırmak için savaş dışında pek çok şey” yapabileceğini söyledi.

Al Jazeera’ye konuşan eski bir CIA Kuzey Kore analisti olan Soo Kim, “Bu açıklamalar, Kim’in nükleer silah geliştirme ve denemeyi bir güvenlik, hayatta kalma ve bölgeye, özellikle de Güney Kore’ye karşı bir gözdağı aracı olarak kullanmaya devam edeceği fikrini güçlendiriyor” dedi.

“Endişe verici olan, Kim’in tamamen farkında olduğu ve muhtemelen bu son politika kararını verirken göz önünde bulundurduğu mevcut jeopolitik iklimdir. Belki de kararını değerlendirirken, birleşmeden vazgeçerek ve hedeflerine doğru tam gaz ilerleyerek kaybedeceklerinin kazanacaklarından daha az olduğuna karar verdi.”

Bunu daha önce de yaşamadık mı?

Pyongyang’daki hesapların ne kadar değiştiği konusunda -eğer değiştiyse bile- önemli ölçüde görüş ayrılığı var.

Güney Kore’deki Dongseo Üniversitesi’nde profesör olan ve The Cleanest Race: “How North Koreanans See Themselves and Why it Matters” kitabının yazarı Brian R. Myers, “çok kuşaklı bir politikaya” sahip bir devletin yeniden birleşmeden vazgeçtiğine inanmak için çok az neden olduğunu savunuyor.

Myers, bu ayın başlarında kendi blogunda yazdığı yazıda, Kim’in yeniden birleşmeyi açıkça reddetmesinin, ABD’yi askeri harekatı düşünmekten caydırma ve Güney Korelileri yaklaşan parlamento seçimlerinde Kuzey Kore’ye daha sempati duyan politikacıları desteklemeye itme çabası olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Myers 3 Ocak’ta yayınlanan bir blog yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Kuzey Kore’nin güvenliği hala büyük ölçüde Amerikalıların kendi topraklarına yapılacak bir saldırının Seul’ün derhal yerle bir edilmesiyle sonuçlanacağına olan inancından kaynaklanıyor. Bu inanç doğal olarak Kuzey Kore’nin milyonlarca Koreliyi yok etme konusunda ciddi olamayacak kadar milliyetçi ve birleşme niyetinde olduğu şüphesiyle zayıflatılıyor”

“Bu nedenle rejimin gerginlik zamanlarında hiçbir şey yapmadan durmaya hazır olduğuna dair sözle ya da eylemle sert açıklamalar yapması olağandır.”

Gerçekten de Pyongyang yıllar boyunca ABD, Güney Kore ve Japonya’yı “ayrım gözetmeyen” nükleer saldırılar gerçekleştirmekle tehdit etmekten Kore Savaşı’nda çatışmaları durduran ateşkesin geçersiz olduğunu ilan etmeye kadar sayısız kez tehdit etti.

Güney Kore’deki Kookmin Üniversitesi’nde Kuzey Kore uzmanı olan Andrei Lankov, Kuzey Kore’nin tehditleri söz konusu olduğunda uluslararası medya ve kamuoyunun “hafızalarının zayıf” olduğunu söyledi:

“On yıl önce Kuzey Kore önümüzdeki birkaç hafta içinde resmen savaşın başlayacağını söyledi. Kuzey Kore hükümeti Pyongyang’daki yabancı elçiliklere çağrıda bulunarak gerekli olmayan tüm personeli derhal tahliye etmelerini istedi. Kuzey Kore medyası Güney Kore’de ikamet eden yabancılara seslenerek derhal kaçmalarını söyledi.”

“Birkaç düzine yabancı gazeteci Kore’de yaklaşan savaş hakkında haber yapmak üzere Seul’e geldi. Güney Korelilerin hiç de umurlarında olmadığını görünce şaşırdılar. Kapuçinolarını yudumluyorlardı çünkü Kuzey Kore’den her üç ya da beş yılda bir bu tür gelgitli savaşçı söylemlerin geldiğini biliyorlardı. O zamanlar, şimdikinden çok daha gerçekçiydi.”

Frank, Washington’un müttefikini savunmak için misilleme yapma olasılığı nedeniyle Kim’in Güney Kore’ye karşı savaşa girmesinin son derece düşük bir ihtimal olduğunu söyledi:

“Herhangi bir insanın, özellikle de uzak bir ülkedeki bir diktatörün zihninin içini görmek imkansızdır. Ancak Kim Jong Un’un gerçeklik duygusuna sahip rasyonel bir düşünür olduğunu varsayarsak, Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye saldırma olasılığına karşı uzun süredir devam eden argümanların artık geçerli olmaması için tek bir neden göremiyorum”

“Kuzey Kore ordusunun böyle bir adım için hazırlanması bile zaman alacaktır. Ancak her şeyden önce Kim Jong Un’un konuşmaları ABD’nin Güney Kore’yi savunma taahhüdünü değiştirmedi ki Kuzey Koreli yetkililerin gayrı resmi görüşmelerde defalarca kabul ettiği gibi bu neredeyse kesinlikle Kuzey Kore’nin yok edilmesiyle sonuçlanacaktır.”

Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?

Basit cevap, kesin olarak bilinmesinin imkansız olduğudur.

Belki de diğer tüm ülkelerden daha fazla, Kuzey Kore güvenilir analizlere meydan okuyor.

Kuzey Kore’de bağımsız medya yok ve yabancı gazeteciler ülkeye davet edildikleri nadir durumlarda hükümet tarafından gözetim altında tutuluyor.

Kuzey Kore vatandaşları nadiren yurtdışına seyahat eder ve dış dünyayla iletişim bağlantıları ciddi şekilde kısıtlanırken, hükümete yönelik eleştiriler acımasızca bastırılır.

Bu da spekülasyonlara ve zaman zaman asılsız söylentilere ve yanlış bilgilendirmelere çok fazla imkan tanıyor.

Yine de analistler Kim’in niyetleri hakkında sağlıklı tahminlerde bulunmanın mümkün olduğuna inanıyor.

Lankov, Kim’in Kasım ayında yapılacak ve Joe Biden ile Donald Trump arasındaki 2020 yarışının tekrarına dönüşecek olan ABD başkanlık seçimleri öncesinde dikkatleri üzerine çekmek isteyeceğini söyledi:

“İdeal olarak Kuzey Koreliler, Donald Trump yönetimiyle Kuzey Kore’nin nükleer bir devlet olarak fiilen tanınmasını müzakere etmek istiyor. Çünkü Trump çok sıra dışı, alışılmadık bir başkan olarak teorik olarak Kuzey Kore’yi nükleer bir devlet olarak kabul edebilir”

“Donald Trump dışında herhangi bir başkanla böyle bir anlaşma yapma şansları sıfıra yakın.”

Frank, Kim’in dedesi ve babasının birleşme politikasından ayrılma kararının, kendi başına bir lider olarak meşruiyet inşa etme çabası olabileceğini söyledi.

“Bunu, iktidarını kendi çocuklarından birine daha kolay miras bırakabilmek için yaptığını düşünebiliriz” dedi.

“Bunun işe yarayıp yaramayacağını ise göreceğiz.”

Kaynak: Mepa News

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close