Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, dört yıl aradan sonra ilk yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdi. Kim, her iki ülke tarafından da duyurulmayan, başlığı “askeri işbirliği” olan bir zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere özel treniyle Moskova’ya gitti.
The Guardian gazetesinde yer alan habere göre Kim, ordudan önde gelen yetkililer ve silah endüstrisindeki uzmanların eşliğinde Rusya’yı ziyaret etti.
The Independent gazetesinde yer alan haberde ise, “Analistler, Kuzey Kore’nin, Sovyet tasarımlarına göre yapılmış on milyonlarca top mermisi ve füzeye sahip olabileceğini, bunların Ukrayna’da savaşan Rus ordusuna büyük destek sağlayabileceğini söylüyor” denildi.
Analistler, bunun karşılığında Kim’in çok ihtiyaç duyulan enerji ve gıda yardımına ulaşabileceği öne sürüldü. Ayrıca, kıtalararası balistik füzeler, nükleer kapasiteli balistik füze denizaltıları ve askeri keşif uydularıyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere, gelişmiş silah teknolojileri talep edebileceğini vurguladı.
Uzmanlar, Rusya’nın bu tür hassas teknolojileri paylaşıp paylaşmayacağı belli olmasa da, Kuzey Kore’nin dış yardım olmadan bu tür yeteneklere sahip olmakta zorlanacağını söylüyor.
Bloomberg’de yer alan haberde de şu ifadelere yer verildi:
Bu hafta Rusya’da bir araya gelecek Kim Jong-un ve Vladimir Putin’in, Ukrayna’daki Rus kuvvetlerine Kuzey Kore mühimmatı, roketleri ve tanksavar füzeleri gönderilmesini öngören bir anlaşmayı tartışması bekleniyor. Putin ve Kim arasında daha yakın bir ittifak hem Avrupa’da, hem de Asya’da istikrarı tehdit edebilir.
ABD istihbarat yetkilileri, Pyongyang’ın Rus ordusunun acil ihtiyaç duyduğu 122 mm ile 155 mm top mermisi ve 122 mm roket stoklarına sahip olduğunu bildirdi.
Kuzey Kore ayrıca, insansız hava araçları (İHA) ve daha gelişmiş füzeler de üretebilir.
Şarku’l Avsat’ın Bloomberg’den aktardığı habere göre, yetkililer, bu silahların halihazırda Ukrayna savaşında kullanıldığına inanıyor.
ABD, Kuzey Kore’nin, Ukrayna’da kullanılmak üzere Wagner Grubu’na ilk silah sevkiyatını geçen aralık ayında tamamladığını iddia etti.
Ukrayna güçleri ise çatışmalarda el koydukları Kuzey Kore füzelerini, Rus kuvvetlerine karşı kullandıklarını bildirdi.
Kuzey Kore liderinin Rusya ziyareti, yalnızca ABD’deki siyasi çevrelerde değil, ABD medyasında da geniş ilgi gördü.
New York Times gazetesi, Pyongyang’ın dünyanın en büyük askeri cephaneliklerinden birine sahip olduğunu vurguladı. Bu durumun, Rus kuvvetlerinin Ukrayna’ya karşı savaşı sürdürmek için ihtiyaç duyduğu mühimmatı elde etme kapısının ardına kadar açacağına dikkat çekildi.
Haberde, Putin ve Kim arasındaki görüşmenin iki taraf arasında yeni bir işbirliğini başlatabileceği de ifade edildi.
CNN’in haberine göre, analistler, bu zirveyi, ‘uluslararası alanda artan izolasyonla karşı karşıya olan’ iki lideri bir araya getirmesi nedeniyle ‘önemli bir gelişme’ olarak değerlendirdi.
Washington Post gazetesinde ise, “Batı tarafından giderek daha fazla izole edilen iki lider arasında sergilenen nezaket, her ikisinin de ilişkilerine verdiği önemi gösteriyor” denildi.
Habere göre, görüşme öncesinde, Putin’in gündeminde silah anlaşmalarının hakim olacağı yönünde beklentiler var. Bu durumun gerekçesi ise, Ukrayna’daki savaş nedeniyle hızla azalan mühimmat stoklarını yenilemeye çalışmak.
Ayrıca iki liderin, Kim için bir öncelik olan uzay teknolojisini tartışabileceğine dair işaretler de vardı.
Washington, askeri işbirliğinin geliştirilmesi ve Pyongyang’a gıda ve füze üretim teknolojisi verilmesi karşılığında, Rus kuvvetlerine silah sağlanmasına yönelik anlaşmalar yapılacağına ilişkin haberler karşısında, bir kez daha yaptırım kartını salladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın karşı saldırıda 71 binden fazla askerini kaybettiğini ancak sonuç alamadığını dile getirerek, Batı silahlarının Rusya’nın askeri operasyonunun seyrini değiştirmeyeceğini ekledi.
Putin, Rusya’nın Vladivostok kentinde düzenlenen 8. Doğu Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Ukrayna sözde bir karşı saldırı başlatıyor. Ancak sonuç yok. Kayıplar var ve bunlar çok büyük. Karşı saldırının başlangıcından bu yana askeri kayıplar yaklaşık 71 bine ulaştı” dedi.
Rus lider, Ukrayna’nın daha önce diyaloğu reddettiğine dair açıklamasını hatırlatarak, “Eğer Kiev müzakerelere hazırsa, bunu kendi söylesin. Aksi takdirde düşman karşı saldırıda bulunurken ateşi nasıl durdurabiliriz?” dedi.
Putin, Ukrayna’nın ancak kaynakları tükendiğinde barış görüşmesine girmeye hazır olabileceğine inandığını ekledi. Rusya Devlet Başkanı, çatışmalar durdurulursa, Kiev’in yeniden silahlanma için durumdan yararlanacağını kaydetti.
ABD’nin başka hiçbir şeyi düşünmeden her şeyi kendi çıkarları için yaptığını söyleyen Putin, şu ifadelerle devam etti:
Seyreltilmiş uranyumlu mermilerin tedariki bir suçtur. Çok kısa süre önce ABD yönetimi, misket bombalarının kullanılmasını savaş suçu sayıyordu. Bunun suç olduğunu kamuoyu önünde ilan etti. Şimdi de kendileri bu suçu işliyor. Bütün bu mühimmat ve silahlar, askeri operasyonun hiçbir sonucunu değiştirmedi ve değiştirmeyecektir.
Putin ayrıca, “Bütün bu mühimmat ve silahlar cephedeki durumu değiştirmedi. F-16 savaş uçaklarının tedariki de askeri operasyonun sonuçlarını değiştirmeyecektir” ifadelerini kullandı.
TASS haber ajansına göre, Moskova’nın ‘yeni fiziksel ilkelere’ dayalı silah geliştirdiğini söyleyen Putin, “Güvenlik alanına bakacak olursak, yeni silahlar, yakın tarihi perspektifte her ülkenin güvenliğini sağlayacaktıır. Bunun üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Yeni fiziksel ilkelere dayalı silahların geliştirilmesi, yeni teknolojilerin ve eylem ilkelerinin kullanımını içeriyor. Bu tür silahlar arasında lazer, ultrasonik, radyo frekanslı silahlar yer alıyor.
Analistler, geçtiğimiz aylarda İran yapımı drone’ları kullanarak ürettiği silah ve mühimmatlara güvenen Moskova’nın, ABD’ye düşman olan diğer dostlarından yardım isteyeceği varsayımını da göz ardı etmeden, saldırı araçlarını geliştirmeye başlamış gibi göründüğüne vurgu yaptı.
Kaynak: Sarkul Avsat