Analiz: "Denizlerdeki küresel silahlanma yarışının büyük sonuçları olabilir" - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Analiz: “Denizlerdeki küresel silahlanma yarışının büyük sonuçları olabilir”

Abone Ol 

Son aylarda denizcilik faaliyetleri arttı ve açık denizlerin yanı sıra özellikle kıyı şeritlerini kontrol etmek için  ülkeler arasındaki silahlanma yarışı hız kazandı. 

Amerikan TheHill’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Buna İran’ın bir ABD gemisini helikopterle taciz etmesi, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki önde gelen savunma şirketlerinin  insansız su üstü gemileri üzerinde çalışma konusunda anlaşmaları, Karadeniz’de Ukrayna açıklarındaki gerilimler ve ABD ile Çin arasındaki gerilimler de dahil.

Donanmalar arasında çatışmalara dönüşebilecek artan gerilimler, deniz alanındaki rekabeti Soğuk Savaş ve I. Dünya Savaşı’nda olduğu dönemlere getirdi.

Son yirmi yılda, ABD’nin Afganistan, Irak ve Suriye’deki yürüttüğü teröre karşı küresel savaş gibi,  küresel çatışmaların çoğu karada meydana geldi. Şimdi ise odak, okyanuslara kayıyor gibi görünüyor.

27 Kasım’da Filipinler, Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı bir sığlıkta kasten karaya oturan BRP Sierra Madre adlı bir savaş gemisini kaldırmayacağını açıkladı. Bu küçük bir olay değil. Çünkü arka planında Çin’in faaliyetleri var. Çin, stratejik küçük atollerin ve sığlıkların kontrolünü ele geçirmek için Güney Çin Denizi’nde uçak pistleri de dahil olmak üzere sistematik olarak denizaltı ve üstü yapılar inşa etti.

Çin donanması sınırlarından çok uzakta Rusya ve İran ile ortak tatbikatlarda yer alıyor. ABD, Çin’in önümüzdeki on yıl içinde 460 gemiye sahip olacağını öngördüğü için, Çin’den gelebilecek olası bir meydan okumadan endişe duyuyor . Bu Amerika için, bir asırlık baskın bir küresel deniz gücü olmanın ardından çok büyük bir zorluk olarak öne çıkıyor.

Pasifik’teki endişe, Çin’in hızla büyüyen donanmasının Tayvan üzerinden ABD ile veya Avustralya, Japonya veya Filipinler gibi ABD ortakları ve müttefikleri ile çatışabileceği yönünde.

Son raporlar, Çin’in bir ABD uçak gemisini taklit etmek için çölde uçak gemisi şeklinde bir hedef inşa ettiğini gösteriyor. Bu arada; ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya, Avustralya’nın yeni denizaltılar edinmesini sağlayacak  AUKUS adlı bir anlaşma imzaladı. Ve bu anlaşma Avustralya’nın Fransa ile bir denizaltı anlaşmasını iptal etmesine yol açtı.   

Karadeniz’de de Rusya ile Batı arasında deniz gerilimi de artıyor. Bir ABD donanma gemisinin Kasım ayı başlarında Karadeniz’deki NATO manevraları sırasında Rusya tarafından izlendiği bildirildi . Ukrayna donanması yükseltilmiş donanımlı helikopterler aldı ve İngiltere ile bir anlaşma imzaladı. Ayrıca iki eski ABD Sahil Güvenlik devriye gemisi aldı

Aslında; çin kıyılarındaki potansiyel çatışmalarla Rusya kıyılarındaki potansiyel çatışmaları birbirine bağlayan, denizdeki büyük güç rekabetinin deniz hakimiyetine dönüşmesi yarışının sonucu.

İsrail ve BAE’deki şirketler insansız yüzey gemileri üzerinde çalışıyor ve İsrail, ekonomik bölgesini açık denizde savunmak için deniz korvetleri satın aldı. Bunlar, ister korvetlere daha büyük radar ve füze savunma sistemleri yerleştirmek, isterse kıyı sularını korumak için olsun, teknolojideki büyük ilerlemeleri temsil ediyor. İsrail, BAE, Bahreyn ve ABD de Kızıldeniz’de ilk kez bir deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Bütün bunlar, denizde yeni bir küresel rekabete işaret ediyor ve giderek daha tehlikeli hale geliyor.

Denizdeki rekabetin büyük sonuçları olabilir. Zira; İngiltere ve Almanya arasındaki deniz silahlanma yarışı I. Dünya Savaşı’na yol açmıştı.

Savaşın gölgeleri şimdi Avrupa’dan Asya’ya uzanan büyük bir alanda yayılıyor. Bir sonraki çatışma Karadeniz’de veya Tayvan açıklarında olabilir. 

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close