Türkiye'nin Teknoloji Üssü: ASELSAN - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

Türkiye’nin Teknoloji Üssü: ASELSAN

Abone Ol 

ASELSAN bugün, özgün ürünlerini ihraç eden, dünyanın ilk 100 savunma sanayii şirketi listesinde yer alan, yerel kuruluşlar ile iş birliği modelleri kurgulayarak uluslararası pazarlarda ortaklıklar kuran, yatırım yapan bir dünyaca ünlü bir Türk markası.

Son günlerde Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ilişkilerin iyilişme yoluna girmesiyle dünyanın en büyük silah ithalatçılarından biri olan BAE’nin Türk Savunma Sanayii ürünlerinden alabileceği yorumlarını beraberinde getirdi. Bu yorumları, BAE’nin Türkiye’nin en büyük savunma sanayii şirketi olan ASELSAN’ı veya hisselerinin bir kısmını alacağı iddiaları izledi. Bu iddiaları hem Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir hem de ASELSAN sert bir biçimde yalandı.

ASELSAN’ın kuruluşuna ve ortaklık yapısına bakacak olursak; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme
ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini
Güçlendirme Vakfı’na (TSKGV) bağlı bir anonim şirket.

ASELSAN hisselerinin %74,20’si TSKGV’ye ait, %25,80’lik kısım ise Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görüyor. ASELSAN halihazırda Haberleşme ve Bilgi Sistemleri, Kripto ve Bilgi Güvenliği, Uzay Teknolojileri, Elektro-Optik, Aviyonik, Güdüm ve İnsansız Sistemler, Radar, Elektronik Harp, Mikrodalga Sistemleri, Kara/Silah Sistemleri, Deniz Sistemleri, Hava ve Füze Savunma Sistemleri, Güvenlik Sistemleri, Ulaştırma Sistemleri, Enerji Sistemleri, Sağlık Teknolojileri alanlarında faaliyet gösteriyor.

2020 yılı itibariyle ASELSAN’ın yıllık cirosu 16.1 milyar TL. Net karı ise 4.5 milyar TL. Çalışan sayısı 8807+ olan ASELSAN’ın yıllık Ar-Ge harcaması 3.4 milyar TL. Türkiye için bu kadar değer üreten, karlı ve verimli bir şirketin satılması kesinlikle mümkün değil.

Peki ASELSAN ile BAE şirketleri arasında neler yapılabilir?

ASELSAN global bir marka olması sebebiyle çeşitli ülkelerde satış ofisleri, yerel şirketlerle ortaklıklar ve tesis kurulumu gibi faaliyetler yürütüyor. 2011 yılında da BAE’li IGG şirketi ile BAE’de IGG ASELSAN Integrated Systems LLC şirketi kuruldu. 9.800.000 BAE Dirhemi bütçeyle kurulan şirkette ASELSAN’ın pay oranı %49. Şirketin amacı ASELSAN ürünlerinin BAE’de üretilmesi, test edilmesi ve entegrasyonu ile başta BAE olmak üzere Körfez ülkelerinde satışı ve satış sonrası teknik desteğin sağlanması.  Şirket hedeflerini tutturamadı zira  2011 sonrası Türkiye-BAE ilişkileri günden güne kötüleşti. Daha önce BAE’ye Jobaria roket sistemi, mk serisi uçak bombaları, CİRİT füzesi, RABDAN zırhlı araçları gibi satışlar gerçekleştiren Türk Savunma Sanayii’ninde doğal olarak yeni bir sipariş alması, ortak işler yapması çok zorlaştı.

ASELSAN’ın Yurt Dışı İştirakları

Son dönemde Türkiye- BAE ilişkileri düzeliyorken, ASELSAN’ın ve dahi Türk Savunma Sanayii’nin geçen 10 yıl içerisinde ürün gamı ve kabiliyetleri kat be kat artmışken, BAE’de  kendi silah ve sensör sistemlerini üretmek istiyorken bu ortaklık ve IGG ASELSAN Integrated Systems LLC şirketi tekrar canlandırılabilir. BAE’de ASELSAN tesisleri kurulabilir. Buradan hedeflendiği gibi hem BAE’ye hem de Körfez ülkelerine ürün ihraç edilebilir ki yapılacak olanda budur. Bunun dışında özellikle ASELSAN özelinde bir hamlenin yapılması mümkün değildir.

Abdullah ŞENTÜRK

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close