ABD Medyası Analiz: "Bir Avrupa Ordusu Başarısız Olmaya Mahkum! Neden mi?" - M5 Dergi
Öne ÇıkanStrateji Analiz

ABD Medyası Analiz: “Bir Avrupa Ordusu Başarısız Olmaya Mahkum! Neden mi?”

Abone Ol 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yakın geçmişte, Avrupa’yı Rusya’ya karşı savunmak için (ABD’ye güvenmek zorunda kalmadan) bir Avrupa ordusunun kurulmasını savunmuş ve ortalığı karıştırmıştı. Bunun üzerine dönemin ABD Başkanı Trump  da NATO’ya duyulan ihtiyacı sorgulamıştı.

Amerikan National Interest’de yayımlanan analiz M5 tarafından çevrilmiştir.

Yaklaşık yirmi yıl Fransız ordularını birden fazla koalisyona karşı zafere taşımayı bilen Napolyon Bonapart, “Bir koalisyonun parçası olmaktansa bir koalisyonla savaşmayı tercih ederim” demişti. Çünkü Napolyon, bir ittifakın ancak en zayıf halkası kadar güçlü olduğunu biliyordu.

Bu kural ile yaklaşıldığında  net olarak görülüyor ki; bir pan-Avrupa ordusunun çok sayıda zayıf halkası olacaktır.  Rusya veya ABD’nin aksine Avrupa üniter bir aktör değildir.  Avrupa Birliği, gerçek bir Avrupa Birleşik Devletleri’nden daha çok açık bir şekilde ekonomik bir bloktur ve İngiltere’nin Brexit’i ve İtalya’daki gibi büyüyen popülist hareketler, kıta entegrasyonu için iyiye işaret etmiyor. İngiliz yetkililer ise NATO’yu baltalayacağı gerekçesi ile kopyalayan bir AB ordusu fikrini çoktan reddetmişti.

Peki bir Avrupa ordusu olsa bu orduyu savaşa gönderme kararını kim verecek? Tüm AB ülkelerinin oybirliğiyle aldığı bir karar mı olacak?

Amerika ve İngiltere arasındaki II. Dünya Savaşı ittifakı strateji konusundaki büyük anlaşmazlıklarla neredeyse parçalanıyordu. NATO’nun ise 70 yıldır ayakta kalmasının nedeni, Sovyetleri caydırmaktan, Balkanlar ve Akdeniz’de birkaç küçük operasyon yürütmekten ve Afganistan’da ABD’yi desteklemek için birkaç asker göndermekten başka hiçbir şey yapmak zorunda olmamasıdır.

29 NATO üyesinden sadece 4’ü, GSYİH’lerinin en az yüzde 2’sini savunmaya harcama eşiğine ulaştıysa  o zaman verimli bir pan-Avrupa ordusu nasıl ayakta kalabilir ki? Avrupa içerisinde en güçlü devletlerden birisi olan Almanya’nın bile,gelişmiş Typhoon savaşçılarının çoğunun uçmaya uygun olmaması aslında böyle bir girişimin akıllıca olmadığını net olarak ortaya koyuyor.

Avrupa, yıllar içinde askeri entegrasyon için bazı çabalar sarf etti. Örnek olarak 1989’da, her iki ulustan gelen birliklerden oluşan ortak bir Fransız-Alman tugayı oluşturuldu. Bununla birlikte, Balkanlar veya Kuzey Afrika’da küçük barışı koruma veya insani operasyonlar için kullanılabilecek Fransız ve Almanlardan oluşan küçük kuvvetler oluşturuldu.

Ancak Rusya gibi büyük ve yüksek teknolojili bir rakibe karşı, Rusya’nın Baltık Devletlerini işgal etmesi gibi sınırlı bir çatışmada bile modern bir ordunun ihtiyaç duyduğu tüm özel sistemler tarafından desteklenen tümenler ve tugaylar gerekecektir. Hava koruması, hava taşımacılığı , elektronik savaş, keşif sistemleri ve daha fazlası.

Ve bu yeteneklerin çoğu Avrupa Birliği ülkelerine şu anda ABD tarafından sağlanıyor. Örnek olarak; NATO’nun Libya’ya 2011 askeri müdahalesi, ABD’nin bu imkanların tamamını sağlaması sayesinde mümkün oldu.

Sonuç olarak; birleşik bir AB yapısı dünyanın en büyük ikinci ekonomisidir ancak siyasi entegrasyon olmadan, Avrupa ekonomik gücüne eşdeğer bir askeri güce sahip olamaz.  Bir Avrupa ordusu başarısız olmaya mahkumdur.

Kaynak: M5
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close