Rusya, Magnolia kundağı motorlu topçunun seri üretimine başlıyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Rusya, Magnolia kundağı motorlu topçunun seri üretimine başlıyor

Abone Ol 

 Rusya, Rostec’in bir parçası olan Uralvagonzavod (UVZ) tarafından üretilen “Magnolia” adlı en yeni arktik topçu sisteminin seri üretimine başladı. 2021 sonbahar ve kışında sistem, kuzey enlemlerinde soğuk havalarda başarıyla test edildi. Kuzey Kutbu’nda konuşlandırılan topçu birimleri Magnolia’yı alacak.

2017 yılında, Rusya Savunma Bakanlığı Ana Roket ve Topçu Müdürlüğü başkanı Korgeneral Nikolai Parshin, zırhlı iki bağlantılı paletli bir taşıyıcının şasisi üzerinde 120 mm Manolya kendinden tahrikli topçu silahının geliştirildiğini duyurdu.

Magnolia projesiyle ilgili ilk raporlar 2018’de ortaya çıktı. Magnolia’nın özellikleri ilk kez Army-2019 uluslararası askeri-teknik etkinliğinde geliştiricinin inceleme için kundağı motorlu silahlar için tanıtım malzemeleri sunduğunda ortaya çıktı. İlk kundağı motorlu topçu modeli, Army-2020 sırasında sergilendi.

İki bölümlü bir taşıyıcı üzerindeki bir topçu silahının evrensel 120 mm’lik bir top ile tasarlandığı bildiriliyor. 2A80 Magnolia topu, obüs, havan ve top olarak çalışabilir. Top, 8,5 km’ye kadar yüksek patlayıcı, parçacık etkli, yangın çıkarıcı, termobarik, küme vb. mermileri ateşleyebilir ve güdümlü roketler kullanıldığında menzili 10 km’ye kadar uzatılabilir. Ateş hızı dakikada on mermidir ve bir cephane yükü 80 mermi kadardır.

Kendinden tahrikli topçu sistemi Magnolia, zırhlı iki bağlantılı paletli taşıyıcı DT-30PM şasisi üzerine inşa edilmiştir. Topun olduğu bölmesi, yükseltilmiş bir Vityaz DT-30PM kar ve bataklık aracının iki bölümlü paletli platformuna monte edilmiştir. Beş tekerlekli şasiye sahip ön kısım, sürücü kabini, elektrik santrali üniteleri ve sistem elemanlarını taşıyor. Arka altı tekerlekli şasi, Vena 2S31 kendinden tahrikli havan ile aynıdır. Taret tasarımı, yuvarlak görüşlü yatay silah yerleşimi sağlar. Magnolia, her türlü 120 mm havan mühimmatını ateşleyebilir ve çok çeşitli görevleri etkin bir şekilde yerine getirebilir. Direkt atış için top gibi, kapalı mevzilerden obüs ve havan görevi görür. İki bölümlü alt takım, bataklıklarda ve erişilmesi zor alanlarda her türlü araziye uygun kapasite sağlar.

10 ton taşıma kapasitesine ve 27.5 ton ağırlığa sahiptir. 800 beygir gücünde bir B-46-5C dizel motorla çalıştırılır ve sistemin maksimum 45 km/s hıza ulaşmasını sağlar. Su üzerinde araç 6 km/s hıza ulaşabilir. Menzilin 700 kilometre olduğu iddia ediliyor.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close