Amerikan yönetiminin “cezalandırma amaçlı” istihbarat akışını askıya almasından hemen sonra, Ukrayna silahlı kuvvetleri, “İnsansız Deniz Aracı”-İDA ve İngilizce adıyla FVP (First Person View-Birinci Şahıs Görüş) dronlarını birlikte kullanarak bugüne kadar bir cephe hattında eşine rastlanmamış bir operasyon gerçekleştirdi.
Harekat, Ukrayna ordusunun Amerikan istihbarat akışı, özellikle Amerikan uydu sistemleri kesilse bile gerekli harekat kabiliyetini sürdürmesi açısından çok önemliydi.
Ukrayna’ya ait FPV insansız hava araçları, Rusya’nın iç kesimlerinde bulunan iki Rus hava savunma sistemine saldırı düzenledi “Deniz kuvvetlerine ait İDA’lar FPV İHA’ları deniz yoluyla operasyon bölgesine ulaştırdı ve ardından Strela-10 ve Osa-AKM hava savunma sistemlerini vurdu! Bu mükemmel sonuç, Deniz Kuvvetlerinin Ukrayna Güvenlik Servisi ile işbirliği içinde yürüttüğü mücadele çalışmaları, Ukraynalı mühendislerin yenilikçi çözümleri ve sizin bağışlarınız sayesinde mümkün oldu.”
Ukrayna’ya ait insansız deniz araçları, FPV dronları operasyon bölgesine taşıyıp, bu dronlarla Rusya içlerindeki Strela-10 ve Osa-AKM hava savunma sistemlerinin vurulmasını sağladı.
İki farklı insansız sistemin bu şekilde kullanımı ve hava savunma sistemlerini imha etmesi, harp tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.
Operasyon görüntüleri:
Daha önce İDA’dan hava savunma füzesi atmışlardı
Geçtiğimiz aylarda Ukrayna’nın Magura V5 tipi insansız deniz aracı, R-73 füzesiyle (normalde bir hava-hava füzesi lakin burada revize edilerek hava savunma maksatlı kullanılıyor) bir Rus Mi-8 helikopterini düşürmüş, diğerine de hasar vermişti. Bu, harp tarihinde bir ilk olarak SİDA’dan atılan füze ile helikopter düşürülmesi olarak kayıtlara geçmişti.
İDA/İKA kullanımında lider
Ukrayna, yıllık 3 milyona ulaşan FPV dron üretimi ve ürettiği binlerce İKA ve İDA ile dünyadaki en büyük insansız sistem üreticilerinden biri. Özellikle İDA ve İKA için geliştirdiği kullanım konseptleriyle ise lider konumda.
The Telegraph’ın 23 Ocak 2025’te yayınladığı bilgilere göre Ukrayna, modern askeri operasyonları yeniden tanımlayabilecek çığır açıcı bir teknoloji olan drone taşıyıcılarının konuşlandırılmasıyla robotik savaşın yeni bir dönemine öncülük ediyor. Yenilikçi insansız sistemlerden yararlanan Ukrayna ordusu, daha küçük, tek yönlü saldırı drone’larıyla donatılmış uydu kontrollü insansız yüzey araçlarının (USV’ler) operasyonel ilk çıkışını sergiledi. Bu gelişme, Rusya ile devam eden çatışmanın ortasında Ukrayna’nın savunma çabalarını yönlendiren yaratıcılığa örnek teşkil ediyor.
Geçtiğimiz ay, Ukrayna Donanması Karadeniz’deki Rus işgali altındaki petrol platformlarına cesur bir saldırı düzenledi. Bu operasyonda, birinci şahıs görüşlü (FPV) insansız hava araçları (İHA) ile donatılmış İDA’lar tanıtıldı. Her İDA her biri küçük bir patlayıcı yüküyle donatılmış en az dört FPV drone taşıyordu. Bu drone’lar, platformlarda bulunan Rus gözetleme ekipmanlarını ve personelini vurmak için görev ortasında fırlatıldı.
Sınırlı donanma filosuyla Ukrayna Donanması, Rusya’nın Karadeniz hakimiyetine karşı koymada önemli zorluklarla karşı karşıyadır. İDA’lar birim başına sadece 250.000 dolara mal olan maliyet açısından etkili bir çözüm sunar. Birçoğu Rus savunmaları tarafından durdurulsa da, bir avuç başarılı görev bile Rus varlıkları için yıkıcı sonuçlara yol açabilir.
Bu strateji, Rus Karadeniz Filosunun savaş öncesi gemilerinin yaklaşık üçte birini Ukrayna’nın amansız saldırıları nedeniyle kaybetmesiyle oldukça etkili olduğunu kanıtladı. FPV dronlarının İDA’lara dahil edilmesi, bu gemilerin kara tabanlı Rus savunmalarını ve altyapısını hassas bir şekilde hedeflemesine olanak tanıyan yeni bir saldırı kabiliyeti katmanı ekliyor.
Son gelişmeler İDA’ların yeteneklerini daha da artırdı. Yeni Yıl Arifesinde, savunma silahlarıyla donatılmış bir Ukrayna İDA’sı bir Rus helikopterini başarıyla düşürdü. Silahlar ve uçaksavar füzeleri gibi silahların entegrasyonu, bu platformların çok yönlülüğünü göstermektedir.
Şimdi, FPV dronlarının eklenmesi, İDA’ların yerleşik patlayıcılarının ulaşamayacağı hedefleri vurabilmesini sağlayan önemli bir kara saldırısı kabiliyetini beraberinde getiriyor. Sadece birkaç pound ağırlığındaki bu dronlar, beş mil kadar yol alabilir ve araçlara, ekipmana ve personele nokta atışı saldırılar gerçekleştirebilir.
Ukrayna bu gelişmiş sistemleri geliştirmeye ve konuşlandırmaya devam ettikçe, savaş için daha geniş kapsamlı etkiler derinleşiyor. Maliyet açısından etkili, harcanabilir drone taşıyıcılarının kullanımı, daha küçük ordulara asimetrik çatışmalarda daha büyük düşmanlara meydan okuma yeteneği sunarak oyunu değiştiriyor.
Rusya için bu ilerlemeler, özellikle Ukrayna’nın drone teknolojisi gelişip genişledikçe önemli bir tehdit oluşturuyor. Önemli deniz varlıklarının ve kritik altyapının kaybı, Moskova’yı savunma stratejilerini uyarlamaya zorlayacaktır.
Ukrayna’nın İDA’ları i ve İHA’ları entegre etmedeki başarısı, modern savaşta inovasyon ve uyarlanabilirliğin önemini vurgulamaktadır. Bu platformların yeteneklerini daha da genişletme potansiyeline sahip olan Ukrayna ordusu, yalnızca egemenliğini savunmakla kalmıyor, aynı zamanda dünya çapındaki muharebe operasyonlarının geleceği için bir emsal teşkil ediyor.
Kaynak: M5