TSK'dan Suriye'nin kuzeyinde KARGU ile operasyon - M5 Dergi
GündemÖne Çıkan

TSK’dan Suriye’nin kuzeyinde KARGU ile operasyon

Abone Ol 

Türk Silahlı Kuvvetleri, KARGU Döner Kanatlı Vurucu İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemiyle Suriye’nin kuzeyinde 3 PKK/YPG’li teröristi etkisiz hale getirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, terörle mücadele operasyonlarında yerli ürünleri yoğun olarak kullanıyor. Kullanılan ürünlerden biri de STM tarafından üretilen KARGU Döner Kanatlı Vurcu İHA. Son olarak Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonda 3 PKK/YPG’li terörist KARGU ile etkisiz hale getirildi.

Konu ile ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, “Suriye kuzeyine saldırı hazırlığında oldukları çeşitli keşif ve gözetleme vasıtaları ile tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG terör örgütü mensubu silahlı 3 terörist KARGU İHA ile etkisiz hale getirilmiş; 27 Kasım 2022 tarihinde saldırı hazırlığında oldukları tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG terör örgütü mensuplarına ateş destek vasıtalarıyla verilen karşılık sonucunda silahlı 5 teröristin etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir. ifadeleri kullanıldı.

KARGU-I/II

KARGU, çok hafif zırhlı araçlar ve hedef personel’e karşı kullanılmak amacıyla üretilmiş Döner Kanatlı Vurucu İnsansız Hava Aracı.KARGU, Tek-Er tarafından taşınabiliyor ve otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabiliyor.

Gece-gündüz kullanılabilen KARGU, 5 km azami kontrol  menziline sahip. Görev süresi 25 dakika olan araç, azami 2800 metre irtifaya çıkabiliyor ve 72 km/sa hıza ulaaşbiliyor. KARGU’nun ağırlığı  yaklaşık 7kg.

Gövde altında yer mesafe belirleme sensörleri olan KARGU. bu sayede ayarlanan irtifada patlayabiliyor. KARGU, hedefe 10X yakınlaşma sağlayan Elektro-Optik kameraya sahip. Milli yazılım ve donanımları kullanan KARGU, hem sabit hedeflere hem de hareketli hedeflere angaje olabiliyor.

STM, bir yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne KARGU teslimatlarına devam ederken bir yandan da ürünün geliştirme çalışmalarına devam ederek KARGU-II’yi geliştirdi. Bu kapsamda KARGU’nun görev süresi, görev irtifası artırıldı.

Hedef tespit algoritması ve otonomi özelliği daha da geliştirildi. Çıkardığı ses azaltıldı. KARGU-II’nin de teslimatlarına başlayan STM, yüzlerce  KARGU-I/II’yi güvenlik güçlerine teslim etti.

Kaynak: M5

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close