Kuzey Kore sessiz: 'Canavar füze' ilk denemede Pyongyang'ın üzerinde patladı! - M5 Dergi
DünyaÖne Çıkan

Kuzey Kore sessiz: ‘Canavar füze’ ilk denemede Pyongyang’ın üzerinde patladı!

Abone Ol 

Kuzey Kore devlet medyası, Perşembe günü, normalin aksine sessizliğe gömüldü. Denemesi yapılan canavar füze neredeyse fırlatıldıktan hemen sonra başkent Pyongyang semalarında havadayken patladı.

-Defense Post’ta yayımlanan haberin çevirisi m5 tarafından yapılmıştır. 

 

Güney Kore ordusu, Çarşamba gününün erken saatlerinde, Kuzey Kore’nin Pyongyang’ın Sunan bölgesinden büyük olasılıkla bir balistik füze denemesi yaptığını söyledi.

Seul merkezli NK News, gökyüzünde zigzag çizen kırmızı renkli bir duman topuna dönüşen enkazın Pyongyang’ın içine veya yakınlarına düştüğünü bildirdi.

Kuzey Kore’nin devlet medyası – Rodong Sinmun ve KCNA haber ajansı – genellikle, başarılı silah testleri hakkında, genellikle fotoğraflarla birlikte, 24 saat içinde abartılı raporlar yayınlar.

Ancak Perşembe günü devlet medyası, sert yaptırımlar karşısında bu yılki onuncu denemesi olan testten bahsetmedi bile.

“Kuzey Kore, liderlerinin harika bir iş çıkardığına dair bu efsaneyi medya aracılığıyla sürekli teşvik ediyor. Özel Sejong Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Cheong Seong-chang, AFP’ye verdiği demeçte, ‘Herhangi bir başarısızlıktan bahsetmek istemiyorlar.’ ifadelerini kullandı.

ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2017’den bu yana ilk kez, (muhtemelen) uzay için uydu fırlatma kisvesi altında bir kıtalararası balistik füzeyi (ICBM) tam menzilden ateşlemeye hazırlandığını söyledi.

Kuzey Kore, şu anki lider Kim Jong-un’un büyükbabası olan kurucusu Kim Il Sung’un doğumunun 110. yıldönümünü Nisan ayında kutlayacak. Kuzey Kore, bu önemli yerel yıldönümünü, askeri geçit törenleri veya fırlatmalarla kutlamayı seviyor.

İnsan hakları aktivistleri, füze testi başarısızlığı konusundaki sessizliğin, Kuzey Koreliler için hayatın ne kadar sıkı şeklde kontrol edildiğini gösterdiğini söyledi.

Güney Kore basını, basın, ifade ve bilgi alma özgürlüğünün en gelişmiş olduğu şehirleri sayarken, İstanbul’u da örnek verdi.

NK’deki Sokeel Özgürlük Parkı, Twitter’da, “Londra, İstanbul veya Seul olsaydı, video, resim ve görgü tanığı belgeleriyle dolu haber kaynaklarımızı hayal edin” dedi.

“Ama Pyongyang’da oldu, bu yüzden de TEK bir kamuya açık resim veya video yok. 2022’de bir Asya başkentinin üzerindeki gökyüzünde büyük bir patlama gerçekleşiyor ve tam bir görsel karartma uygulanıyor.”

Analistler, Çarşamba günkü başarısız testin Pyongyang’ın sözde “canavar füzesi” – daha önce hiç fırlatılmamış yeni bir kıtalararası balistik füze (ICBM) sistemi olan Hwasong 17 olduğunu öne sürdüler.

Pyongyang, 2022’de yedi füze testi ve “keşif uyduları” olduğunu iddia ettiği iki fırlatma da dahil olmak üzere bir dizi yasaklı silahı test etti.

 

Kaynak: M5

 

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close