Güney Kore-Kuzey Kore gerilimi tırmanıyor: Devriye botlarına uyarı ateşi - M5 Dergi
Gündem

Güney Kore-Kuzey Kore gerilimi tırmanıyor: Devriye botlarına uyarı ateşi

Abone Ol 

Kuzey Kore ilk kez katı yakıtlı kıtalararası balistik füze denemesinden sonra bölgede yeniden gerilimi tırmandı.

Denizde de büyük tehdit oluşturan Kuzey Kore’ye ait devriye botuna Güney Kore’den uyarı atışı yapıldı. Güney Kore, ”Deniz sınırını geçen Kuzey Kore devriye botuna uyarı atışı yapıldı” dedi.

Kuzey Kore, 13 Nisan’da ilk kez katı yakıtlı kıtalararası balistik füze test ettiğini duyurdu. Lider Kim Jong-Un, Hwasong-18 füzesinin ülkesinin stratejik caydırıcılığını güçlendireceğini ve nükleer karşı saldırı kabiliyetini artıracağını ifade ederken, devlet medyası ise füzeyi “şimdiye kadar geliştirilenlerin en güçlüsü” olarak nitelemişti. Son füze denemeleriyle Japonya, ABD gibi ülkeleri karşısına alan Kuzey Kore denizde de büyük tehdit oluşturuyor. Güney Kore, Kuzey Kore’nin yeni bir hamle yaparak gerilimi tırmandırdığını açıkladı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, ülkenin deniz sınırını geçen Kuzey Kore’ye ait devriye botuna uyarı atışı yapıldığını açıkladı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, fiili kara suları sınırı olan Kuzey Sınır Hattı’nı ihlal eden Kuzey Kore’ye ait devriye botuna uyarı ateşi açıldığı belirtildi.

UYARI ATIŞI SONRASI GERİ ÇEKİLDİ

Açıklamada, Kuzey Kore devriye botunun Çin’e ait balıkçı teknesini takip ederken yerel saatle 11.00’de sınırı geçtiği, uyarı ateşinin ardından geri çekildiği bildirildi. Yetersiz görüş şartları nedeniyle Güney Kore devriye gemisi ile Çin’e ait balıkçı teknesi arasında olay esnasında temas yaşandığı aktarılan açıklamada, temas sonrası herhangi bir güvenlik sorununun olmadığı, Güney Koreli mürettebattan bazılarının hafif yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, Kuzey Kore’nin provokasyon olasılıklarına karşı Güney Kore’nin hazırlıklı olduğu ve Kuzey Kore’deki askeri hareketlerin yakından izlendiği ifade edildi. Pyongyang yönetimi, 2022’nin başından bu yana yaklaşık 100 füze denemesi yaptı.

DENİZ SINIRINDA GERİLİM

Seul ile Pyongyang arasında deniz sınırı konusunda sık sık gerilim yaşanıyor. Birleşmiş Milletlerin Kore Savaşı’nın ardından 1953’te Seul ve Pyongyang’ın Sarı Deniz’deki yetki alanlarını belirlemek için çizdiği Kuzey Sınır Hattı, taraflar arasındaki en önemli anlaşmazlıklardan birini oluşturuyor.

Kaynak: AA

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close