Fransa’nın, Avrupa’nın savunmasını desteklemek amacıyla nükleer caydırıcı gücünü kullanmaya hazır olduğu öne sürüldü. The Telegraph gazetesinin haberine göre, nükleer silah taşıyan Fransız sıvaş uçakları Almanya’ya konuşlandırılabilir.
Bu gelişme, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Avrupa’daki askeri varlığını azaltma tehdidi karşısında gündeme geldi. Almanya’da pazar günü yapılan genel seçimleri kazanan ve ülkenin yeni başbakanı olması beklenen Friedrich Merz, Avrupa’nın ABD’ye bağımlılıktan kurtulması için Birleşik Krallık ve Fransa’nın nükleer korumasını genişletmesini talep etti.
“Fransız nükleer uçaklar Almanya’ya konuşlandırılabilir”
Bir Fransız yetkili The Telegraph’a yaptığı açıklamada, nükleer silahlı Fransız sıvaş uçaklarının Almanya’ya yerleştirilmesinin Vladimir Putin’e güclü bir mesaj vereceğini belirtti. Berlin’deki diplomatlar ise böyle bir adımın, Birleşik Krallık’ın da benzer bir taahhütte bulunması için baskıyı artırabileceğini ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazar günü Friedrich Merz ile görüştükten sonra ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Macron, burada Avrupa’nın güvenliği ve Ukrayna’nın savunmasına ilişkin planlarını sundu.
ABD Başkanı Trump, Ukrayna ile olası bir barış anlaşması sonrasında ülkesinin bu ülkeye güvenlik garantileri sunmayabileceğini söyledi. Macron ise Avrupa’nın kendi güvenliğini sağlamak için daha fazlasını yapması gerektiğini belirtti.
“ABD’nin Avrupa’ya olan bağımlılığı azalmalı”
Almanya’da seçimleri kazanan Friedrich Merz, Paris ve Londra’nın nükleer caydırıcı gücünü Almanya’yı da kapsayacak şekilde genişletmesini istediklerini belirtti. Avrupa’nın ABD’ye olan bağımlılığını azaltmayı hedefleyen Merz, Washington’un Avrupa’nın güvenliği konusundaki ilgisizliğini eleştirdi.
Bir Fransız diplomat, Macron’un Avrupa’da Fransız nükleer silahlarının rolüne dair bir tartışma başlatmak istediğini belirtti. Ancak kaynaklar, Almanya’nın bu konudaki resmi talebinin, ancak ABD’nin Almanya’daki nükleer varlığını geri çekmesi durumunda gelebileceğini söyledi.
Fransa’nın “force de dissuasion” adı verilen nükleer caydırıcı programı kapsamında tahmini 300 nükleer başlığa sahip olduğu biliniyor. Birleşik Krallık’ın ise Trident nükleer programı kapsamında dört Vanguard sınıfı denizaltısı bulunuyor ve her biri 16 nükleer başlık taşıyabiliyor.
ABD ve Avrupa arasında Ukrayna gerilimi
Bu gelişmelere paralel olarak, ABD ve Avrupa ülkeleri, Birleşmiş Milletler’deki Ukrayna savaşına ilişkin bir tasarı konusunda ayrılık yaşadı. Washington, savaşı kınan ve Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmesini talep eden bir tasarıya Rusya ile birlikte ret oyu verdi.
Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, Kiev’de düzenlenen zirvede Avrupa güvenliği konusunda daha fazla sorumluluk almaya hazır olduklarını ifade etti. Starmer, barış anlaşması sonrasında Birleşik Krallık askerlerinin Ukrayna’da “barış koruma görevi” üstlenebileceğini belirtti.
Fransa Savunma Bakanlığı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ülkenin nükleer doktrininde bir değişiklik olmadığını belirtti. Ancak, Avrupa’daki güvenlik dengelerinin değişmesi nedeniyle Fransa’nın nükleer caydırıcısının gelecekte farklı şekillerde kullanılabileceği yorumu yapılıyor.
Kaynak: The Telegraph, M5