İsrail ordusu, Salı günü Suriye’nin güneyindeki askeri bölgelere hava saldırısı düzenlediğini ve bu sıralarda silah depoları ile komuta merkezlerini hedef aldığını açıkladı. Saldırılar, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun günler öncesinde bölgenin tamamen askersizleştirilmesi çağrısı yapmasının ardından geldi. Bir savaş izleme kuruluşuna göre, saldırılarda en az iki kişi hayatını kaybetti.
Silah depoları ve komuta merkezleri hedef alındı
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Son saatlerde IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri), Suriye’nin güneyinde askeri hedefleri vurarak komuta merkezlerini ve silah içeren çok sayıda noktayı hedef aldı” ifadeleri kullanıldı. İsrail ordusu, bu noktaların nerede bulunduğuna dair ayrıntı vermedi.
Açıklamada ayrıca, “Suriye’nin güneyinde askeri gücün ve varlığın bulunması, İsrail vatandaşları için bir tehdit oluşturmaktadır. IDF, İsrail devletinin vatandaşlarına yönelik her tehdidi ortadan kaldırmak için harekete geçmeye devam edecektir” denildi.
Saldırılarda en az iki kişi öldü
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, saldırılar başkentin güneybatısında bulunan bir askeri birliğin karargahını hedef aldı. Aynı zamanda Dera vilayetinde bir askeri noktaya da İsrail hava sıldırısı gerçekleştirildi. SOHR, özellikle Dera bölgesinde yer alan Tell el-Hara adlı stratejik bir tepenin vurulduğunu belirtti.
Başkent Şam’daki patlamalar şehirde büyük yankı uyandırırken, AFP muhabirleri şehir üzerinde savaş uçaklarının uçtuğunu gözlemledi.
Netanyahu: “Suriye’nin güneyi tamamen askersizleştirilmeli”
İsrail Başbakanı Netanyahu, Pazar günü yaptığı açıklamada, “HTŞ ve yeni Suriye ordusu güçlerinin, Şam’ın güneyine ilerlemesine izin vermeyeceğiz. Quneitra, Deraa ve Suveyda vilayetleri de dahil olmak üzere Suriye’nin güneyinin tamamen askersizleştirilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Aynı gün, Başar Esad’ın devrilmesinin ardından, İsrail’in Golan Tepeleri’nde BM tarafından denetlenen tampon bölgeye girdiği açıklandı. İsrail, 1967 yılındaki savaşta Suriye’den Golan Tepeleri’ni ele geçirmiş ve daha sonra bölgeyi ilhak ettiğini duyurmuştu. Ancak bu ilhak uluslararası toplum tarafından tanınmamıştı.
Netanyahu, İsrail ordusunun tampon bölgede “belirsiz bir süre boyunca kalacağını” belirterek, “Topluluklarımızı korumak ve her türlü tehdidi önlemek için buradayız” dedi.
Suriye’deki ulusal diyaloğ konferansı katılımcıları, Netanyahu’nun açıklamalarını “kışkırtıcı” olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumu, “İsrail’in saldırganlığına ve ihlallerine” son vermesi için baskı yapmaya çağırdı. Ayrıca “İsrail’in Suriye topraklarına yönelik sızdırmasını” da kınadılar.
Kaynak: M5