Polonya ilk askeri uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor - M5 Dergi
Öne ÇıkanSavunma Haberleri

Polonya ilk askeri uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor

Abone Ol 

Polonya, bölgedeki gerilimin arttığı bir ortamda ulusal güvenliğini güçlendirmek amacıyla 2025 yılına kadar ilk askeri gözlem uydusunu fırlatmayı planladığını açıkladı.

Polonya Savunma Bakan Yardımcısı Cezary Tomczyk düzenlediği basın brifinginde, uydunun Polonya ordusunun gereksinimlerini karşılamak üzere hem yabancı hem de yerli bileşenler kullanacağını belirtti.

Polonya Savunma Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre fırlatılacak olan uydu; daha spesifik olarak, uzay varlığı, atmosferik koşullardan bağımsız olarak kesintisiz Dünya gözlemi sağlamak için en son radar ve optik teknolojilere sahip olacak.

Ocak 2023’te Varşova, 2027’de fırlatılması planlanan iki askeri keşif uydusunu teslim etmesi için Airbus ile sözleşme imzalamıştı.

Polonya hükümetinin ayrı bir satın alma mı yaptığı yoksa iki Airbus uydusunun fırlatılmasının daha erken bir tarihe mi alındığı belirsizliğini koruyor.

Savunma harcamalarında artış

Önümüzdeki yıl yörüngeye askeri uydu yerleştirme planları, Polonya’nın savunma kabiliyetlerini güçlendirmeye devam ettiği bir döneme denk geliyor.

Ülke savunma bütçesini gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4’ünün üzerine çıkararak NATO’nun üye ülkeler için öngördüğü yüzde 2’lik oranın çok üzerine çıkardı.

Geçtiğimiz hafta Varşova, hava ve füze savunma sistemleri için “operasyonel beyin” görevi görecek entegre bir savaş komuta sistemi için ABD ile 2,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Ayrıca Güney Kore ile 48 hafif savaş uçağı alımı için 13,7 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı.

Önemli satın almaların yanı sıra Polonya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden çıkarılan derslere dayanarak bu yıl içinde bir insansız hava aracı gücü ve uzay gücü oluşturacağını açıkladı.

Kaynak: M5

Abone Ol 

İlgili Yazılar

Abone Ol 
Back to top button
Close
Close